Никой не е предвиждал такава ситуация. Парите на клиентите ни

...
Никой не е предвиждал такава ситуация. Парите на клиентите ни
Коментари Харесай

Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева: Срокът за връщане на парите да стане 12 месеца, спасението е и в банкова ваканция

Никой не е предвиждал такава обстановка. Парите на клиентите ни са пръснати по целия свят. Ние желаеме единият месец, който ни дават сега по закон за връщане на парите на клиентите, да се удължи на 12 месеца. Тъй като всички туроператори сме на заеми, да се мисли в тенденция банки да ни дадат банкова почивка - това е спасението.
Това споделя за Фрог нюз Павлина Илиева - представител на АБТТА / Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти/ и шеф на туроператор Аполо 2000 ООД.

- Г-жо Илиева, по какъв начин ще коментирате обстановката с изключителното състояние за ковид и проблемите, които стоят пред туроператорите?

- Обстановката е повсеместна и невиждана сега, защото никой по света не бил в такава обстановка, в която би трябвало да се преодоляват огромни компликации. Мисля, че нашето държавно управление реагира вярно, само че сякаш най-вече ше пострада стопанската система на страната.

Туроператорите в действителност имаме проблем и той произлиза от законова позиция, само че никога не желаем да нарушаваме законите. Ние работим и по една европейска инструкция, според която би трябвало да възстановим сумите на клиентите ни до 14 дни. В момента задачите наши старания са ориентирани към диалози с министерството н туризма, тъй като обстановката ни слага в неспособност да върнем парите на клиентите от позиция на това, че те са вложени в по-нататъшните пътувания, защото никой не е предвиждал тази обстановка.

Хората са създали резервации и в този момент си желаят парите.Но никой не предполагаше, че ще се стигне до това състояние. Тези пари са вложени на разнообразни места. Разбирам ги нашите институции, те са прави да се съблюдава този закон, ние никога не желаем да го прескачаме. Ние желаеме просто единият месец, който ни дават сега по закон, да се удължи на 12 месеца. И нашите претенции са от позиция на това, че сега COVID-19 е в целия свят, парите на клиентите са разпръснати в целия свят. Ние не знаеме коя страна по какъв начин ще се оправи с ковид и по кое време ще излезе от пандемията.

Това, което получаваме от сътрудниците в разнообразни страни, е информацията, че не работят и са в изключително състояние. Като излезем от обстановката ще приказваме, само че успокойте вашите клиенти, че ще прехвърлим парите за бъдещи пътувания, споделят сътрудниците ни. Та за това желаеме да удължим периода за възобновяване на сумите на 12 месеца - само и единствено, тъй като не знаем коя от страните по кое време ще излезе от пандемията.

Надяваме се на положителния вид за една година време най-малко 80 % от света да се е справил с COVID-19 и ние да можем да възстановим работата с клиентите и нашите контрагенти. Може би ще остане една дребна част, които не са се справили и тогава към този момент може да реагираме по отношение на обстановката и да възстановим пари на клиентите. Но сега това е безусловно невероятно. Ние ще се сложим в обстановка, в която да обявим банкрути и тогава тези пари на клиентите ще останат в чужбина. Те ще бъдат изнесени там. Данъци върху тях няма да са платени. И тогава нещата ще станат доста отвън надзор. Защото ние като туроператори сме предпазени от закона, имаме застраховки за туроператори, само че не знам в тази обстановка какъв брой от застрахователите ще могат да реагират при един всеобщ банкрут. И надлежно ние сме поръчител на нашите клиенти, тъй като имаме доверие един на различен, те са ни избрали да пътуват с нас. И тези хора сега имат гаранции, че ще си вземат парите под формата на ваучери и ще могат да ги употребяват.

Докато пътуващите самостоятелно сега, всеобщо са изгорели на всички места. Вие сте заверили билета си в самолетните компании, само че не знаете за по кое време. На хората, които пътуват независимо и са създали резервации, сега на всички места им се предлага отсрочване за един предстоящ интервал, а огромна част изгубиха пари. Докато с туроператорите хората към момента имат гаранция, че ще получат ваучери в продължение на две години и ще имат глътка вяра, тъй като въпреки всичко COVID-19 ще свърши.

- Тези ограничения - за ваучери, пренасочване на пътуването за 24 месеца или възобновяване на сумата от министерството ли са препоръчани?

- Това са вариантите, за които Министерството на туризма издаде инструкции дружно с Комисията за отбрана на потребителите. Те се базират на европейската инструкция, с която ние работим. Така ние не желаеме нищо нелегално, ние работим по тези ограничения дни наред. Така че нас това не ни тормози. В момента единственото, което ни тормози, е е този едномесечен период, тъй като е невероятно да се оправим с него. Това е нашата цел - този период от 12 месеца да стане факт. Във Франция, да вземем за пример, е признат един период от 18 месеца.

- В момента единствено министерството ли може да направи тази смяна?

- Да, сега единствено министърът може да направи тази смяна. И след това в Народното събрание би трябвало да се гласоподава тази мярка, с цел да се одобри. В никакъв случай ние не отхвърляме да върнем парите на клиентите, просто това не може да се случи в границите на един месец.

- Ако туроператорът банкрутира, какво ще стане, какви ще са следствията за клиентите му?

- Един образец мога да ви дам с няколко туроператора, с които споделяме - имаме 23 милиона евро в Турция за ранни резервации. Тези пари отсам нито един осигурител няма да застрахова, няма да върне парите, ще са банкрутирали туроператорите и ужасно доста хора от експертите ще останат без работа и ще получават обезщетение от страната. В никакъв случай не би трябвало да стигаме до това. Ние желаеме сега да подпомогнем на страната ни.

- Какви други претенции ще обсъдите с министерството и Комисията за отбрана на потребителите?

- Със заповед на министъра от 13 март ние сега не работим, не упражняваме активност и действително тези 60%, които ще ни дадат в действителност са супер, само че ние нямаме останалите 40%, тъй като нямаме доходи, нямаме активност сега. Така че останалите 40% по какъв начин бихме могли да ги осъществяваме, с цел да задържим личния състав. За нас това е доста значимо - да си задържим експертите.

- И какво бихте предложили, с цел да задържите експертите си?

- Бих предложила нещо, което би ни избавило в тази обстановка. Тъй като всички туроператори сме на заеми, да се мисли в тенденция банки да ни дадат банкова почивка. Това е спасението за нас. Тези 60% са добре пристигнали, само че банковата почивка би била добра за отрасъл, който е спрян да работи.

- Друго някакво предложение, което ще улесни работата на туроператорите и успокои клиентите?

- Не съм икономист, само че министрите на туризма и на финансите биха могли да помислят и решат какъв различен запас биха могли да насочат към нас, тъй като сме затворена активност. И няма по какъв начин да издържим, в случай че нямаме помощ под някаква форма. Целта е да спасим сектора, да оцелее. В цялостен потенциал няма по какъв начин да стане, само че да се резервира допустимо най-вече, можем да опитаме. За да няма клиенти, които да излязат пред Народното събрание и си желаят парите. Ясно е - ние банкрутираме ли, те няма да си получат парите.

Интервю на Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР