Николай М. Ваньов, CFAФинансов експертИзминалата седмица продължи "епидемията" от оптимизъм

...
Николай М. Ваньов, CFAФинансов експертИзминалата седмица продължи "епидемията" от оптимизъм
Коментари Харесай

Търсенето на по-рискови активи бе ясно демонстрирано

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов специалист

Изминалата седмица продължи "епидемията " от оптимизъм на пазарите, която е обхванала финансовия свят от средата на май до момента. Инвеститорите са все по-склонни да оставят ковид зад тила си, а мощната доза поддръжка на централните банки се отразява в съществено повишаване на рисковите активи, в чиято резистентност някои икономисти към този момент се съмняват. На този фона доходността на интернационалните пазари на държавен дълг пое нагоре, водена от бенчмарковите бумаги.

В еврозоната търсенето на по-рискови активи при държавните задължения бе ясно демонстрирано при изненадващата нова емисия италиански десетгодишен дълг в сряда. Планирането на синдикацията за над 14 милиарда евро остана прикрито от публиката, а поръчките надвишаваха 10 пъти пласираното количество, което бе безспорен връх за Италия и мощна проява на спокойствието, което проектът за 750 милиарда евро на Европейска комисия внесе у пазарите. На този декор доходността по италианската десетгодишна емисия означи седмичен растеж от 9.7 базисни точки до 1.573 на 100. Испания също посети първичните пазари с диверсифицирани излъчвания. Постигнатите коефициенти на покритие, въпреки и по-лоши от тези при Италия, бяха положителни, а десетгодишните испански ДЦК се движеха в унисон с пазарите, добавяйки 6.2 базисни точки към доходността си до 0.624 %.

В ядрото на еврозоната главните излъчвания се оказаха под напън от търсенето на по-висока рентабилност. Ключовите десетгодишни немски бундове видяха седмично покачване на възвръщаемостта от 9.5 базисни точки до минус 0.352 %. Доходът, издирван по сходните по матуритет френски ДЦК се увеличи с 8.7 базисни точки до 0.267 на 100.

В Съединени американски щати новините не престават да бъдат доминирани от митингите след гибелта на Флойд Джордж и неутихващата пандемия ковид. След като от Фед наподобява ползват всички вероятни ограничения, а негативната депозитна рента е изключена от вариантите, упованията на вложителите са, че от паричния регулатор ще разгласят ограничения за надзор на кривата на рентабилност, нещо, което не се е случвало от Втората международна война насам. Противно на тази логичност, обаче, доходността по трежъритата се движеше в унисон с световните пазари - добавяйки 9 базиси точки през седмицата до 0.743% за десетгодишните бумаги.

Във Англия опцията за Брекзит без договорка още веднъж е на масата, откакто в комерсиалните договаряния с Европейски Съюз не се вижда необикновен напредък. От Бенк ъф Ингланд разискват ново нарастване на количеството изкупувани активи за подкрепяне на стопанската система на страната. Въпреки това и доходността по джилтовете видя седмичен растеж - 8.5 базисни точки до 0.267% в десетгодишния матуритет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР