Никой не е подготвен да прави бизнес по време на

...
Никой не е подготвен да прави бизнес по време на
Коментари Харесай

Анна Полищук: Уроците на войната за IT индустрията

Никой не е квалифициран да прави бизнес по време на война. Какво значи да си квалифициран? В продължение на седмици след началото на нашествието на 24 февруари нашата IT компания не функционираше. Усилията ни бяха ориентирани към това да намерим безвредно място за екипа. Но къде беше безвредно? Руснаците настъпваха към Киев всеки ден, сирените виеха непрекъснато, над главите на хората прехвърчаха бомби. Днес доста украински IT експерти са доброволци във войската, а фирмите насочват част от приходите си, с цел да подкрепят Украйна във войната. Това съобщи Анна Полищук, създател на украинската компания Lalafo, по време на форума Digital Trends 2022.

Полищук е родом от Източна Украйна. Сега тази територията е окупирана от Русия. Като доста други украинци преди началото на войната, тя не има вяра на слуховете, че назрява боен конкфликт. Никой не счита, че такова неуместно нещо може да се случи в XXI в.  



Войната стартира и първата задача на Анна Полищук като съосновател на Lalafo, C2C маркетплейс платформа, е да обезпечи сигурността на екипа си. Тук идва един от най-важните уроци - не можеш да накараш хората да се реалокират, в случай че не го желаят. 

Много от тях имат възрастни родители, които не могат да изоставят, само че не могат и да вземат. Други имат деца, трети - не желаят да създадат от родолюбие. Дни след началото на войната мнозина бяха в отричане. Те не имаха вяра какво се случва, показа Анна. 

Преди 24 февруари IT промишлеността в Украйна се състои преди всичко от аутсорсинг компании. Тук е положителната вест - за доста от тях нашествието не нанася финансови вреди, само че е проблем за екипите им, които работят на украинска територия.

Полищук съумява да реалокира към 40 души от екипа си, дружно с техните фамилии в Познан, Полша. Много от тях към този момент са нормализирали работния си режим, само че редом с това вземат участие в разнообразни доброволчески инициативи.

И сега в Украйна тече дейна готовност. Тя обаче не е наложителна, на доброволни начала е, прецизира Полищук и добавя:

“Войната трансформира кариерния път на мнозина. ”   



Макс e Q&A инженер. Доскоро той е бил част от Lalafo, само че не и в този момент. Той е доброволец край Хаков и ръководи боен дрон. IT експертите са мощно търсени - те са наясно с технологиите, могат да работят с разнообразни софтуери, да създават системи за засичане на ракети и така нататък. Освен това уменията и познанията им намират необятно приложение.

Някои украински IT компании са се специализирали в производството на аварийни елементи за остарялата военна техника, която бързо излиза отвън приложимост.

Магдалина, управител “Човешки запаси ”, също има ново предопределение. Сега тя е доброволец и събира пари за разнообразни дела в поддръжка на украинската страна и жители.

Според Анна Полищук до 10% от IT общността в Украйна се е мобилизирана непринудено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР