Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата

...
Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата
Коментари Харесай

Политици и офшорки: Какво обясниха Николай Младенов и Асен Василев?

Николай Младенов е вторият политик, чието име попада в досиетата " Пандора ", заяви уеб страницата bird.bg.

Разследването на bird.bg сочи, че Никoлай Младенов е записал офшорната си компания на Сейшелите през август 2013 година, няколко месеца откакто напуща българската политика и седмица откакто става специфичен делегат на Организация на обединените нации за Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013 година, а компанията " Afron Enterprises " Ltd. е учредена на 9 август. От bird.bg разгласиха и формалния отговор на Младенов пред техния уебсайт

" Винаги съм уважавал публицистите и техния блян да стигат до истината и съм работил с тях в полза на прозрачността. Затова и през вчерашния ден разговарях с господин Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да обясни нещата. Регистрацията на компания, която се появява на мое име, в никакъв случай не е работила и в никакъв случай не имала финансови потоци. През 2013 година, след края на мандата, взех решение да стартира свободна процедура, ново начало. За задачата записах компания, посредством която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах преписка с тях. После получих оферта от Организация на обединените нации и проектите ми се трансформираха "

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в Организация на обединените нации и регистрацията на компанията, Младенов декларира, че не може да си спомни по какъв начин тъкмо е протекъл процесът, само че споделя, че той е почнал преди началото на мандата му в Организация на обединените нации.

От информацията в Досиетата " Пандора " се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била дейна до 2018 година Младенов твърди, че се е свързал с компанията и е получил документ, че тя не е дейна от този момент.

Вестинк " Труд " пък разгласява през днешния ден информация за офшорна компания на Британските Вирджински острови, която е 100% благосъстоятелност на някогашния длъжностен финансов министър и сегашен съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

Според изданието той взе участие и в други компании зад граница и в България. " Труд " твърди, че разполага с документи, съгласно които офшорката се споделя " Акселберт Лимитид ". Дружеството все още било в положително положение и е настоящо. Учредено е на 12 май 2015 година Асен Василев имал целия капитал от 50 000 акции, настояват от " Труд ".

От пресслужбата на " Продължаваме промяната " споделиха за " По света и у нас " че Асен Василев е заявил, всичко което има в подадените от него заявления. В данъчната му декларация, фигурираща в уеб страницата на КПКОНПИ, е вписано, че 12 месеца преди встъпването си в служба като длъжностен министър на финансите, Василев е излязъл от собствеността и ръководството на цитираната ог вестник " Труд " компания " Акселберт лимитид ", както и от всички останали сдружения, в които е имал присъединяване.

В Благоевград президентът Румен Радев разяснява тематиката преди да стане ясно кой е вторият български политик, за който от дни се приказва, че попада в досиетата " Пандора ".

" Моите упования са българските служби, правоохранителни органи, да работят по този начин, че възобновяване на справедливостта в България да минава през това българските жители да научават от тях, а не от чужбина, за нарушаването на закона. Очаквам по този начин да работят, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора ", сподели президентът.

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов също разяснява информацията в " Пандора пейпърс ".

" За мен е неприемливо хора, които се занимават с ръководство, с политическа активност, да употребяват сходни техники за укриване на приходи или за укриване на капитала, който имат. Другият огромен въпрос към този момент е за успеваемостта в активността на профилираните институции у нас. Защо би трябвало да се чакат едни или други журналистическси следствия, а не тези държавни органи, които би трябвало първи да откриват сходни обстоятелства, да би трябвало да ги получават от публицисти? ", сподели той.

В " Денят стартира " икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов, специалист в Института за проучване на демокрацията разясниха, че от българска позиция, сякаш има много по-голяма група офшорни компании, които са благосъстоятелност на българи.

Според Безлов даже имената да са единствено 200, отново са 10 пъти повече от разкритията при досиетата " Панама " или " Парадайс ", където бяха забъркани към двайсетина български имена.

" Сложно е да се потвърди закононарушение, по-скоро концепцията за основаване на една всеобща непоносимост против страните с удобен данъчен режим има една съществена цел - увеличение на фискалния напън върху притежателите на корпорации ", разяснява Хърсев.

Проблемите с офшорните зони и тяхното въздействие са разнообразни в другите страни и като цяло няма по какъв начин да се забранят, разясниха още двамата специалисти

Предстои да забележим кои и какъв брой още български имена ще излязат в " Пандора пейпърс "

По тематиката работиха: Ирина Цонева, Иво Никодимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР