Николай Логофетов © Велко Ангелов Още по темата Зоран Арсовски:

...
Николай Логофетов © Велко Ангелов Още по темата Зоран Арсовски:
Коментари Харесай

Николай Логофетов: Здравното застраховане ще надхвърли 90 млн. лв.

Николай Логофетов

© Велко Ангелов Още по тематиката
Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп бизнесмени

Директорът " Дигитален маркетинг " в Progress пред " Капитал "
19 дек 2017
Ивайло Нецов: Технологиите ни дават опция да растем бързо

Изпълнителният шеф на " Фуудпанда България " пред " Капитал "
19 дек 2017
Шакир Ахмедов: Банките, телекомите и туризмът имат най-голяма потребност от технологиите

2018-а ще бъде годината на виртуалната и добавената действителност в търговията, предвижда мениджърът на " Омни ченъл " пред " Капитал "
19 дек 2017
Александър Дрангажов: Промените основават благоприятни условия за развиване

Основателят и изпълнителен шеф на софтуерната компания Questers пред " Капитал "
19 дек 2017
Петко Карамочев: Блокчейн технологиите трансформираха бизнеса ни и настройките ни към търсенето на хора

Съсобственикът и шеф на софтуерната " Индустрия технолъджи " пред " Капитал "
18 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Николай Логофетов е изпълнителен шеф на здравния осигурител ЗАД " България ".

Как се развива здравното обезпечаване през тази година? Ще надвиши ли 90 млн. лева премийният доход, какъвто връх предсказват специалистите във вашия бранш?

- Като цяло се развива много сполучливо. Ръстовете, които се осъществят, са много над междинните за пазара, приказвам за съответния сегмент. Водещите три компании ще завършат с премиен доход над 50 - 60 млн. лева, тъй че това, което се предвижда, сигурно ще се случи и, уповавам се, ще бъде надхвърлено.

Какви движи растежите в здравното обезпечаване?

- До огромна степен то е резултат от цялостната наклонност по възстановяване на макроикономическата рамка и на изискванията на труд. Много от западните, а и от българските компании, които все по-активно развиват активност, стигат до извода, че една спомагателна мотивация, бонифициране, тласък за чиновниците, каквото е здравното обезпечаване, е в действителност рационална и належаща стъпка, защото в доста от техните конкурентни компании се предлага сходен артикул, услуга. И е доста значимо и значимо за чиновниците да се усещат обезпечени, спокойни за това че ще получат една добра грижа, едно положително обслужване. Със сигурност това е значимо и то оказва въздействие на все по-конкурентния пазар на труда, изключително при софтуерни, навлизащи компании в България, за които всичко е от голяма важност, включително и качественото здравно обслужване, което могат да получат.



Какви са трендовете? Стават ли от ден на ден клиентите, обхванати от в допълнение здравно обезпечаване? Има ли миграция на клиенти сред фондовете?

- Със сигурност има от всичко. Като цяло се следи, в някои връзки, уедряване, в други - накъсване на някои компании - огромни сдружения, с по няколко хиляди индивида се разделят на няколко по-малки компании, което по дифолт значи, че те ще продължат при същия осигурител, само че в някои от случаите, тези дребни компании се свързват с други, които към този момент са имали контракт с друга здравно застрахователна компания и това прави по-динамичен и непредсказуем пазара. От друга страна пък има компании, които доста разшириха активността си, усилиха личния състав, числеността на чиновниците и това води до увеличение на размерите към един съответен осигурител.

Като цяло фирмите, които са с по-голям опит, история и традиция на този пазар, това са някогашни здравноосигурителни сдружения, които след това се прелицензираха и станаха застрахователни компании. По-основните им и значими клиенти нормално ги следват, изключително в случай че те са задоволени, защото това е водещото. Има обаче и наклонност някои от фирмите да мигрират и да търсят смяна. Водени най-вече от по-ниската цена, което е нормална процедура в България, освен в този сегмент и бизнес.

Какви са трендовете при цените на здравните застраховки?

- Като цяло има наклонност на гладко нарастване на цените. В рамките на 5 - 7 - 8%, зависи в коя съответно част от застрахователния артикул или услуга, защото здравните застраховки са формирани от няколко разнообразни покрития. В избрани покрития, като болничната помощ или присъединението на членове на фамилията, се следи по-висока щетимост и там има гладко повишаване на цените от всички играчи на пазара, като това е подбудено от една страна от висока щетимост по такива контракти, а от друга - от увеличение на цените в някои от по-значимите здравни центрове в България и най-много в София, чиито увеличени цени водят до нарастване и на нашата услуга.

Има ли наклонност по създаване на преференциални за българските консуматори здравни услуги отвън страната?

- Има и такива интернационалните здравни проекти, които нормално са в партньорство със международни компании. В нашия случай продуктът е партньорски с АХА, които са един от най-големите в света въобще. Подобни компании имат доста съществени мрежи от застрахователни експерти и центрове, дентални клиники, рехабилитационни центрове. В случая продуктът ни разполага с базата на АХА, която е над 12 хиляди здравни точки в света, над 700 хиляди експерти, тъй че човек в случай че желае да получи в действителност добра услуга и артикул на най-високо равнище, в Европа или отвън Европа, може да се довери на сходен артикул.

Предлагат ли се артикули, които дават други възможности при положение на заболяване, чието лекуване Здравната каса не покрива, какъвто е пресният случай с медикаментите за онкоболни?

- Не бих споделил, че това е някаква наклонност, само че сигурно може да се обезпечи обслужване на най-високо равнище в най-реномираните клиники и здравни центрове в целия свят. Бих споделил, че като цяло Европа е малко по-предпочитана от клиентите, само че би трябвало да се означи, че в Съединени американски щати има клиники, лекувания, лекарства, които в Европа към момента не участват и в случай че някой в действителност търси нещо характерно на най-високо равнище, което към момента не е навлязло във водещите клиники в Европа, има и такава опция през здравните застрахователи.

Какво е мястото на дигитализацията във вашия бизнес? Как вия е ползвате в ЗАД България?

- Със сигурност дигитализацията е към този момент част от актуалния свят и тя няма по какъв начин да не бъде водеща и в нашия бизнес. Да, употребяваме я, несъмнено. Основното, което можем да кажем, е че имаме приложение за телефон, което е потребно и много елементарно за приложимост, с което клиентът може незабавно, с няколко клика да подписа застраховка, без да е нужно да прави нищо на хартия. Така клиентите ни, които желаят да пътуват в чужбина и желаят да си подсигуряват помощ при пътуването, могат да си обезпечат такова покритие даже и да са на летището, в случай че в последния миг се сетят за сходно нещо. Има и още няколко сходни продукта, да вземем за пример покриващи имуществото, като, несъмнено, работим в посока разширение.

Другата посока, в която дигитализацията може да има роля, е в отношението ни със здравните центрове и заведения. Обмисляме въвеждането на четци с качена информация на картите на клиентите, която да дава цялостна картина за съответния здравен център с това какви покрития има лицето, какви предели, дали има избрани включени лекувания или лекарства, които се покриват. Изобщо да облекчи работата и връзките сред нас и здравния център. И естествено CRM системи, които подкрепят всички процеси в сдружението, включително полици, ликвидации, всичко, обвързвано с по-лесната, прецизна, бърза и безгрешна работа.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР