Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в

Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в ...

Омесиха „Русофили” и Леонид Решетников с делото КТБ.


Николай Малинов, Леонид Решетников и делото КТБ бяха омесени в общ сценарий покрай арестите и разследването на членове на Национално движение "Русофили". Главният прокурор Цацаров и кандидатът за поста му Иван Гешев обявиха, че Малинов е обвинен за шпионаж в полза на две чужди организации. Според тях той е получавал пари, за да може България да промени външнополитическата си ориентация.

Президентът Радев заподозря, че пълният провал на правителството в стратегически приоритети се изражда в паническо търсене на врагове. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че арестът на Юрий Борисов е провокация срещу свободното слово. Дори представители на десницата смятат, че акцията цели отвличане на вниманието от други скандали.

Председателят на НД "Русофили" Николай Малинов е обвинен по чл. 105 от Наказателния кодекс. Текстът е срещу лице, което "се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин", стана ясно вчера. Ако бъде признат за виновен, Малинов може да получи между 5 и 15 г. затвор, в момента той е на свобода под парична гаранция от 50 хил. лв. Има и забрана да напуска страната. По неофициална информация вчера сутринта е освободена и съпругата му Даниела. По информация на лидера на "Атака" Воден Сидеров в понеделник Малинов е бил задържан пред 12-годишната му дъщеря с десетки полицаи, нахлули в къщата. 

Ръководството на МВР, следствието и прокуратурата дадоха изявление във връзка със разследването срещу членове на НД "Русофили". С оглед на националната сигурност и запазване на класифицирана информация не се допускаше задаването на въпроси, обяви в началото главният прокурор Сотир Цацаров.

Малинов е обвинен, че се е поставял в услуга на двете организации - дружество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания. До това заключение службите стигнали покрай разследване за пране на пари. Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г. На 9 септември в София, Брезник и Перник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, обяви Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), е с наложена от ДАНС 10-годишна забрана за влизане на територията на България, обяви главният прокурор.

От прокуратурата твърдят, че има доказателства, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи от "Двуглав орел" и РИСИ. От Москва били финансирани разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за "целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика". Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като се предлагали действия в няколко направления. Сред тях да се създадат интернет сайт, собствен тв канал и партия, която да стане електорална сила. В плана влизало и изкупуване на ключови предприятия като телекома БТК ("Виваком") чрез руската външнотърговска банка ВТБ.

За три години Малинов посетил 30 пъти Русия, където се срещал с бизнесмена Константин Малофеев и Леонид Решетников.

Зам. главният прокурор Иван Гешев посочи, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите му. Заплащането е извършвано под различни форми, като е било предназначено за него, за притежаваните от него търговски дружества, тяхната дейност, както и за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика. От събраните доказателства било видно, че според Малинов е следвало да се оказва влияние върху политическия живот на страната "по таен начин", натърти Гешев.

 Разследващите твърдят, че Малинов е обсъждал как оръжейният завод "Дунарит" може да остане под контрола на Цветан Василев чрез прехвърляне на собствеността му към бизнесмена Емилиян Гебрев.

При претърсването били намерени и договори за парични трансфери между фирми на Малинов с руски търговски дружества, свързани с Малофеев.

Източник: duma.bg