Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на

...
Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на
Коментари Харесай

Не сме искали актуализация на бюджета, твърди управителят на НЗОК

Никой не е изискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го разрешава. Само предлагаме да се разиска опция по някакъв метод да ни се помогне. Това сподели шефът на НЗОК проф. Камен Плочев на изключително съвещание на парламентарната здравна комисия.

„ Молбата ни е да ни помогнете да се оправим, тъй като нещата стават доста тревожни. Дали това ще стане по този метод или ще се предложи някаква друга опция е право на депутатите “, разяснява проф. Плочев, представен от " Фокус ".

„ За 2017 година не ни е заплатен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21,3 млн. лв.. Няма да се оправим, при изискване, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разноските, които изискуем “, посочи шефът на НЗОК.

„ Взехме решение да предложим да бъде разисквана опцията да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК, като се обезпечат целеви дотации. Знаем, че нямаме такива права, не можем да предизвикваме сходно нещо, и взехме решение да изпратим писмо до Народното събрание, до всички парламентарни групи, тъй като по този начин е заслужено и морално “, сподели още той.

По думите му цената на отговорностите към други страни непрестанно нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271,2 млн. лв..

„ По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните заплащания за здравна помощ са в размер на 71 млн. лв. “, изясни той. „ На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, макар че есента бяхме договорили забавянето, че нашите заплащания не са довели до прекъсване на повишаването на отговорностите, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изминал “, уточни проф. Плочев. „ В началото на тази година сумата на отговорностите възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро “, посочи той.

Припомняме, че през последните дни се разгоря скандал сред здравното министерство и НЗОК. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев поради несъгласувани претенции за покриване на задължения и актуализации на бюджета. Плочев от своя страна съобщи, че няма желание да напуща, тъй като не е направил нищо нелегално.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР