Николай Василев предлага парични стимули за семействата, за да се

...
Николай Василев предлага парични стимули за семействата, за да се
Коментари Харесай

Николай Василев иска държавата да плаща на родителите по 20 хиляди лева за всяко новородено

Николай Василев предлага парични тласъци за фамилиите, с цел да се пребори демографската рецесия. 

Никой не демонстрира демографската пирамида в България. За страната ни и за Източна Европа те не се демонстрират. За България пирамидата значи – огромен брой деца, родени през късния соц. – в този момент са на възраст 40-50 години. След това все по-малко деца се раждат (около 2 пъти по-малко) и в този момент от ден на ден младежи, които биха имали деца, напущат. Ако продължаваме по този начин, нацията ще изчезне. Общополитическата класа не се занимава с този проблем ”. Това сподели икономистът Николай Василев пред Нова нюз.

„ Предлагам обществото да дава приблизително по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете. Може да се направи политика, която да обвързва сумата с осигурителния приход. Десетки милиарди се прахосват за нелепости, а това, което предлагам, ще бъде може би 1 милиарда ”, сподели Василев.

„ Ако не се вземат ограничения, може би няма да има кой да чества 1400 година от основаването на България. Раждаемостта е освен финансов въпрос, а публичен, персонален ”, сподели Николай Василев.

„ България годишно усилва обществения си дълг. Бяхме поставили часовник, който да демонстрира дълга на страната, на балкона на нашия офис, той бе махнат. Ако бе останал, в този момент щеше да демонстрира 40 милиарда лева дълг ”, изясни някогашният министър.

Относно неналичието на бюджет за 2023 година той сподели: „ Едно от положителните неща т.г. е, че няма нов бюджет. Седем партии в Народното събрание пред следващи предварителни избори… щяха да наддават. Същото би се случило, в случай че в този момент служебният кабинет вкара бюджет ”.

Според него влизането в Еврозоната не е приоритет на множеството държавни управления след 2005 година „ Липсва политическа воля за влизане там ”, безапелационен е Николай Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР