Николай М. Ваньов,Финансов експерт Изминалата седмица на международните финансови пазари

...
Николай М. Ваньов,Финансов експерт Изминалата седмица на международните финансови пазари
Коментари Харесай

Новините настъпиха цените на дълга

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Изминалата седмица на интернационалните финансови пазари стартира със сериозна доза неустановеност и с търсене на активи-убежища от риска. Въпреки това в края й, след реверсия на тези упования, сякаш още веднъж се намираме пред растеж на главните облигационни излъчвания.

Факторите за несигурността, а и за сериозната волатилност на пазарите, остават главно политически. Постоянните люшкания сред договорка и комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай не водят до успокоение на пазарите, а негативното въздействие върху финансовите пазари сигурно ще остане и при започване на 2019-а. В допълнение към това всички погледи са вторачени в кривата на рентабилност на Съединени американски щати. Въпреки че президентът на Фед - Джеръм Пауъл, не наподобява изключително обезпокоен от инверсията, някои от членовете на паричния комитет сякаш разискват вид за намаляването на лихвените покачвания за идната година от 3 на 2. Някои пазарни анализатори обаче се съмняват, че при настоящите относително ниски нива на инфлация даже и това би било задоволително. Трежъритата се оказаха под напън през седмицата, като доходността по десетгодишните бумаги означи растеж от 5.4 базисни точки до 2.901 на 100.

Водеща тематика на седмицата още веднъж бе Брекзит. След редицата внезапни маневри, състоящи се в отлагането на гласуването на проекта на премиера Мей за овакантяване на Европейски Съюз със договорка, последван съвсем незабавно от избор на доверие от Консервативната партия към Мей, като неин водач, упованията са за ориентиране към договорка за Брекзит. Несигурността в постигането на такава остава извънредно висока, като джилтовете видяха седмица без смяна на доходността по десетгодишните бумаги при равнища от 1.26%, което несъмнено бе в дисонанс с световната картина.

В еврозоната основната тематика бе съвещанието на борда на ЕЦБ в четвъртък. На него изненадващи решения не се чакаха, само че поддържането на линията за прекъсване на количествените удобства този месец, както и възможното повтаряне на опцията за първо лихвено покачване от 2011 година насам, може да дадат тласък за растеж на доходността на пазарите. Като цяло анализаторите считат еврото и главните европейски доходности за мощно подценени, като през седмицата видяхме растежи на вторите. Десетгодишните бундове се търгуваха при приход от 0.278% и растеж от 3 базисни точки, до момента в който сходните по матуритет френски ДЦК завършиха седмицата при рентабилност от 0.728% и растеж от 4.3 базисни точки.

Допълнителен тласък за покачването на доходността по европейските бумаги пристигна и от периферията на еврозоната. В Италия сякаш най-сетне оферират вид на бюджет, който да удовлетвори Европейската комисия. В четвъртък министър председателят на страната Джузепе Конте съобщи, че след "технически преизчисления " бюджетът на страната му за 2019 година, може да бъде плануван на недостиг от 2.04 на 100. След тези вести италианските ДЦК бяха едни от най-търсените на пазарите, като в десетгодишния матуритет доходността им се намали с цели 19.4 базисни точки през седмицата. Испанските бумаги с падеж през 2028 година видяха спад в търсената рентабилност от 2.9 базисни точки до 1.429 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР