Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 г. Висшето

...
Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 г. Висшето
Коментари Харесай

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Администрацията трябва да е предвидима, да няма субективен елемент

Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 година Висшето си обучение приключва в Харковския зооветеринарен институт и във ВИПОНД по специалността „ Национална сигурност “. Преди да стане кмет, е бил народен представител в Народно събрание. Управлявал е личен бизнес. Преди това е бил действен служащ в работа „ Сигурност “ на Регионална дирекция на вътрешните работи, работил е и като ветеринарен доктор.
Г-н Мелемов, какви са достиженията Ви през миналите две години на сегашния мандат?
По националната стратегия за енергийна успеваемост имаме подписани контракти за саниране на 29 жилищни блока с стойност 23 965 257 лева Това съставляват актуализирани 1410 жилището с обща разгъната застроена повърхност над 130 хиляди квадратни метра. Дотук са финализирани и въведени в употреба 28 от жилищните блокове, последният се извършва сега. Започна реализирането на обекти по Оперативна програма „ Региони в напредък “ на стойност към 21 млн. лв.. Проведени са процедури за избор на реализатор на строителство и контрол за 4 надлеза в Смолян, четири улици, стълбище сред две улици, детска площадка над автогарата, дворните пространства на няколко учебни заведения. Математическата гимназия предстои на главен ремонт, саниране и рехабилитация, с създаване на нова спортна зала за няколко типа спорт. Предстои главен ремонт на ОДЗ „ Буратино “, доставка на обзавеждане и съоръжение на пет образователни заведения. Реализирана е част от Главната пътна връзка на Смолян в сектора от Бункера до Митницата за близо 30 млн. лева Би било добре в случай че осигурим дружно с регионалния шеф финансиране и за останалата част от обекта.
А за селата?
Общината е доста обширна - с 85 обитаеми места. Навсякъде сме създали по нещо значимо, макар ограничавания запас. Но защото за тях няма по какъв начин да употребяваме европейски средства, ги финансираме от общинския бюджет, от Министерство на регионалното развитие. Инфраструктурата е сензитивно усъвършенствана. Някои от улиците не бяха ремонтирани в продължение на 30 години. Асфалтирани са три улици в Момчиловци, пет улици в Смилян и физкултурен салон, четири улици в Широка лъка. Асфалтирали сме в Солища, в Соколовци. За всяко село е направено нещо. Ако стартираме да ги изреждаме, би се получил дълъг лист. За мен е значимо, че хората правят оценка напъните ни.
С водния план до каква степен стигна процедурата?
Това е доста огромна моя болежка. Защото толкоз години минаха, а планът още не е стартирал. А задържаме поправки поради него по улиците в крайните квартали. Някои поправки към този момент са извънредно наложителни, а ние не можем да асфалтираме, тъй като след това там ще се копае. Общината направи всичко допустимо за този прославен воден цикъл. Забавянето пристигна поради променената идея на Европейската комисия. Променяха се условията и разпоредбите в годините. Трябваше да се основат водни асоциации. А пък ние пет години обещаваме, че всеки миг стартира – по този начин, както на нас ни се споделяше. Това е един проблем, който към този момент доста изнервя хората. Нашата концепция е като мине този воден цикъл, да оправим всички тези крайни улици, които ще се разкопават.
Започнаха да го смятат към този момент за лъжливо заричане?
Да, само че ние не сме имали съзнанието, че даваме лъжливо заричане. Нашите упования бяха по отношение на това, което ни споделяха в министерствата. На всички срещи ни е казвано, че Смолян е на първо време от всички, че планът на Смолян най-бързо ще тръгне. За страдание, по най-различни аргументи планът не започва. Последно бенефициент на плана към този момент е ВиК. Но тежестта си е на общината - и в отчуждаването, и сервитути. И до момента в който ние с Вас приказваме, през днешния ден в Министерство на регионалното развитие са основният проектант, зам.-кметът на общината, шефът на „ ВиК “, с цел да доуточняват последни елементи. И аз съм уверен, че 2018 година към този момент най-най-накрая този план ще тръгне.
Доволен ли сте от администрацията по отношение на потенциала й да работи по европроекти?
Разбира се. Както споделих, в развой на осъществяване е план по Оперативна програма “Регионално развитие” за 21 милиона лв.. Някой може би ще каже, че трябваше по-рано да ги осъществим, само че нашата цел е да съблюдаваме закона. Не може да си позволим да пришпорваме и да позволяваме неточности. Догодина много неща ще се случат в града.
А откакто не пришпорвате, имате ли наложени корекции до момента по европроекти?
По наши планове нямаме корекции. Всички корекции са ни наложени по остарели, наследени от предходното ръководство планове в програмен интервал 2007-2013 година
Във финансово отношение по какъв начин се оправя общината?
Все по-добре. Доказателство за това е, че от шест индикатора, които МФ следи, при започване на първия мандат сме имали проблеми с шестте. А в този момент е единствено един - поетите задължения. Тях сме ги понижили повече от два пъти и продължаваме да ги топим. Това са индикаторите, от които може да се съди по какъв начин се работи в община Смолян.
Важните проблеми в този момент кои са?
Единият е обвързван с паркирането, другият е с гробищните паркове. Но тях не можем да ги решим един път вечно. Водим диалози с Министерството на образованието да ни дават постройката на изгорялото учебно заведение, където да създадем паркинг на две-три равнища, да намалеят колите по остарелия център най-малко. Автомобилите са се нараснали в пъти през последните години. Всеки вижда, че става нетърпимо. Водим диалози и със профилирана компания, с цел да създадем идея за цялостната организация на придвижването. Факт е, че и в другите градове се подхващат рестриктивни ограничения - със синя зона, със зелена зона и така нататък
Вие смятате ли да въведете такова зониране?
Да. И това би трябвало да се направи от специалисти, от хора с квалификацията и нужния ценз. Целта е в действителност да стане професионално и да се облекчи придвижването в града. Каквито и ограничения да се подхващат, съм сигурен, че някой ще е неудовлетворен, само че животът се трансформира. Факт е, че колите станаха прекомерно доста и би трябвало да се вкара ред.
Най-важното, което един кмет би трябвало да обезпечи, е непорочност, успокоение и светлина. В Смолян те налични ли са?
Винаги може да се желае още. За осветлението имаме общинско звено и считам, че то се оправя съвършено. Градът и селата са осветени. За чистотата нашата роля е по-скоро контролна. Имаме моментни рецесии в някои квартали, само че имаме стройна конструкция - одобряваме сигналите, незабавно реагираме и притискаме почистващата компания да си прави работата. Няма град, за който да се каже, че е съвършен. Но хората, които посещават Смолян, споделят, че е подреден и чист, хубав и спокоен. Едно от нещата, с които се лаская, когато приказвам за нашия град, е спокойствието в него. Това се дължи освен на общината и органите на реда, а на манталитета на хората - гостоприемни, скромни и положителни.
За идния зимен сезон какви са Ви упованията?
Индикациите са, че нещата вървят доста добре като записвания, като резервации. Ние в общината се стараем да оказваме помощ на " Пампорово " АД, на целия курорт да се развива, да се облагородява, да бъде по-красив, по-спретнат. Частните вложители са доста значими, а общината като техен сътрудник прави всичко допустимо бизнесът да върви, Пампорово да е едно от най-хубавите места за зимен туризъм, а и за летен.
Има ли общината някаква заслуга за обединяването на двете ски зони Пампорово и Мечи чал?
Не, нямаме. На този стадий това, което се стараем да създадем, е да придобием от страната пистите и да ги отдадем на концесия. Идеята е да осигурим непрекъснат доход на финанси от тази концесия. Общината оказва помощ доста, прави всичко допустимо курорта да се развива. Нормално е страната да ни даде пистите и тогава към този момент ще можем да бъдем действителен сътрудник. Сега оказваме помощ чисто административно. В интерес на истината бизнесът ни е приоритет. Това се отнася за всички компании, които основават работни места, освен за " Пампорово " АД. Служителите в общината знаят, че бизнесът поема рисковете и изпитва съществени усложнения и ние би трябвало да сме техен сътрудник в превъзмогването им.
Обратната информация каква е?
Може да се желае повече. От страна на бизнеса имат искания за скоростта на напредване на преписките. Моята роля е да одобрявам всеки, който е пристигнал. Аз нямам приемен ден и незабавно взимам ограничения по дадения проблем. Въпросът е да не се постанова хората да се изнервят и да опират до мен. Така че има какво да се желае от страна на общината по отношение на бизнеса като отношение.
Общият организационен проект на община Смолян към този момент е на екологична оценка. Мудно ли върви процедурата?
В интерес на истината сме много напред в процедурата. Опитваме се да вземем мнението на множеството експерти в града, с цел да бъде огледан отвред. Все отново това е стратегически значим документ, който години наред ще има роля в развиването на града и общината. Но сме на край. Главната ни цел е да удовлетворява условията и упованията на жителите. Да е в тяхна изгода - на бизнеса и на жителите. Ние си имаме обособените зони. Нашата цел е проектът да не е проблем, а да взема решение проблеми. Когато се отвори, да се види и знае къде какво може да се прави. Администрацията би трябвало да е предвидима, да отпадне субективният миг.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Смолян  Мазилка падна в болнична стая с бебе в Смолян Мазилка падна в болнична стая с бебе в Смолян  Санкции за 16 000 лева отнесе компания поради незаконни сърби на градеж Санкции за 16 000 лева отнесе компания поради незаконни сърби на градеж  Ансамбъл „ Родопа “ обра три награди за фолклор през 2017-та Ансамбъл „ Родопа “ обра три награди за фолклор през 2017-та  Ансамбъл „ Родопа “ обра три награди за фолклор през 2017-та Ансамбъл „ Родопа “ обра три награди за фолклор през 2017-та  Чепеларе ремонтира учебно заведение с план за над 1,8 млн. лева Чепеларе ремонтира учебно заведение с план за над 1,8 млн. лева Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Защитата на Прокопиев – с изтъкване на година..
Нищо от това, което КОНПИ твърди, не е правилно – имало е правосъдни каузи, оправдателни присъди. Сделката за " Каолин " е законна, има вл...
Календар с известни персони поддържа кауз... На равнище комисия падна ветото на Радев върх... 5-те аргументи за невярност в една връзка Мадрид срещу да се бойкотират каталунски... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 13 декември
Овен Очаква ви вълшебна сряда, изпълнени с доста позитивни страсти, за които самите вие имате заслуга. Насладете им се напълно и се по...
Нимиц: Македония ще има ново име през 2018... Гол мъж нахлу в метрото, опита да открадне... Късметче за седмицата за ВСЯКА ЗОДИЯ Хиляди хора се трогнаха от историята на то... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия съумя да не повтори в Сирия афганис...
„ Вие се завръщате с победа по своите родни места, при своите близки, родители, дами, деца и другари. Родината ви чака другари...
Нено Димов отдръпна импортирания план за пром... Нинова завежда дело против ГЕРБ поради " лъж... В българската войска има над 5000 незаети м... Новините: Най-важното за деня, 12 декември  www.expert.bg  Отново усилиха капитала на сдружението за Бургас-Александруполис Отново усилиха капитала на сдружението...  Преструктурират лечебни заведения, с цел да ги спасят от банкрут Преструктурират лечебни заведения, с цел да ги спасят...  Изравниха таксите за обслужване през двата терминала на Летище София Изравниха таксите за обслужване през два...  Когато Германия е блокирана Когато Германия е блокирана  www.iwoman.bg  Впечатляващ дъжд от падащи звезди тази нощ Впечатляващ дъжд от падащи звезди тази н...  Ники Илиев и Илиана Раева са БГ фешън икона 2017 (СНИМКИ) Ники Илиев и Илиана Раева са БГ фешън ик...  Как 12-те зодии честват Коледа Как 12-те зодии честват Коледа  Шеф Виктор Ангелов отива в Нова телевизия Шеф Виктор Ангелов отива в Нова телевизи...  http://www.sportlive.bg  Гугъл разгласи кои персони и спортни събития вълнуваха България през 2017-а Гугъл разгласи кои персони и спортни съби...  Меси: Едва ли в миналото ще не помни провалянето от Германия Меси: Едва ли в миналото ще не помни поражени...  Кампаняро разкри тайната за триумфите на Лудогорец и разгласи: Не ни е боязън от Милан Кампаняро разкри тайната за триумфите на...  Гатузо назова огромното преимущество на Милан пред Лудогорец Гатузо назова огромното преимущество на Мил... Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Смолян Николай Мелемов: Администрацията би трябвало да е планува... 35 0 Министрите утвърдиха над 500 млн. лева за пътни планове следващата година... 87 0 Oще 20 млн. лева даде кабинетът за удължение годността на изтребителит... 71 0 Неправителствени организации с доказателства по какъв начин страната не се бори... 67 0 Кабо Верде открива почетно консулство в България... 73 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР