Николай Кожев © Надежда Чипева ПрофилИнициатива за Бургас е създадено

...
Николай Кожев © Надежда Чипева ПрофилИнициатива за Бургас е създадено
Коментари Харесай

Николай Кожев: Бургас печели награди, които не почиват на реални оценки

Николай Кожев

© Надежда Чипева Профил
" Инициатива за Бургас " е основано през лятото на 2015 година във връзка със застрояването в разнообразни региони на Бургас. Първата тъжба е срещу строителството в зелените площи и е от август същата година, отправена към кмета на Бургас и към общинските съветници. След като не получават съответен отговор от общината, наемат адвокатски колектив и внасят сигнал до Окръжна прокуратура – Бургас, за прокламиране в незначителност на редица решения и заповеди на кмета и Общинска работа " Земеделие ". Подобни сигнали стартират последователно да внасят и останалите участници в сдружението по сходни проблеми – от комплекси " Изгрев ", " Славейков ", Лазур ", " Братя Миладинови ", центъра и други Групата се оказва най-активното придвижване против градоустройствените проблеми на кварталите на града. Какви са задачите на сдружението?

- Ние поставихме няколко съответни оферти към общината - мораториум за градеж на жилищни, промишлени и публични здания в зелените площи и междублоковите пространства, построяването на нови и реновирането на съществуващите детски, спортни и други площадки за отдих и просвета. Приемане след обществено разискване на стратегия за ускорено създаване тук-там за паркиране, разработване на обществен указател на зелените площи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Но Бургас е два пъти " Най-добрият град за живеене. Подобренията на градската среда са повече от явни. Къде са скрити проблемите?

- Не ми се желае да встъпвам в полемиката за квазинаградите " Най-добрият град за живеене... ", " Най-зеленият град " и така нататък Спечелили сме доста сходни награди, които не почиват на действителни оценки. От близо десетилетие междинната работна заплата в Бургас доста изостава от главните регионални градове. Паралелно с това през последното десетилетие Бургас се подрежда на предпоследно място до Видин по индикатор за покачване на заплатите – това са публични статистики. От друга страна, доста ще е забавно, в случай че при връчването на сходни награди се има поради мнението на жителите от комплексите " Славейков " и " Изгрев " по отношение на чистия въздух. Очевидните архитектурни " усъвършенствания " на градската среда в естетически проект мога единствено да ги съпоставя с обсъжданите в последно време промени на " Графа " в София. Ако в София има " перки на акули ", то на площад " Тройката " в Бургас има задоволително доста " надгробни монументи ".

Колко подписа са събрани в поддръжка на вашите начинания?

- Още с първите тъжби, които внесохме през 2015 година, събрахме близо 2000 подписа, които представихме в община Бургас. При първите си изяви – митинги и конференции, бяхме подкрепени и от тогавашния омбудсман на Бургас Таньо Атанасов. Националния омбудсман Мая Манолова посредством персонална среща и показаните й доказателства за нарушение на гражданските ни права удостовери с писмо нашите опасения за непозволено издадени документи от общинската администрация, като упорства регионалните и общинските управляващи да отстранят позволените и установени нарушавания. Но и до този миг нямаме реакция от тяхна страна.

Все отново какъв е резултатът от активността на сдружението?

- Въпреки формираните каузи в Административен съд – Бургас, и медийните реакции през годините за жалост действително не можахме да се преборим с институциите. Всички визирани градежи – в комплексите " Славейков ", " Изгрев ", " Братя Миладинови " и " Лазур ", към този момент са построени. Още се води делото за застрояването до региона на " Пиргос " в комплекс " Лазур ". Парадоксалното в тази ситуация е, че до момента в който водим делата, гигантското бетонно " Квазимодо " пред " Флора " -та беше издигнато в несъгласие с решението на Административно дело 2499/2015, което афишира незначителност на издадените разрешителни за смяна на ПУП-ПРЗ в кв. 40 в комплекс " Лазур ", което е някакъв юридически парадокс. Съдът афишира за противозаконна една постройка, обаче никой не обръща внимание, построява я и към този момент даже са разпродадени жилищата в нея.

Блокът, прочут като Квазимодо

Фотограф: Надежда Чипева Знаете ли кои са притежатели на жилища в " Квазимодото "?

- Разбира се. Един незадълбочен взор в Службата по вписвания за блок 166 в комплекс " Лазур ", което е обществена информация, се откриват забавни притежатели. Но те не са акцент за гражданските ни митинги по отношение на презастрояването на града.

Освен делата против така наречен блок " Квазимодото " какви други митинги предвиждате?

- Потърсихме подпомагане и от посланиците в България на страните - членки на Европейски Съюз. Изпратихме намерено писмо и до основния прокурор и до Комисията по петициите към Екологичен потенциал. В основаната фейсбук страница " Инициатива Бургас " могат да бъдат проследени всички начинания през годините.

Предвиждате ли присъединяване в локалните избори за общински съветници?

- Все още не сме го решили дефинитивно, само че е явно, че би трябвало да имаме представителност в локалния парламент, защото партиите от статуквото въобще не реагираха на проблемите, които жителите слагат за по-добрата среда за живеене. Защото е очевидно, че сме изчерпали инструментите си за цивилен митинг, които също така и не са изключително ефикасни против една затлъстяла и нагла политическа класа.

Интервюто взе Йово Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР