Николай Мелемов е кмет на община Смолян от 2011 година.

...
Николай Мелемов е кмет на община Смолян от 2011 година.
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: Започваме мащабен ремонт на планетариума

Николай Мелемов е кмет на община Смолян от 2011 година. Завършил е Харковския зооветеринарен институт в Украйна и ВИПОНД - Национална сигурност. Имал е личен бизнес, обвързван с производството на козметични артикули. Две години преди да бъде избра за първи кметски мандат е бил депутат.Actualno.com го потърси за изявление, в което да опише какви вреди понесе от рецесията община Смолян и какъв път поема отсега нататък.    
Г-н Мелемов, оповестили сте социална поръчка за сметосъбиране за период от 5 година, а желанието ви беше общината да поеме тази активност, откакто изтече 15-годишния контракт, който заварихте подписан. Защо стана по този начин?
Проблемът е единствено и само в парите. Виждат всички, че обстановката е много комплицирана. Обсъждали сме с вицепремиера дали могат да финансират желанието ни да сами да си чистим боклука, само че при тази обстановка просто няма по какъв начин. Имаме си алтернатива такава. Тази поръчка в този момент се афишира, само че не се знае какъв брой време ще отнеме до момента в който се стигне до приключването й. За да поемем тази активност сами да я изпълняваме, е необходим огромен запас, огромно инвестиране най-малко за начало.
Какъв запас имате поради?
Близо 2 млн. лв., които са нужни за пазаруване на машини и съдове за боклук. 
Поръчката е за 13,6 млн. лв. без Данък добавена стойност общо, което прави по 2,7 млн. лева без Данък добавена стойност на година. Какво желаете против тези пари?    
Това са индикативни стойности, чакаме в състезанието цената да бъде свалена. Ще желаеме качество преди всичко. Освен разчистване на съдовете, пожелаваме метене, миене, разчистване на нерегламентирани замърсявания, улични оттоци, наноси от тиня, разделно събиране на битови биоразградими боклуци, разделно събиране на  боклуци от хартия, пластмаса, метал, стъкло и други Знаете, че от няколко години компанията, която извършваше разделното събиране, се отдръпна, тъй като беше на загуба в Смолян, а за нас това е извънредно значимо. Именно по тази причина в този момент то става част от общата поръчка. На този стадий озеленяването остава активност на общината.
Зимното разчистване също е с краткотраен контракт, какво следва за него?
Подготвяме социална поръчка, срокът й ще е за три години.  
Имате проблем с ДГ " Слънце ", защото 6-годишно дете е с ковид. Какви ограничения предприехте?
Работата в детските градини по този начин беше проведена, че да няма контакти сред групите. Сега цялата група е карантинирана, дружно с двете учителки и двете лелки. Дезинфекцирани са пространствата. Изследват се контактните, с цел да се види дали има други инфектирани.
Калкулирате с половин милион по-ниска събираемост, само че за целия интервал на изключителното състояние ли е тази сума, или за всеки месец?
За първите пет месеца на годината, съпоставени със същия интервал на предходната година.
Как ще бъде обезщетен този дефицит?
Вижте, това ще зависи от целия стопански живот както в страната, по този начин и в общината. Няма по какъв начин да притискаме хората да заплащат налози. Трудна е обстановката. Смятам обаче, че няма чак толкоз огромна паника, има общини, които са много по-зле, ще понижим финансовите разноски. Другите действия в общината си резервират ритъма. Поискахме помощ от страната, каквато опция беше дадена на всички общини, само че какво тъкмо ще стане, е рано още да се каже.
Визирате настояването с решение на Общински съвет на безлихвен заем от 3 млн. лв. евентуално? 
До 3 млн. лв.. Такива бяха напътствията, дадени от НСОРБ - до 30% от личните доходи на съответната община. Държавата обаче може да даде и 50 000 лв.. 
Каква е задачата на подобен заем?
Във връзка с финансовата ликвидност на общините, за финансиране на краткотрайния касов дефицит поради осъществяването на противоепидемични ограничения. Всички общини имат идентичен проблем в тази рецесия с ковид, с ниската събираемост. Това е концепцията на държавното управление - в тежкия миг да оказват помощ на общините, с цел да останат финансово постоянни.   
Общините след рецесията потеглят на разнообразни скорости, по-малките не престават със заеми, а по-големите залагат най-вече на огромни планове. Вие тръгвате със заем?
Не, плановете си вървят. В процедури сме по някои, други сме ги упълномощили, главно по Оперативна програма " Региони в напредък ", с трети аплайваме. Заемът и плановете не са във взаимна връзка. Всички европейски планове са строго профилирани. Те не могат да оказват помощ за финансовата непоклатимост на една община. Знаете, че парите по планове не могат да се употребяват за нищо друго. Те и не влизат в бюджета на общината.
Проектът за замяна на печките на дърва с екологично отопление за какво се забави?
Този план главно е на два стадия. До началото на рецесията бяхме стигнали до анкетирането. Разбираемо е за какво не правихме това допитване. Трябваше да си върви по жилищата, за които притежателите са подали заявки, а това не можеше да стане. Трябва да се види самото жилище, какви са разновидностите за отопление, да се създадат изследвания на настройките. Ходи се по жилища, по къщи. Сега към този момент почваме с анкетите. Забавихме се 3-4 месеца и заради тази причина действително следващата година ще има опция за екологично отопление на частни жилища. До есента се надявам да свърши стадия с изследванията и разбора. След това пристъпваме към втория, има си публични поръчки за доставка и монтаж. За страдание ще пропуснем идния отоплителен сезон.
По време на рецесията кои действия спряхте, пренасочихте ли хора за други предпочитани действия?
Някои излязоха в платена отпуска, други отидоха на Бюрото по труда. Знаете, че към общината са музеят, библиотеката, галерията, планетариумът, ансамбълът. Мерките са разнообразни, според от обстановката на съответния чиновник. В общината доста хора почистиха остарели отпуски. Майките с дребни деца ги пуснахме ги за по седмица у дома. Пренасочихме хора към подкрепяне на нуждаещите се. Надявам се, че не сме пропуснали никой. Направихме общинска хранителна банка първо с пари на работещи в администрацията, по-късно се включиха и други хора. Над 1000 пакета храни сме раздали. Ползвахме информация както от обществените служби, по този начин и от кметовете на обитаеми места. Раздавахме храни и след позвънявания, тъй като има хора в мизерия, само че ги е позор да потърсят помощ. Други ни алармираха за тях. И защото това са средства от дарения, не сме правили обстойни изследвания - щом разберем, че има хора в неволя, ги подпомагахме. Топъл обяд осигурихме за над 170 индивида. Отделно се постарахме да помогнем и на полицията - направихме им сушина на КПП-тата. Осигурихме им шлемове, минерална вода. Дарихме шлемове и на доста други институции, в това число и на болничното заведение. Получавахме дарения, които не задържахме тук, а ги раздавахме.
Защо са дарявали на общината защитни средства?
Смятам, че тъй като ни имат доверие. Даряваха ни маски, шлемове, дезинфектанти и ние ги преразпределяхме на болничното заведение, на полицията, на Бюрото по труда, на обществената работа и така нататък Помагахме с всичко, което можем.
А чиновниците, които са отишли в Бюрото по труда и в отпуски, по кое време се връщат на работа?
Всеки случай е самостоятелен, някои са се върнали към този момент, други още не. Заработиха и детските градини. Структурите, които бяха затворени, заработиха, само че при избрани условия, спазвайки противоепидемични ограничения. Сега следва да затворим планетариума.
Защо?
Започваме огромен ремонт. Строителни действия са планувани за цялата постройка, само че има замяна на апаратурата. Това въпреки всичко се прави за първи път от 45 години, когато е издигнат. Дълго време планетариумът ще е затворен, евентуално година, само че се надявам, че ще го създадем доста съвременен - на европейско и международно равнище. Инвестициите в строителството и в инсталация са по към 1,2 млн. лева Имайте поради, че в света има единствено две-три компании, които създават такова съоръжение, няма огромна конкуренция.  
Миналата година направихте първа копка за строителство на център за възрастни хора с деменция, само че то бе спряно поради препроектиране. Защо беше нужно? 
Оказа се, че геодезическото изследване не е доста правилно и би трябвало да се строи много по-надолу - с под земята етаж, какъвто нямаше в плана. Целта е да се стъпи на крепко. Теренът там е доста стръмен, Наложи се да предоговаряме параметри, самият план се оскъпи.
Това ли са ви най-важните планове за тази година?
Да, следва саниране на 12 здания по Оперативна програма " Региони в напредък ", ремонт на планетариума, строителство на център за хора с деменция. Сега още е дъждовно, само че за улиците планираме кърпене, тъй като водният цикъл стартира. Това от години го споделяме и към този момент звучи като опрощение. Знаете обаче, че общината не е възложител, а и процедурите са доста комплицирани поради мащаба на строителството. Нашият ангажимент е да работим за правата на прекосяване, която е много тежка процедура. Преминава се през частни, общински и държавни парцели. Общината има значима роля в тази активност и в случай че всичко е наред, септември може да стартират строителства. Не подхващаме по-сериозни поправки, тъй като след това ще се разкопава. Сега всяка седмица вършим обща оперативка с определените компании и " ВиК. Това, което зависи от общината, ще го създадем.
Как в действителност рецесията се отрази на общината не финансово?
Смятам, че се доказахме като хора, всички станахме по-човечни. Тази рецесия никой не можеше да я планува, случи се отвън нашата логичност. Бяхме сплотени, имаше съпричастност и може би по тази причина се справихме. Помните, че в един интервал обстановката в Смолян беше много напрегната. Тук може би е мястото да кажа, че имаме доста добра съгласуваност с всички институции. Имаше съпричастност и в самите институции.
В тази борба кои са героите съгласно вас?
Лекарите и елементарните хора, които не се уплашиха и устояха на тестването. Не знам дали няма да прозвучи пресилено, в случай че кажа, че и хората в общината бяха на първа линия. Фронт-офисът не е спирал да работи. С сътрудниците всеки ден сме били на линия. Малко поограничихме достъпа, само че то не е било за сметка на услугите, ангажимент на общината. Надявам се никой от нашите съграждани да не е усетил проблем, идвайки да си свърши работата. Ние бяхме нужни в рецесията и считам, че бяхме съответни.  
Община Смолян е съсобственик с миноритарен дял на регионалната болница, само че по какъв начин съгласно вас се оправиха там?
Беше им тежко, само че не позволиха доктор да се болести, което е индикатор за висок професионализъм и доста добра хигиена. Искам да ги похваля. Издържаха, само че дано не им давам аз оценка. Погледът ми е в профил. Пациентите би трябвало да оценят работата им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР