„Никой не е в безопасност“: Франция обещава действия, докато дървениците помитат Париж

...
Френското правителство обеща действия за успокояване и защита на обществеността,
Коментари Харесай

Френското правителство обеща действия за "успокояване и защита" на обществеността, тъй като столицата му Париж съобщава за "широко разпространено" нарастване на дървениците.

Френският министър на транспорта Клемент Бьон каза в петък, че ще „събере транспортните оператори следващата седмица“, за да „предприемат по-нататъшни действия“, за да „успокоят и предпазят“ обществеността от докладваното скок в броя на кръвосмучещите насекоми.

Съобщението идва на фона на нарастващите призиви за действия на правителството от служители на Париж и профсъюзи, след като няколко видеоклипа на дървеници, забелязани в обществения транспорт и на други места като кина, се появиха в социалните медии.

Говорейки пред френската телевизионна станция LCI в петък, заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар нарече явлението „широко разпространено“.

„Трябва да разберете, че в действителност никой не е в безопасност, очевидно има рискови фактори, но в действителност можете да хванете дървеници навсякъде и да ги донесете у дома“, каза той.

Преди три години френското правителство стартира кампания срещу дървениците, която включва специален уебсайт и информационна гореща линия, тъй като броят на насекомите скочи.

Но Грегоар каза, че въпреки този план "има 3,6 милиона души, които идват в Париж всеки ден, а дървениците не спират в покрайнините на града."

Експерт от националния здравен и санитарен орган на Франция Anses каза, че проблемът е „нововъзникващ феномен във Франция и почти навсякъде по света“.

„Това се дължи главно на движението на хора, пътуванията на населението, факта, че хората остават в краткосрочни квартири и връщат дървеници в куфарите или багажа си“, каза пред CNN Йохана Фите от отдела за оценка на риска Anses.

Тя добави, че има „ескалация“ на броя, тъй като дървениците стават все по-устойчиви на инсектициди.

„Ние наблюдаваме все повече и повече популации от дървеници, които са устойчиви, така че няма чудодейно лечение, което да ги премахне“, каза Фите.

Заместник-кметът на Париж обаче предупреди срещу „истерия“ по въпроса, отбелязвайки, че има „увеличение на парижани, които се обръщат към информационните служби на кметството за информация относно дървениците“.

„Професионалните компании, които се намесват в жилищни райони, ни казват, че в момента делът на интервенциите срещу дървеници е нетипичен в сравнение с нормалния и бързо се увеличава“, каза той.

Новината идва, когато Париж се готви да бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г., но официални лица казват, че не се притесняват.

„Няма заплаха за Олимпийските игри“, каза Грегоар.

„Дървениците са съществували преди и ще съществуват след това“, добави той, като каза, че игрите са „възможност“ за всички да работят заедно по проблема.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР