Никой лидер не иска дори да си представи възможността екипът

...
Никой лидер не иска дори да си представи възможността екипът
Коментари Харесай

Когато екипът се обърне срещу вас

Никой водач не желае даже да си показа опцията екипът му да се обърне против него. И въпреки всичко, това се случва даже на най-уверените и способени ръководители. Може би повода е в проблем в различен отдел на компанията, който е засегнал и вашия екип, или пък в пропагандните старания на харизматичен член на вашия тим, който бойкотира стила ви на работа и настройва другите против вас. А може би сте наследили проблемите на шефа, който сте заменили на поста. Каквато и да е повода, няма по какъв начин да не се чувствате демотивирани и разочаровани от обстановка, в която вашият екип отхвърля да прави това, което желаете от него, и ви държи настрани от значима информация и процеса на взимане на решения.

Начинът, по който ще реагирате в тази обстановка, е от сериозно значение за бъдещето ви в компанията. Ето няколко стъпки, които ще ви оказват помощ да завоювате още веднъж доверието и лоялността на вашия екип

1. Признайте, че казусът съществува

Първата стъпка доста постоянно е и най-трудната. Ако не признаете съществуването на казуса, той единствено ще се утежни. Дискутирайте този въпрос с екипа си при първа опция. Бъдете директни, непредубедени и уязвими. Искрената връзка е най-лесния метод за възобновяване на доверието.

2. Установете източника на казуса

Постарайте се да придобиете допустимо най-ясна и цялостна визия за първопричините, стоящи в основата на неподходящата обстановка, в която сте се озовали. Не се опасявайте да задавате на чиновниците си сложни и неуместни въпроси, в случай че мислите, че това ще ви помогне да стигнете до корена на казуса.

3. Насърчете чиновниците да се показват свободно

Изключително значимо е да създадете работна атмосфера, в която хората да могат да показват своите недоволства и недоволства, без да се опасяват, че това може да им донесе проблеми в работата или да докара до тяхното уволняване. Ако видите, че някой има проблем с вас, демонстрирайте подготвеност да го изслушате и да адресирате неговите недоволства.

4. Поемете отговорност

Поемането на тази стъпка може да бъде много тежко, изключително в случай че в действителност вярвате, че не сте създали нищо неприятно. Ако обаче има задоволително хора, които ви споделят, че имат проблем със стила ви на ръководство или с метода, по който споделяте с тях, то тогава би трябвало да поемете отговорност за вашите неточности. Една от най-отличителните черти на великите водачи е способността да одобряват рецензии и да гледат на противоположната връзка не като на наказване, а като на опция да научат нещо и да се усъвършенстват.

5. Потърсете помощ

Търсенето на помощ може да бъде не по-малко мъчно то признаването на виновност и поемането на отговорност. Причината за това се крие в концепцията, в която към момента имат вяра прекалено много хора, че търсенето на помощ е симптом на уязвимост. В реалност, това няма по какъв начин да бъде по-далеч от истината. Когато желаете помощ от някой, вие демонстрирате, че имате нужната мощ и храброст да признаете, че има неща, с които не можете да се справите самичък, и че сте подготвени да употребявате всички запаси на ваше разположение, с цел да постигнете задачите си.

6. Работете по намирането на решение

Работата по комплицирани проблеми доста постоянно води до повишение на творчеството на екипа и до намирането на неповторими решения, за които не бихте се сетили в друга обстановка. Най-добрия метод да се справите с даден проблем е като се изправите непосредствено против него, вместо да го заобикаляте и отбягвате. Поискайте препоръки от вашите чиновници и използвайте най-хубавите оферти в разрешаването на казуса. Най-добрите водачи гледат на проблемите като на благоприятни условия за развиване - като на нещо, което ще им помогне да подобрят уменията и да бъдат по-добре готови в бъдеще.

......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР