Николай Николаев е завършил ВИТИЗ заедно с именитите наши актьори

...
Николай Николаев е завършил ВИТИЗ заедно с именитите наши актьори
Коментари Харесай

Николай Николаев: Клоунът не е палячо, той е продавач на надежда и смях

Николай Николаев е приключил ВИТИЗ дружно с именитите наши артисти Тодор Колев, Ванча Дойчева, Иван Налбантов. Участва във филми, 28 години играе в Народния спектакъл “Иван Вазов ”, cтава и заcлyжил аpтиcт. Разведен е, с 3 деца - Деница, Стефан и Надежда. Стефан е знаменит художник и живее в Париж. Няколко генерации деца, към този момент на прилична възраст, са го запомнили като Бате Николай от детското предаване “Сладкарница Захарно петле”, основано през 1967 година

" Захарно петле " продължи 13 година и по статистика на Евровизия е най-дълго просъществувалото детско предаване в Европа

“Най-ценният сътрудник до мен бе Мариана Аламанчева. Тогава още нямаше видеомагнетофони и всичко се предаваше директно в ефир. Тоест не можеш да кажеш на децата какво ще ги попиташ, а всичко ставаше непосредствено. Аз бях положителният магьосник, правех фокуси и магии, с които предизвиках децата да повярват в себе си. Веднъж попитах едно момченце, което рецитираше ужасно добре, какъв желае да стане, в случай че има вълшебната пръчка. И то доброволно рече: " Искам да стана актьор като Георги Парцалев. Ама мама сподели, че той е ром ". И това прозвуча в ефир пред цяла България. След три дни срещам Парцалев, а той: " Ти ми описа играта, не знаеш какъв брой съм ти ядосан! ".

През 1990 година c сътрудника си Маpин Неделчев cтават пpофеcионални клоуни - бpат му Opфи им пpави договоp c най-големия цирк в Италия - " Нандо Opфей ", който yчаcтва във кино лентата " Ла cтpада " на Фелини.

“Клоунът не е клоун, той е продавач на вяра, на смях. Палячовци са политиците

Циркът в България бе премахнат през 1990 година от културния министър Елка Константинова. В Европа има три страни със 100-годишна история на цирка - Италия, България и Русия. Имахме изключителни трупи и актьори, които гастролираха по 10-15 години на най-известните манежи по света. Циркът бе доходоносно дружество. И тази непросветена жена ликвидира цирка и в един ден уволни 350 актьори. Брат ми Орфи хвана диабет. Но имаше връзки по света, направи организация и изнесе тези велики актьори да им се радват в чужбина”.



През 2016 година издава книга - “Аз, клоунът”


В нея създателят разрязва и демонстрира метастазите на прехода в разнообразни аспекти - води война за отбрана на децата, страда поради парадоксите на здравната промяна. Както споделя издателят: “Това е една особена книга, може да мине за съвременен автобиографичен разказ, който повествува за пътешествията на една ранима душа измежду ужасите на нашия живот. Съдбата на същинския артист е постоянно тъжна, по тази причина и най-тъжните артисти са най-хубави клоуни”.

Но най-вероятно делото на живота му е “Детска клиника по смехо- и психотерапия”.

Влиза в ролята на клоуна доктор Коко и със смеха и фокусите си оказва помощ на тежко заболели деца в “Пирогов”

“Аз съм един благополучен човек. Преди 8 години претърпях комплицирана интервенция в резултат на раково заболяване. След като излязох от болничното заведение, взех решение остатъка от живота си да посветя на болните деца на България. Тогава сътворих единствената до момента у нас Клиника по смехо- и психотерапия. Грижим се за пациентите в болница “Пирогов”, а те са деца от цялата страна. Резултатите са удивителни. Децата биват изписвани с 5-6 дни по-рано. Системата за лекуване е основана от мен и няма нищо общо със смешките, които вършат в други лечебни заведения. С моя сътрудник споделяме, че сме клоуни-лекари, а децата стартират да се смеят. Освен смешките, в лекуването съм присъединил и водотерапия, с което изучавам децата да пият чиста вода”.

Но смехът може да носи и отрицателен заряд

“Има известен шоумен, който се пробва да имитира саркастично политици и хора с разнообразни специалности. Този смях аз не одобрявам, той е злоумишлен, нездравословен. Има страхотна разлика в смеха и връзките на българите. Промяната не е отпреди 20, а отпреди повече от 60 години. По-старите хора в моето село помнят по какъв начин, когато някой непознат човек замръквал при тях, към него се обръщали с думата “странниче” и му предложили дом, с цел да пренощува. Лошото е, че през последните 28 години всичко се обърна наобратно. Сега доста хора се разсмиват да вземем за пример в случай че аз падна зимно време на леда, в случай че ме заболи и съм печален. Такива присмехулници срещам постоянно и това е жестоката разлика сред морала на хората в този момент и от по-старо време” - споделя артистът пред БНР.

Подготви Кристина КОСТОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР