Николета Попкостадинова е създател на Loveguide - платформа за здравно

...
Николета Попкостадинова е създател на Loveguide - платформа за здравно
Коментари Харесай

Помощ! Роднини в социалните мрежи...

Николета Попкостадинова е основател на Loveguide - платформа за здравно и полово обучение на младежи, която от 3 години организира и тематични часове и образования по метода " връстници образоват връстници " в цялата страна. Развива онлайн запаси за младежи по тези тематики и организира доста просветителни акции. Тя е създател на този текст - част от специфичната поредност на " Дневник " - " Тийнейджърът у дома " с поддръжката на BIODERMA.

" На вуйна момчето не помни ни... "
" Не съм, лельо. "


Ами какво друго да отговориш на вуйна си в Фейсбук, която разяснява по този метод твоя фотография с нова другарка?! Само другарка, доста симпатична, и освен това адашка. Пред всичките ти 465 другари. Но нищо, те са привикнали, че вуйна ти Роза, а и майка ти Евдокия харесват и се изричат под всяка обява, която се появи на стената ти.

Ако си младеж и имаш онлайн профил, не можеш да откажеш другарство на татко ти, вуйчо ти, леля ти, калеко Йордан (той най-малко е занимателен пич), несъмнено, всички братовчеди, ами какво да правиш с Боянка, която е още на 11 - да, има профил, само че не, не искаш да ти чете нелепостите ти. Често нямаш избор. Но най-малко можеш да избираш в коя обществена мрежа какво да публикуваш.

Ако Фейсбук е мрежата на родителите, лелите и чичовците, то вероятноста да се засечете в YouTube, Instagram, Pinterest или SnapChat е много по-малка. Да, Фейсбук дружно с Гугъл e преди всичко в най-често употребените уеб сайтове и приложения от българските младежи (71%), само че е компактно следван от останалите гореизброени. Същото проучване на Safenet демонстрира, че до момента в който 66% от децата употребяват обществени мрежи всеки ден, единствено 38% публикуват (от " пост " на британски - обява на български - бел.ред.) по нещо.

Това значи, че повече следят и по-малко споделят. И деликатно избират съгласно публиката си къде какво да пуснат. Но това не значи, че ние, техните родственици, не би трябвало да поставим старания да се научим да използваме обществените мрежи по по-удачен и дори учтив метод. Как? Трябва да знаем колкото се може повече по какъв начин и защо младежите употребяват интернет, както и по какъв начин самите ние можем да им помогнем да се предпазят от заплахите там и по едно и също време с това да сме разбрани и разбиращи, и по опция куул (от англ. - страхотни) онлайн другари на децата си.

За никого не е никаква изненада, че през днешния ден българските младежи влизат в интернет по-рано от всеки път, онлайн са по-често от всеки път и са по-мобилни интернет консуматори от всеки път. Според проучванията на Safenet междинната възраст, на която децата стартират да употребяват интернет, е паднала от 9 години през 2010 година на 8 години през 2016 година Най-често влизат онлайн за пръв път на към 7 години, което е с 3 години по-рано, в сравнение с през 2010 година А 93% от българските младежи са в интернет всеки ден.

Какво вършат децата в интернет

Ако питаш тях, най-много играят игри, готвят се за учебно заведение, слушат музика, гледат филми, четат осведомителни уеб сайтове и чак тогава просто киснат в обществени мрежи и уеб сайтове за видеосъдържание. Само че, когато действително се засече къде най-често са в интернет, излиза, че това са обществените мрежи. И несъмнено, става известно, че е по-вероятно да се занимават с 11 други действия в мрежата, в сравнение с да учат онлайн. (24% от тях не са употребявали интернет за образователни цели през последния месец, а единствено към половината са го правили най-малко един път седмично.)

На седмична база най-често гледат видеоклипове (89%), слушат музика (86%) и влизат в обществени мрежи (73%). И несъмнено, голяма част от тях – над 80% – употребяват чат приложения за диалози с познати, непознати, близки, далечни, другари и неприятели.

И отново без изненади от другата страна онлайн към този момент ги чакаме ние, техните родственици. Както децата, по този начин и възрастните прекарваме от ден на ден време онлайн. На всичко от горната страна обаче и ние самите не разбираме задоволително добре интернет пространствата, а и доста ни е боязън какво може да се случи там на децата ни. А и нас самите никой не ни е учил на отговорно, безвредно, а и впечатляващо държание онлайн. Но може да се опитаме да съжителстваме дружно онлайн, и то тъй че всички да имаме изгода, а и да ни е прелестно.

Ето няколко елементарни правила за родители

Започваме с това по какъв начин да сме готини и ще стигнем до сигурността:

- Не харесвайте и не коментирайте всичко, което децата ви имат на стените си.

- Запазете палците и сърцата за положителните им изявления (статуси, фотоси, от трети източници). Така хем няма да им досаждате, хем ще им покажете какво в действителност оценявате и харесвате. А и те няма да останат с усещането, че ги следите изкъсо, макар че най-вероятно е тъкмо по този начин.

- Въздържайте се вие самите да оставяте известия, публикации, фотоси на техните стени. " Забрави си чадъра, в случай че се намокриш, преоблечи се с екипа за физическо " не е известие, което да лепнете обществено на стената на сина си. Преди да напишете каквото и да било, помислете дали бихте им го споделили пред целия свят, или това е персонална, смущаваща, даже засрамваща информация, която е по-добре да си кажете или напишете единствено на четири очи. Използвайте и вие чат приложенията за другарство с децата си.

- Не ги разпитвайте за всяко нещо, което са разгласили, харесали (лайкнали, както казват), удостоверили, че ще посетят (атенднали), коментирали и така нататък Това, че са харесали страницата на белгийски фестивал, не значи, че на следващия ден ще тръгнат на стоп натам с две торби празненство опиати.

- Не се сприятелявайте с всеки техен другар. Може да изпратите предложения за другарство на тези деца, които са израснали пред очите ви и са ви близки и даже другари и в действителния живот.

- Премисляйте и вие какво публикувате. Децата ви и техните другари, с които сте се сприятелили, ще го видят. А малко или доста вие сте модел за подражателство. Отново би трябвало да е единствено и само нещо, от което няма да се срамят и да е в вярната посока на образование.

- За фотосите: Не им се карайте обществено под тях, изключително в случай че са " почтени " смехории. Но в случай че видите фотография на щерка си по долни дрехи или поразсъблечно селфи с нацупени устнички, може би е време за спокоен и угрижен диалог какво е редно да се пуска обществено онлайн и какво не.

Безопасността онлайн е голяма тематика и може би една от най-важните тук. Знаете ли, че към една трета от българските деца в обществени мрежи са с обществени профили по данни на Safenet? Една трета са общували онлайн с човек, който не са срещали онлайн, и към една пета са се срещали онлайн с хора, с които първо са се срещнали в интернет.

Как да предпазим децата си?

Образовайте се първо вие и говорете с тях. Открито, решително, умерено, премислено, като угрижен другар. По-добре им помогнете да се научат по какъв начин да се защищават, по какъв начин да разпознават, че нещо не е наред, и какво да създадат в неволя. Не можем да ги предпазим от всичко – със забрани и ограничавания – само че можем да ги осведомяваме допустимо най-добре и те сами да могат да реагират както би трябвало, в случай че им се наложи. Говорете с тях и за насилието, и за издевателството онлайн, и за секстинга.

Какви са разпоредбите

- Ако не знаят по какъв начин, помогнете им да заключат профилите си. Във всички обществени мрежи. Прегледайте дружно настройките и преценете кои групи другари какво могат да виждат. Например в случай че споделят готино видео от YouTube, може да е с обществен достъп. Но фотосите от пътувания, ваканции и най-много от празненства, е целесъобразно да не са налични за хора, които не са в листата им с другари. Или даже с избрани другари. Настройте и кой може да ги загатва в неговите изявления. Най-добре е и да сложите опцията, при която първо преглеждат обявата или фотографията, на които са тагнати (отбелязани от различен в публикацията), утвърждават и тогава се вижда на стената им.

- Не е добре прекомерно постоянно да се чекират (функцията за проявление на местонахождение - бел.ред.) и обществените мрежи да знаят във всеки миг къде са и какво вършат. Не е толкоз забавно, а и има всевъзможни хора, които могат да стартират да ги преследват и да им досаждат. Седмичният график за спорт, учебно заведение, СИП и час при коафьор са си единствено за тяхно персонално прилагане. В кой ресторант са и какво ядат е информация, която не е от жизненоважно значение за близките. Полезно е, в случай че споделят къде кое е супервкусно или на кои места приятелите им да не стъпват и за какво.

- Отново за фотосите: в никакъв случай да не качват голи фотоси където и да било в интернет. Дори за малко, даже да са заключени и налични единствено за избран брой другари. Дори в чат сред двама души. Веднъж качено нещо в интернет, то в никакъв случай не изчезва изцяло, даже да го изтриеш. Това важи с цялостна мощ и за SnapChat - не могат да бъдат сигурни, че откакто са пратили " непристоен " снап на някого, след 24 часа той към този момент ще е липсващ и пропуснат. Снимки на паспорти, персонални карти, банкови сметки, значими документи – колкото по-малко ги има в електронен формат, толкоз по-добре. Знаем, че парични измами стават задоволително постоянно, изключително по нашите географски ширини. Не единствено с пенсионери.

И по този начин не е елементарно и се учим от самото начало. Но с малко предпочитание и старания, ще ни се получи.

И помислете, преди да публикувате идващото " Не си вдигаш телефона, къде си... " под последната обява на племенника си във " Facebook ". Има и други способи.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Тийнейджърът у дома (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР