Николай Радев е роден на 12 ноември 1963 г. в

...
Николай Радев е роден на 12 ноември 1963 г. в
Коментари Харесай

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

Николай Радев е роден на 12 ноември 1963 година в Казанлък. Магистър е от ПУ " Паисий Хилендарски ". Професионалният му път като преподавател стартира в казанлъшката математическа гимназия " Никола Обрешков ", където преподава пет години. След това, от 1991 година, посвещава 23 години на пловдивската ОМГ " Академик Кирил Попов ". От 2014 година е шеф на ЕГ " Пловдив ". Членува в Българска социалистическа партия от 31 години. От 1999 година досега е общински консултант. Женен с две деца - наследник и щерка, има и двама внуци.

" Имаме съществени терзание за финансовата непоклатимост на града през идващите години "

- Г-н Радев, ГЕРБ се отхвърлиха от досегашния си любим Иван Тотев за кмет на града. Очаквате ли идващият кмет да се сблъска с непредвидени неприятни изненади, оставени като завещание?

- Най-големите проблеми, които Тотев ще остави на Пловдив, са свързани с бюджета и подписаните нови контракти за инфраструктурни обекти. С повишението на налозите в града, изключително за МПС, се получи противоположен резултат и за 2018 година са събрани с съвсем 4 млн. лева по-малко. Лошата събираемост на другите вземания от общината води до проблеми с приходната част на бюджета. В последните дни на ръководството се афишират публични поръчки и се подписват контракти за осъществяване. Давам образец - спортната зала на бул. " Дунав " за 4 млн. лева и поръчка за Транспортния възел " Модър - Царевец " на стойност съвсем 12 млн. лева, а даже не е ясно дали в бюджета за идната година ще има средства за тях. През 2020 година стартира осъществяването на Водния план за Пловдив, за който в бюджета е належащо да има буферни суми, с които да се заплаща на компаниите реализатори до превеждането на средствата от оперативната стратегия. Имаме съществени терзания за финансовата непоклатимост на града през идващите години. Това потвърждава правилността на нашата теза за разработване на програмен бюджет с ясни и точни цели и пускане на нови инфраструктурни планове единствено при обезпечаване на средства за тях. Така ще спасим пловдивчани от нови нараствания на налозите и ще отворим опция за последователното им понижаване.

- В конкуренцията влиза и предходен кмет на Пловдив, Българска социалистическа партия ли е алтернативата и изходът от статуквото? Защо пловдивчани би трябвало да предпочетат вас и листата на левицата?

- Кандидатите за кмет на Пловдив са 14. Почти всички са представители на партии, които са в коалиция с ГЕРБ в ръководството на България или в ръководството на Пловдив. Единствената политическа мощ, която предлага радикално друг модел на ръководство и не е взела участие директно или подмолно в управнически сделки, е " Българска социалистическа партия за България ". Като фрапиращ образец мога да посоча някогашния кмет Славчо Атанасов, за който ме питате. Сменил редица партии, през днешния ден е член на извънредно дясната групировка НФСБ. От понеделник до петък гласоподава в Народното събрание законите на ГЕРБ, като техен съдружен сътрудник, в събота се прави на съпротива в Пловдив, а в неделя си почива. Не одобрявам по какъв начин подвежда хората, заявявайки пред едни, че ще тегли нов банков заем, а пред други, че ще понижава налозите. За всеки безпристрастен човек е ясно, че тези две неща са несъвместими.

- Като общински консултант имате взор върху проблемите на града. Защо макар големия финансов запас, който бе ориентиран към Пловдив, те към момента не са решени?

- " Златният дъжд " от пари към Пловдив е мит. Управлението на ГЕРБ наля средства единствено в многофункционалната спортна зала " Колодрума ", която беше построена на неведнъж повишена цена. За други инфраструктурни обекти общината тегли заем или употребява средства от личния си бюджет. Провалена бе и опцията да използваме средства по оперативните стратегии - транспортният план бе незаконно провален, а по Оперативна програма " Региони в напредък ", при заложени 80 млн. лева за Пловдив ще бъдат усвоени оптимално 39 млн. лева Лъжа е, че кметът би трябвало да е от ръководещата партия, с цел да се получат целеви средства от републиканския бюджет!

- Като всеки огромен град и Пловдив има проблем с паркоместата, по какъв начин може да се преодолее това?

- През последните години казусът беше изчерпателен от администрацията на Тотев, която издаваше разрешителни за нови градежи без нужните към тях паркоместа. Необоснованото разширение на синята зона трансферира казуса от централната част към прилежащите й квартали. Решаването на въпроса е обвързвано със основаването на нова скица на придвижване и възстановяване активността на градския превоз до равнище, при което хората да го избират пред персоналния автомобил. За установяване на имоти за нови многоетажни паркинги Българска социалистическа партия упорства още от годините, в които беше в коалиция с партията на Славчо Атанасов (тогава ВМРО-НИЕ).

- Успя ли Пловдив в действителност да бъде Европейска столица на културата? Какво може да се направи, с цел да се оползотворят всички културни и исторически благоприятни условия на региона?

- С избирането на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 година се увеличи престижът на нашия град в международен мащаб. Според анализатори това е довело даже до заинтригуваност от стопански структури. За страдание тази година дейностите, които действително трябваше да бъдат изпълнени по отношение на семейството, са на ниско равнище. Уличната просвета надвишава доста класическите изкуства, а градът ни не бе посетен от актьори и реализатори от международна значителност. Не се увеличи и броят на туристите тази година. Прочухме се единствено с откриването, което бе със съмнителна културна стойност, само че на цена от съвсем три милиона. Пловдив има своето прелестно завещание - реката, тепетата, археологията и архитектурата, културните институти като опера, театри и музеи. Те са основата за развиването на града ни като туристически бранд, като марка, привличаща разнообразни компании, които да основават работни места, и съображение за горделивост на всички пловдивчани.

- Ако създадем паралел сред директорския пост в гимназия и кметския в Пловдив, кое е идентичното и кое - особеното?

- И двете са управнически позиции и се носи отговорност за хората. Управлява се бюджет и се управлява екип. Училището е една дребна извадка на огромния град, тъй като учениците, които се образоват в него, са отражение на процесите в фамилията и обществото. Различното е, че при децата има доста непорочност в помислите и почтеност в връзките. Мащабите на дейностите са разнообразни, само че нужните качества са едни и същи - човещина, само че неотстъпчивост при вземането на решенията, умеене да създадеш екип, да чуваш другите отзиви, само че да имаш смелостта да вземаш решенията и да носиш отговорността за тях.

- От началото на акцията подчертахте, че сте левият и обществен претендент за кмет; кои леви ограничения и обществени решения желаете да видите осъществени в общината?

- Лявата посока в дейностите на един кмет се показва в целите при решения и ограничения при образуването на бюджет и в ръководството на общинската благосъстоятелност. За мен най-важни са здравето и образованието на хората, подпомагането на младите фамилии за понижаване на демографския срив, на възрастните хора за заслужен живот и на уязвимите групи. Различно от останалите претенденти е и визията ми за метода за предписание с общинската благосъстоятелност - срещу съм безцелното й разпродаване. Вместо това би трябвало да бъде основана стратегия за рационално ръководство, което би довело до по-добро финансиране на общината и основаване на нужната нова обществена инфраструктура - учебни заведения, детски градини и ясли, многоетажни паркинги и други.

- Какво пожелавате на себе си, на хората от листата, а и на пловдивчани след вота?

- Пожелавам им да бъдат здрави и образовани хора. И по този начин, както през този месец се срещахме, обменяхме десетки хрумвания за прелестния ни Пловдив, това да продължи. За да бъде Пловдив на хората!

*Източник: https://duma.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР