Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на

...
Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на
Коментари Харесай

Шефът на Здравната каса обясни пред депутатите искана ли е актуализация на бюджета и шокира с признание, че...

Никой не е изискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го разрешава. Само предлагаме да се разиска опция по някакъв метод да ни се помогне. Това сподели шефът на НЗОК проф. Камен Плочев на изключително съвещание на парламентарната здравна комисия, оповестява „ Фокус “. „ Молбата ни е да ни помогнете да се оправим, тъй като нещата стават доста тревожни “, съобщи той. „ Дали това ще стане по този метод, или ще се предложи някаква друга опция е право на депутатите “, разяснява проф. Плочев.

„ За 2017 година не ни е заплатен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21, 3 млн. лв. “, посочи той.

„ Няма да се оправим, при изискване, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разноските, които изискуем “, посочи шефът на НЗОК.

„ Взехме решение да предложим да бъде разисквана опцията да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК, като се обезпечат целеви дотации. Знаем, че нямаме такива права, не можем да предизвикваме сходно нещо, и взехме решение да изпратим писмо до Народното събрание, до всички парламентарни групи, тъй като по този начин е заслужено и морално “, сподели още той.

„ Стойността на отговорностите към други страни непрестанно нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271, 2 млн. лева”, сподели още проф. Камен Плочев.

„ По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните заплащания за здравна помощ са в размер на 71 млн. лв. “, изясни той. „ На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, макар че есента бяхме договорили забавянето, че нашите заплащания не са довели до прекъсване на повишаването на отговорностите, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изминал “, уточни проф. Плочев.

„ В началото на тази година сумата на отговорностите възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро “, посочи той.

Пред депутатите проф. Плочев призна, че е получил опасност. " В момента съм на лекуване. Кой ми е сложил опасността и кой му е споделил да ми я каже, позволете ми да го спестя “, съобщи той. „ Не съм участвал, когато му е казано. Този човек отхвърля да оповестя името му и да разкрия самоличността му. Той има право на това “, изясни проф. Плочев.

„ Заплаха в действителност получих, нямам доверие този човек да го е направил спекулативно, тъй като го познавам добре “, уточни шефът на НЗОК. „ Това може да се ревизира от медицинските документи, които имам в себе си “, сподели още той.

Изслушването на проф. Плочев в по предложение на ПГ на Българска социалистическа партия. На съвещанието участваха представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българската асоциация на експертите по здравните грижи и на Българския фармацевтичен съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР