Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрекъснат контакт

...
Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрекъснат контакт
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: За момента има съвет да не се пътува до Венето и Ломбардия

 Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрестанен контакт с Националния щаб и е основана изключителна работна група, която непрестанно прави срещи с туротераторите.

Те се тормозят, че ще настъпят всеобщи отводи от пътувания и това ще се отрази извънредно неблагоприятно на бизнеса и цялата икономическа обстановка, сподели Ангелкова.

По думите и обстановката ще се възстановява, тъй като целият свят е фокусиран върху ковид и се взимат ограничения. 

Минатала година също сме имали редица тествания, само че макар тях  годината е завършила извънредно позитивно за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са пристигнали в България, посочи Ангелкова.

Трябва да се взимат съответни ограничения и да се спазват предписанията към съответния миг, прикани тя и съобщи, че обстановката е динамична и картината непрестанно се трансформира.

За момента има съвет да не се пътува във връзка с областите в Северна Италия - Венето и Ломбардия, където е открита болестта. 

Николина Ангелкова разяснява: " Това са рекомендации, само че виждате че и на срещите, които проведохме с туроператорите, всички те са изявили подготвеност и според директивата и Закона за туризма, член 89, дали сме обяснение на нашия уебсайт дружно с КЗП какво би трябвало да съблюдават потребителите, когато решат да анулират своята отмора, тъй че да защитят своите потребителски права. Те могат да си получат парите, когато се отнася до организирани пътувания през туроператор. При персоналните пътувания всеки носи самостоятелен риск, съгласно изискванията на хотела и самолетната компания ".

 

По думите на Ангелкова към този момент има туроператори, които в самостоятелните контракти с потребителите споделят по какъв начин може всеки да анулира своето пътешестване. Някой пререзервират пътуванията, други възвръщат средства, където са длъжни да го създадат. Това е по самостоятелна преценка за регионите, където няма форсмажорни условия. 

Ангелкова съобщи, че единствено за предходната година над 245 000 българи са посетили Италия и към 153 000 италианци - България.

Според данните на 80% от туроператорите - към 15 500 българи са възнамерявали отмора отвън страната до юни. 80 % от тях в Италия, Испания и Франция.

20 000 италианци са посетили България от декември до януари, сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР