Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната

...
Николай Косов е председател на борда на директорите на Международната
Коментари Харесай

България вече не е вторият най-голям акционер в Международната инвестиционна банка

Николай Косов е ръководител на борда на шефовете на Международната капиталова банка

© МИБ България към този момент не е вторият по величина акционер в Международната капиталова банка (МИБ). След като реалокира седалището си от Москва в Будапеща, институцията е провела нов рунд на капитализиране с 10 млн. евро, което трансформира Унгария във втори по тежест акционер след Русия с 14.72%. Капиталът на интернационалната банка е 339.61 млн. евро към септември, а делът на България се свива от 12.95% на 12.43%, е видно от документите на уеб страницата на институцията.

Реверанс от новия хазаин

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След рунда по набиране на капитал се свива и делът на Русия в акционерната конструкция на банката, само че даже по този начин той остава контролиращ с 44.18%. Другите държави-акционери в МИБ, която съществува от годините на Съвета за икономическа взаимопомощ в годините на социалистическия блок, са Унгария, България, Словакия, Чехия, Румъния, Куба, Виетнам и Монголия.

Допреди месеци институцията бе основана в Москва, само че след договаряния с ръководената от Виктор Орбан страна реалокира централата си в Будапеща. В началото на тази седмица там е извършено и първото съвещание на борда на шефовете и борда на гуверньорите, което в прессъобщението се дефинира като историческо. Това ненапълно е по този начин поради съпротивата на опозиционни политически празненство в Унгария, които одобряват интервенцията по пренасяне като интервенция на Русия в европейската политика и квалификациите по адрес на МИБ, че е " троянски кон на Русия ". В същото време държавното управление на Орбан стимулира гостоприемството си към банката с очаквания за по-активно кредитиране в локалната стопанска система.

" Релокацията на централата на Международната капиталова банка в Будапеща е значимо самопризнание за унгарската стопанска система и политика. Подкрепата от акционерите, в това число в лицето Унгария, дава благоприятни условия за бизнеса в Унгария, а също и за усилване ролята на Будапеща като интернационален финансов център ", декларира финансовият минисър на Унгария Михаил Варга представен в прессъобщението.

Банката в цифри

По данни на МИБ капиталовият й портфейл доближава 900 млн. евро, а финансовият резултат от активността й първата половина на тази година е 2.87 млн. евро. В България МИБ е финансирала планове за 132.7 млн. евро, като измежду подкрепяните в годините компании са " Еврохолд България ", " Евролийз Ауто ", " Спарки Елтос ", " Приста ойл холдинг ", " Хювефарма ", БТК и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР