Никой град не е имунизиран от природните бедствия и катаклизми

...
Никой град не е имунизиран от природните бедствия и катаклизми
Коментари Харесай

7 американски града, които могат да изчезнат до 2100 година

Никой град не е ваксиниран от естествените бедствия и катаклизми и изключително от сериозния проблем с световното стопляне. Някои селища обаче за по-уязвими от други.

Тъй като равнището на морското ниво продължава да се повишава, ниско разположените крайбрежни градове са застрашени от по-опустошителни наводнения, които унищожават цялата основана инфраструктура и излагат на риск човешкия живот.

Някои градове биха могли да станат жертви на наводнения от 1,80 метра до 2100 година. Националната администрация за океаните и атмосферата предвижда, че равнището на морската вода ще се увеличи с към 3 метра, в случай че излъчванията на нездравословните газове продължат да нарастват. Тези цифри са междинни, което значи, че някои места ще се сблъскат даже с по-високи равнища на морското ниво. Според най-лошия сюжет има градове, които могат да изчезна, в случай че бъдат напълно потопени от водата.

Въпреки че, знаейки тези прогнози, градовете могат да изградят инфраструктура и бариери, които да ги защитят, времето е незадоволително.

Следните 7 градове за изложени на най-голяма заплаха от наводнения съгласно Business Insider:
 Снимка 416268
Източник:

Ню Орлиънс, Луизиана

Най-големият град в щата Луизиана към момента не може да се възвърне от урагана Катрина през 2005 година. Местоположението на Ню Орлиънс до делтата на реката го прави уязвим към наводнения. Там има региони, които са ситуирани на 4,50 метра под морското ниво. Голяма част от земята на града към този момент е потопена от водата. Проучване на НАСА от 2016 година е открило, че някои терени на Ню Орлиънс потъват с към 6 сантиметра годишно. Ако този ритъм продължи, те ще бъдат покрити от вода до 2100 година.

Маями, Флорида

Морските равнища в града се повишават задоволително бързо, с цел да нанесат вреди върху домовете на хората. Доклад на Съюза на загрижените учени от 2018 година твърди, че 12 000 жилища в Маями Бийч са в заплаха от хронични наводнения през идващите 30 години. Това е най-голямата от всички крайбрежни общности, а цената на инфраструктурата ѝ се равнява на $6,4 милиарда.

Един на всеки четирима поданици в окръзите Маями-Дейд и Броуард ще бъде пострадал от наводнения в интервала 2010-2100 година. Дори морското ниво да нарасне напълно малко, с цел да оцелее градът, би трябвало да усили височината на инфраструктурата си.

Хюстън, Тексас

Подобно на Ню Орлиънс, Хюстън потъва с 6 сантиметра на година. Основната причина за това е прекомерното изпомпване на подпочвени води, което основава смяна в налягането и размера на земните маси и те потъват. Това прави града по-уязвим от наводнения, като тези по време на урагана Храви, който е развалил близо 135 000 домове и е изселил към 30 000 души.

Тъй като Хюстън не е крайбрежен град, е малко евентуално той да бъде погубен единствено от повишението на морското ниво. Но увеличението на броя на бурите и ураганите в комбиниране с ниската надморска височина и потъващия терен, може да остави елементи от града под вода.
 Снимка 416267
Източник:

Атлантик Сити, Ню Джърси

Градът е бил много пострадал от крайбрежни наводнения. Ураганът Сидни нанася огромни вреди, като през 2012 година оставя 70%-80% от града под вода. На някои места, с цел да се изтеглят, жителите е трябвало да преминат през над 2 метра вода. Атлантик Сити е едно от най-уязвимите селища в Съединени американски щати щом става дума за наводнения. Изследвания на Climate Central сочат, че в идващия век 37 000 души са изложени на риск от такива.

Чарлстън, Южна Каролина

Прогнозите за Чарлстън са още по-неблагоприятни. През идващите 100 години хората, пострадали от наводнения, могат да са 64 000. Преди повече от десетилетие прогнозите на учени са, че 77% от града ще остане под 3 метра вода до 2050 година.

Бостън, Масачузетс

Бостън няма да бъде залят от наводнения до 2100 година, само че несъмнено няма да остане подобен, какъвто е в този момент. Доклад на Zillow от 2016 година е открил, че 1 от 6 жилища ще бъде потопено до 2100 година. Според него има възможност градът да претърпи най-малко едно наводняване от 2 метра до 2050 година.

Вирджиния Бийч, Вирджиния

Вирджиния Бийч се намира на пресечката на залива Чесапийк с Атлантическия океан. Заради покачването на морското ниво и двата водни обекта могат да доведат до наводнения по време на огромна стихия. Районът към този момент се е сблъсквал с тежки естествени бедствия, когато ураганът Флоренция потопи града.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР