Николай Николов е роден на 25 април 1987 г. в

...
Николай Николов е роден на 25 април 1987 г. в
Коментари Харесай

Институциите се паникьосаха при инцидента в Овча купел

Николай Николов е роден на 25 април 1987 година в София. Завършил е бакалавърска степен по "Финанси " във ВУЗФ и е магистър по "Управление на човешките запаси " от УНСС. Завършил е Българското учебно заведение за политика "Димитър Паница ". Работил е като статистик-аналитик в социологическа организация. От 2015 година е общински консултант от "БСП Лява България " в СОС. Член е на непрекъснатите комисии по публичен ред и сигурност, по младежта, децата и спорта и по европейските въпроси. Председател е на районен съд на Българска социалистическа партия - "Красно село ".

"Незаконни хамали и проституиращи травестити тероризират жителите в центъра на столицата "

- Преди дни в столичния квартал "Овча купел " стана случай, който можеше да приключи с съдбовни последствия. Автомобил пропадна в ров на бъдеща 9-етажна постройка, а в този момент заплашва и непосредствен жилищен блок. Как се стигна до случая?
- Проблемът със градежа в "Овча купел " не е от петък, нито стартира с пропадането на автомобила. Жителите на квартала от седмици се оплакват от строителния обект и даже проведоха два митинга против него. Преди повече от две седмици жителите се обърнаха за помощ към кметството и общинските съветници, само че единствено аз от 61 съветници се отзовах и присъствах на самодейностите им. Над 200 индивида се събраха тогава при изкопа с гледище градежът да се спре, да се ревизира документите му и попитаха за какво на мястото, което е отредено за създаване на детска градина, ще се издигне 9-етажен блок.
Хората ме срещнаха с обстоятелствата, до които се бяха добрали, и се оказа, че в региона са били планувани 6 здания на детски градини, а през годините е направена единствено една. На останалите четири места към този момент има жилищни блокове. Последният терен е точно до блок 412, при който се случи случаят. Нормално е при актуалната рецесия за детски градини и дефицит тук-там хората в региона да желаят на това място да се построи забавачка. В този случай даже не е имало публично разискване, на което да се чуе мнението им.
- Как е реагирала районната администрация на сигналите на хората в този миг?
- Нито един неин представител не е участвал на митингите и не е контактувал с хората. 10 часа преди случая с представители на инициативния комитет се видяхме с районния кмет Христина Семерджиева на празненство на квартала. Тогава тя ни увери, че със градежа няма проблеми, само че в случай че трябвало да се прави нещо, то не било в нейните пълномощия. Няколко часа по-късно човек от квартала, тръгвайки за работа, отива при колата си, която е паркирана на тротоара, и тя пропада в ров.
Бях там малко след случая и бях очевидец на безспорна суматоха. Дойде полиция, която опъна единствено една лента, след това пристигнаха пожарникари, които не знаеха по какъв начин да спрат шуртящата отвред вода. Повикаха и "Гражданска отбрана ", след тях пристигнаха и представители на "Софийска вода ", които въпреки всичко съумяха да спрат теча. Техническият началник на обекта се оказа, че е за първи работен ден на мястото, а кметът Христина Семерджиева стартира да се лута и викна Столичния инспекторат. Така след 7-8 прехвърляния на топката сред разнообразни институции, най-после пристигнаха от ДНСК и се скриха от хората в един фургон.
Заедно с народните представители от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и Петър Витанов поискахме да дойдат и представителите на Шесто районно полицейско ръководство, по опция и на прокуратурата, с цел да не се заметат следите. Останах учуден, че не се появи представител на компанията вложител. Едва в края на деня млада жена от името на строителя съобщи, че ще си търсят правата в съда, защото хората сами са бутнали колата в изкопа. Фирмата нямала проблеми с документите си и дейностите на хората спъвали работата й. Не е нужно да си експерт, с цел да видиш, че не е спазено отстоянието от прилежащия блок, което се оказа не повече от 7 метра. Така, както нямаше никакви проблеми, кметът Йорданка Фандъкова е алармирала Софийската градска прокуратура да проверява случая.
- Какво става сега на обекта?
- Според последните ми сведения там към този момент са изсипани най-малко 5 камиона с по 20 куб. м трошляк, с цел да се укрепи пропастта. Тепърва ще се открива какви нарушавания са осъществявани и какво би трябвало да се направи.
- Вие имахте интензивно присъединяване в самодейността против градежа на небостъргач в зелена повърхност в столичния квартал "Стрелбище ". Там към момента градеж няма. Има ли развиване по случая?
- Комуникацията и договарянията с компанията вложител НИКМИ и нейния изпълнителен шеф Милчо Благоев вървяха мъчно. В началото на юли обаче научихме, че той самият е инициирал среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководителя на СОС Елен Герджиков. Именно от Герджиков дружно с представители на инициативния комитет от региона научихме за резултатите от срещата. Със омекотен звук Милчо Благоев е изискал с общината да бъде контрактувана замяна на противоречивия терен в "Стрелбище " с различен.
- Това е добра вест за жителите на квартала.
- Да, добра вест е. На мястото небостъргач няма да има. Но въпреки всичко е значимо да забележим какво ще даде общината на компанията. Решението би трябвало публично да излезе след към месец. За нас е значимо да забележим с каква повърхност ще е теренът, който ще се даде на НИКМИ, и къде ще е той. Защото може да се окаже, че хората и общината още веднъж ще бъдат ощетени. Да не стане по този начин, че на новото място НИКМИ да имат опция да построят не един, а два небостъргача. Затова за нас с сътрудниците от Българска социалистическа партия по-добрият вид е общината да не заменя терени, а да възвърне сумата, която вложителят е дал, като се е сдобил с терена. След като Фандъкова се хвали, че имаме рекорден бюджет, значи би трябвало да може да отдели тази сума.
- Освен с проблеми със строителството в София, от известно време сте се заел с друга самодейност, обвързвана със сигурността и комфорта на столичани. Вчера внесохте подписка на ул. "Московска " 33 с три претенции. Какви са те?
- Подписите на хората са против беззаконието, което се случва в центъра на София - на бул. "Христо Ботев " и пл. "Македония ". Подписката е с три претенции - да бъдат прекъснати нерегламентираните товаро-разтоварни услуги на бул. "Македония ", където знаем, че от десетилетия работят нелегално хамали, да бъдат отстранени проституиращите травестити към Министерството на земеделието и да се обезпечи непрекъснато полицейско наличие в региона. От 20 години хората, живеещи в близост, се оплакват от терора на тези две групи, само че до момента нито една институция не им е помогнала. А техният проблем не е фиктивен, липсва им сигурност и се усещат заложници в домовете си. В края на август за по-малко от 8 дни за по 4 часа дневно успяхме да съберем 1031 подписа с настояванията на жителите.
- От какво по-точно се оплакват хората?
- Хамалите са завзели част от тротоарите, разпъват дивани, столове, маси, ядат и пият по през целия ден, майките с детски колички не могат да минават. След тях остава голяма нечистотия, а близката градинка употребяват за тоалетна. Незаконните товарачи употребяват гратис места за платено паркиране в синята и зелената зона. Служителите на Центъра за градска подвижност подвигат ръце и споделят, че с пияни хора не могат да се оправят, и се опасяват. Когато събирахме подписи, към нас самите бяха отправени закани за физическа кавга.
Дори хората, които се възползват от услугите им, се оплакват, че не се съблюдават авансово контрактуваните условия и след това биват изнудвани. Те обаче нямат документ, с който да потвърдят правата си. Затова сме предложили на кмета да обособи в покрайнините на София място, където хамалите законно да обитават.
За проституиращите травестити съм повдигал въпроса в комисията по публичен ред към СОС. Проблемът с тях е много по-сложен, макар че старши комисар Антон Златанов, зам.-шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, твърди, че към този момент няма недоволства от хората. Това не е правилно, те всеки ден са там и тероризират живеещите. Граждани са били ограбвани и бити, извадили са си медицински свидетелства. И в този момент хората подават сигнали за проблеми, само че никой не реагира. Имаме данни, че хора от региона се заричат да създадат цивилен патрул, а това основава риск от разпра. По тази причина Българска социалистическа партия упорства от няколко години за назначение на зам.-кмет по сигурността. Фандъкова отхвърля и по тази причина в този момент тя би трябвало да откри метод да се оправи с проблемите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР