Николай Стайков от Фондация Антикорупционен фонд представи пред слушателите на

...
Николай Стайков от Фондация Антикорупционен фонд представи пред слушателите на
Коментари Харесай

Николай Стайков: Трябват отговори как се става милионер в съдебната система



Николай Стайков от Фондация " Антикорупционен фонд " показа пред слушателите на „ Хоризонт “ въпросите, които представляваната от него организация е задала по отношение на кандидатурата за ръководител на Софийския градски съд на Светлин Михайлов, който от 2004 година до 2009 година към този момент е управлявал работата на съда.
Стайков акцентира, че Софийският градски съд заслужава особено внимание, защото в него има голям брой характерни производства, например във връзка с политическите партии.

Според представителя на Фондация " Антикорупционен фонд " задаването на въпросите, свързани с имуществото на арбитър Михайлов, е разумно, като се има поради, че той е заявил банкови депозити, възлизащи на 7 цифрена сума и общо 6 недвижими парцела, а магистратът е прекарал целия си работен стаж в правосъдната система:

Логичният въпрос: Как се става милионер в правосъдната система? – би трябвало да бъде извънредно съществено подложен и това сме създали във въпросите, които изпратихме, подчерта Стайков. Сред покупко-продажбите, предмет на тези въпроси, са дарения сред родственици за няколкостотин хиляди лв., както и покупко-продажби за придобиване на извънредно ниска цена.

Гражданският активист отрече Фондация " Антикорупционен фонд " да слага въпросите, с цел да наклони везните на избора в интерес на другия претендент за ръководител на Софийския градски съд Евгени Георгиев.

Във връзка с изявления по отношение на идния избор, в които се замесва и името на Фондация „ Америка за България “, Стайков акцентира, че донорски организации като нея поддържат бенефициенти в цялата правосъдна система, в това число прокуратурата:

Фондацията работи извънредно поредно години обратно в това да се влага експертиза и познания, в това число с образования в правосъдната система като един от методите за превъзмогване на нейните пороци.

По мотив обществените полемики за връзки на представители на висшите ешелони на властта с Делян Пеевски Стайков напомни, че и той е задавал въпроси за имущественото положение на народния представител през 2014 година и изрази единодушие с даденото още преди години от западна медия определение на Пеевски като политик с „ отровна известност “. Гражданският деятел означи, че самото появяване на фотография, информация за среща или пък даже споменаването в едно изречение на името на Пеевски е политически компромат.

Въпросът какво е имуществото и какъв е източникът на замогването на един депутат (той е самобитен парламентарен феномен, защото е работил и в трите управляващи: изпълнителна, законодателна и правосъдна, плюс четвъртата неофициална власт – медиите), по какъв начин се става един от най-богатите хора в нашата страна с въздействие в политиката и с медийно въздействие, което постоянно поддържа ръководещите, без значение от това в какъв съдружен формат са те – става един извънредно логически въпрос. Но за жалост не съм оптимист, че ще забележим отговора.

Представителят на Фондация „ Антикорупционен фонд “ заключи, че чака по линия на комисията „ Магнитски “ да бъде показан доста сериозен отчет, който ще съдържа и информация, която не е ставала обществено притежание досега.

Цялото изявление на Силвия Великова с Николай Стайков от Фондация " Антикорупционен фонд " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР