Николай М. Ваньов,Финансов експертИзминалата седмица на международните пазари на държавен

...
Николай М. Ваньов,Финансов експертИзминалата седмица на международните пазари на държавен
Коментари Харесай

Дълговите книжа навлизат в зоната на свободно падане

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Изминалата седмица на интернационалните пазари на държавен дълг бе за историята. След като станахме очевидци на съществено търсене на всички съществени държавни излъчвания около рецесията с разпространяването на корона вируса в развитите пазари, главните институции и страни най-сетне предложиха решение за улеснение на общата конюнктура.

В еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) реагира с предложение на нови количествени удобства в размер на 750 милиард евро, включващи даже изкупуване на гръцки задължения. Това ненапълно даде известно усъвършенстване на книжата на страните от периферията, които бяха подложени на съществени разпродажби през цялата седмица. Само в четвъртък (19 март) италианките десетгодишни държавни скъпи бумаги (ДЦК) видяха намаляване на доходността с над 100 базисни точки в границите на деня и все пак приключиха седмицата при растеж от 5.4 базисни точки до 1.839 %. Повишението на прихода при сходните по падеж испански ДЦК се равняваше на 23.1 базисни точки до 0.853 %.

В ядрото на еврозоната основната вест бе обвързвана с изоставянето на политиката на нулев недостиг от Германия, което докара до невиждана ликвидация на бундове. В края на седмицата доходността по десетгодишната емисия, търсена от вложителите по немските ДЦК, бе "едва " минус 0.212% при седмичен растеж от цели 33.2 базисни точки. Сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха при приход от 0.184% и растеж от 16.6 базисни точки.

Във Англия наподобява, че проектът на премиера Борис Джонсън за създаване на народен имунитет против корона вируса няма да сработи. От Бенк ъф Ингланд приготвят нов пакет тласъци за стопанската система, а джилтовете и паундът са в зоната на свободно рухване. В един миг в четвъртък английската валута отбелязваше на ден поевтиняване по отношение на еврото от над 4%, до момента в който доходността по десетгодишните джилтове означи седмичен растеж от 35.6 базисни точки до 0.764 %.

След като президентът Тръмп най-сетне дефинира обстановката с корона вируса като "лоша " и настъпи педала на фискалните и обществени тласъци, трежъритата се отдръпнаха от рекордно ниските равнища на рентабилност. Десетгодишните щатски ДЦК видяха седмичен растеж на прихода от 10.6 базисни точки до 1.077 %.

Темата на седмицата бе ниската ликвидност на пазарите и извънредно високата волатилност, като при по-рядко търгуемите излъчвания, като тези от Централна и Източна Европа, наблюдавахме ценови промени с проценти всекидневно. Волатилността наподобява ще бъде и главната тематика на идващите седмици, най-малко до момента в който COVID-19 остава водеща тематика за международната стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР