Никой не би описал отношенията между главният изпълнителен директор на

...
Никой не би описал отношенията между главният изпълнителен директор на
Коментари Харесай

„Най-големият враг“ на Apple може да се превърне в приятел на компанията

Никой не би описал връзките сред основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук и европейският комисар по въпросите на конкуренцията, Маргрете Вестагер като „ другарски “. Неотдавна шефът на Apple дефинира решението на Европейската комисия да подреди на производителя на iPhone да върне към 13 милиарда евро, които компанията е получила като данъчни облекчения в Ирландия, като „ цялостна политическа нелепост “.

Решението на Европейската комисия обаче бе анулирано в сряда, откакто Общият съд на Европейския съюз реши, че комисията не е съумяла да потвърди, че ирландското държавно управление е предложило на американската компания специфични данъчни условия.

Същевременно с това Европейската комисия води две антитръстови следствия за практиките, прилагани от Apple в App Store и Apple Pay.

Въпреки всичко това, когато става дума за гласови асистенти, Кук и Вестагер могат да образуват несръчен съюз, написа Блумбърг.

В четвъртък еврокомисарят по въпросите на конкуренцията разгласи, че гласовите асистенти Siri на Apple, Alexa на Amazon и асистента на Гугъл, са във фокуса на ново антитръстово следствие. Датският политик се притеснява, че най-популярните виртуалните помагачи могат да оказват помощ на тези компании да заемат монополни позиции на нови пазари.

В това отношение обаче Siri се разграничава доста от другите две услуги. При Amazon и Гугъл, гласовите асистенти съставляват медиатор към други услуги – онлайн извършване на покупки, поръчки на храна и превоз. Нещо повече, не сами не посочите, че не желаете да ползвате тези услуги, те не престават да работят на назад във времето, събирайки информация за вашите ползи и поведенчески данни, които по-късно се употребяват за рекламно таргетиране. Това е и повода Amazon и Гугъл да разрешават на други производители на хардуер да употребяват техните гласови асистенти – двете компании се интересуват повече от спечелването на клиенти за техните услуги, в сравнение с от продаването на физически устройства.

Подходът на Apple е друг – Siri е услуга, която е налична единствено на устройствата на компанията. Печалбата на компанията идва от продажбата на нови телефони за 1000 $ и на смарт часовници за 400 $. Ако Siri способства за решението на потребителите да купят някои от тези устройства, то Тим Кук е удовлетворен от услугата. В края на краищата Apple е хардуерна компания.

Все още е прекомерно рано да се каже какъв аспект от работата на гласовите асистенти ще бъде обиден от следствието на Европейска комисия, само че в предишното регулаторите не един път са показали, че реагират постепенно на изменящата се среда на пазара.

През 2018 година Европейски Съюз санкции Гугъл с 4,3 милиарда евро, защото американската компания принуждава фирмите, произвеждащи телефони с Android, да задават браузъра Chrome и търсачката на Гугъл като приложения по дифолт. Решението за санкцията обаче е взето 7 години след началото на тази процедура, като през това време Гугъл към този момент се бе трансформирал във водещият снабдител на мобилни операционни системи и в най-големия състезател на пазара за мобилни реклами.

Разследването на гласовите асистенти наподобява е опит да се подсигурява, че тази неточност няма да бъде повторена. Това може да отговори на задачите на Apple, която в последните години слага все по-голям фокус върху отбраната на персоналните данни. Ако следствието на Европейска комисия направи по-трудно за Amazon и Гугъл да продават устройствата си на загуба, разчитайки на облагите от услугите, към които ги препращат гласовите асистенти, огромният печеливш може да бъде точно Apple. Когато става въпрос за гласови асистенти, Вестагер е огромният зложелател на враговете на Кък. Това може да я трансформира негов другар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР