Николай Мелемов е за трети мандат кмет на община Смолян.

...
Николай Мелемов е за трети мандат кмет на община Смолян.
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: Не сме като японците или германците, но става въпрос за живота на близките ни

Николай Мелемов е за трети мандат кмет на община Смолян. В регионалния град има доказани случаи на ковид. Потърсихме градоначалника за изявление по отношение на ограниченията, които са подхванати, откакто болестта е по този начин близо.

Ситуацията си е комплицирана през цялото време. Това е тестване освен за Смолян, освен за България, а за целия свят. Да, сложността си е същата. Всички би трябвало да бъдем доста по-отговорни, тъй като каквито и ограничения да се подхващат, най-важната мярка е хората да имат съзнание и да схванат, че заплахата е действителна и доста сериозна. Основната мярка е да не се събират вкупом хора и да употребяват защитните средства.

Не сме дисциплинирани, само че обичаме фамилиите си, виновни сме към децата и родителите си. Ние не сме като японците, нито като германците, само че тук става въпрос не просто за дисциплинираност, а за живота и здравето на нашите близки - че те зависят от нас. Обичта към тях е по-задължаваща от всяко разпореждане, от всеки закон.

Ежедневно третираме общината, тъй като тук идват много хора и ние сме длъжни да подготвим постройката да не е опасност идването в общината. Проветряваме непрекъснато. Служителите, които контактуват с хора, са със защитни средства. Мерките за стерилизация в общината са на 100%. Това ми дава някакво успокоение. В града дезинфекцираме спирки, подове на институции, където има поток от хора. Няма по какъв начин да дезинфекцираме улиците, тъй като са доста, а в пътния поток е значимо в случай че правиш нещо, да е на всички места. Ако е отчасти, няма никакъв смисъл. Това, което е в нашите благоприятни условия, го вършим и подсигурявам, че няма да спрем. Помагаме на другите институции, на възрастните хора.

Пътникопотокът в града е намалял четири пъти. Поради тази причина въведохме празнично разписание. Сутрин и вечер към 17-18 часа, когато има повече хора, пасажерите се транспортират с огромни рейсове. През другото време хората са доста малко. Това е вид да облекчим транспортните компании, тъй като тази обстановка най-вече ще удари бизнеса. Животът и здравето са преди всичко, а ние се опитваме да бъдем и в помощ на локалния бизнес. Автобусите отвън града също са понижени доста като периодичност. Оптимизирали сме превоза дружно с компаниите и към този момент нямаме недоволства, съобразихме с тяхното мнение.

Много. Доставяме храна и медикаменти. Интересното, което се оказа, е, че доста от тези хора желаят да си поговорят с някой. Служителката, която дава отговор за тази активност, е възпитател и с наслада откликва. Ние си имаме план за топла храна и им доставяме, само че към нашите досегашни бенефициенти прибавяме и хората, които имат потребност от храна. Те заплащат единствено цената на храната, превозът и доставката е наш ангажимент. С това можем да помогнем.

Ние имаме стратегии, по които даваме топъл обяд и в този момент, който се обади на този телефон – 0897 903 608, му оказваме помощ. Нямаме такава статистика, защото това е прерогатив на обществените служби и няма по какъв начин ние да я водим.

Част от хората не са на работа. Майки с деца, хора със болести - с решения от ТЕЛК. В понеделник ще минем на различен режим - ще ги разделим на два екипа за по една седмица. Ще ги пускаме в отпуска, новият закон ни дава такава опция. Идеята е, в случай че въпреки всичко пристигна болест, да има екип, който да покрие идната седмица. Знам, че и други институции са по този начин. И това, което би трябвало да се направи, е разумно. Минаваме в режим малко на затваряне на общината, само че главните действия няма да ги спрем. Поне на този стадий обстановката е такава - работим, подсигуряваме обслужване на жителите. Не мога да кажа след 15-20 дни какво ще възникне.    

Това зависи повече от хората. Аз не виждам причина да се презапасяваме с каквото и да е. Проблемът има две страни - с желанието си да се презапасят хората сами провокират появяването на далавера. И министър Танева го сподели, а и аз не виждам причина някой да се презапасява. Сигурно ще има и далавера, само че по-важното е хората да запазят успокоение.

В интерес на истината не мога да кажа, че срещаме усложнения. Хората в общинската администрация одобриха ограниченията с нужното схващане, те са и разумни. Знаете, че няма от кое място да черпим опит за справяне с тази обстановка. Някъде може да прекалим, само че считам, че по-добре една мярка да е прекомерна, в сравнение с подценена. Да ни е чиста съвестта, че каквото е зависело от нас, сме го създали.

Според мен няма логичност, най-малко аз не я виждам, само че щом регионалният щаб е решил, го одобрявам. Просто няма база, на която да бъде налагано това ограничаване, няма и правилник, по който да се постановат наказания. Но в действителност е по-добре да се прекали с ограниченията, в сравнение с да са незадоволителни.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР