Николай Киров е роден на 12 юни 1975 година в

...
Николай Киров е роден на 12 юни 1975 година в
Коментари Харесай

Николай Киров: Директор търсеше кой да ме смени още през зимата

Николай Киров е роден на 12 юни 1975 година в Пловдив. Юноша е на Марица, където в интервала 1982-1992 година играе на поста вратар. При мъжете има 5 сезона - от 1992 до 1997 година.
През 1997 година Николай Киров минава в Ботев, където изкарва 3 сезона - от 1997 до 2000 година. Един сезон играе в Добруджа.

Професионалният му път в треньорската специалност стартира в Марица, където един сезон е помощник-треньор на „ жълто-сините “, а през идващите три сезона е и техен старши треньор. От 2006 до 2010 година Киров работи като старши треньор на пловдивския Спартак.

От 2010 година до лятото на 2016 година Киров управлява ДЮШ на Ботев, а през лятото на 2016 година застава отпред на представителния тим на „ жълто-черните “, който води до края на сезон 2019.

През интервала, в който Николай Киров е треньор на Ботев, са извоювани и последните огромни оценки за клуба - Купата и Суперкупата на България.

Николай Киров даде с изявление за " Марица ".

- Как се усеща Николай Киров четири месеца след финала за Купата на България?

- Странно. За първи път от 16 години изкарах едно пълноценно лято със фамилията си. Дъщеря ми откри, че може да влезе с баща си в морето. Като треньор на Ботев това не се случваше. Просто почивката ни беше през юни и водата и по Черноморието, и в Гърция беше студена и по тази причина ходехме на хотел с басейн, който се отоплява.

- И въпреки всичко - има ли доста горчилка у вас след загубата и последвалото уволняване?

- Всеки човек си носи кръста в този живот. Аз одобрявам това, че сме изгубили, само че не мога да се примиря, че не спечелихме купата. Наясно съм какво изпуснахме, наясно съм по какъв начин. Това са неща, които цялостен живот ще помня. Хората споделят, че за един обичай двама небити давали. Е, значи да кажем, че съм си научил урока.

- Много хора се чудят за какво не подадохте оставка след загубата от Локомотив.

- Смятам, че тъкмо това би се изтълкувало като уязвимост от моя страна. Вижте, аз съм обвързван с Ботев, обичам този клуб и почитателите му. Пет години работих тук като началник на ДЮШ и старши треньор. Още три имам с екипа му като вратар. Всичко, което се случва с него, ме вълнува. Затова и в този момент към момента съм убеден, че не трябваше да депозирам оставка.

- Добре, само че не бяхте ли наясно, че ще ви уволнят?

- Свикнал съм да одобрявам нещата с високо вдигната глава. Затова и не тичам от отговорности, и от уволнения. Треньорската специалност е такава. Трябва да си подготвен за най-лошото още в деня, в който те назначават, пък било то на Барселона или Челси примерно. Дни след финала имах диалог с президента Георги Самуилов. Той ми сподели: " На 29 май ще ти оповестя решението си ". Така се и случи, заяви ми го.

- Тези дни сътрудници гръмнаха с бомбастични заглавия от сорта на: " Босът на Ботев вкарвал мутри в съблекалнята ". Има ли истина в тях?

- Да, четох. Това са думи, извадени от подтекста на мои изявления. Хубаво е да се знае, че не съм споделил нищо неприятно по адрес на притежателя Георги Самуилов. В коментар за условието за полиграф споделих, че съм виждал и доста други налудничави хрумвания в треньорската си процедура. Идеята за вкарване на охранители в съблекалнята бе на шеф в клуба, само че сами разбирате, че няма по какъв начин да позволи това. Най-важното обвързване на треньора е да пази съблекалнята и играчите си от въздействия и да се застъпва за тях. Иначе няма смисъл.

- Миналият сезон, а и при започване на този си проличава, че съществуват проблеми с връзката в Ботев. Къде е казусът в действителност?

- Да се знае - казусът на Ботев е в междинното звено сред притежател и треньор. Комуникацията сред футболистите и треньорите, от една страна, и притежателя е леко компрометирана. Убеден съм, че всяко решение на Георги Самуилов е за положителното на клуба.

- Дайте образец за проблем с връзките сред вас и притежателя.

- Често ме укоряваха, че не натрапвам наши юноши. В началото на годината на колекция на Борда на шефовете демонстрирах специфичен отчет на УЕФА по този мотив. В него се проучва работата с младите играчи в тимовете от висшата лига на Стария континент. В отчета Ботев е посочен като отбора от България с най-вече свои играчи. Тази статистика е направена по най-важния съставен елемент - мачовете на играчите и изиграните минути. Никой не беше срещнал притежателя с отчета. Ето обстоятелствата, преценете сами. За трите години отпред в мъжкия тим интегрирах Серкан Юсеин, Кристиан Димитров, а през последния сезон и Кристиан Добрев. В групата по-често взе да попада Слави Шопов. Нали сте сигурни, че като някогашен шеф на ДЮШ познавам всяко едно дете на " Коматево ". Вземете за образец Кристиан Димитров. Когато пристигна при нас в младшата, той бе централен нападател с актив от 30 мача и един гол. Обсъдихме с Пепо Пенчев по какъв начин да използваме физиката му и взехме решение, че е съвършен за централен бранител. Лично аз му издействах да отиде чартърен в Монтана. На идната година той пристигна съвсем подготвен за мъжете. С доста работа стигна до националния тим. Към изброените като прибавим Терзиев, Марин и Апостолов, нещата стават положителни. Имало е мачове, в които започваме с 5-6 юноши.

- Освен това превратно пояснение на обстоятелствата за юношите имали ли сте други проблеми с връзката?

- От зимата насам зачестиха. Колега, водещ отбор от Първа лига, ми позвъни и сподели, че наш шеф го питал дали има нужните лицензи и е подготвен да поеме тима. Поставих въпроса пред Борда, само че се оказа, че никой не знае за това. А тогава още бяхме по средата на пътя в шампионата и за край за купата не се и говореше. Точно бяхме продали четирима от титулярите и се чудех какво да върша. Вместо да търсим техни заместници, шефът търсеше мой.

- Заговорихме за Кристиан Димитров и стигането му до националния тим. Какъв е казусът на футбола ни съгласно вас?

- Проблемът е в неналичието на същинска тактика за развиването на играта в народен мащаб. От БФС би трябвало да се измислят правила, с които ние да се оттласкаме от дъното. Трябва същинска стратегия. Има експерти, които би трябвало да я създадат, само че против положително възнаграждение и самообладание. Пътят е с налагането на българи в съставите. Представете си предписание за 6-има българи в състава за мач. Това значи 84 наши гении да имат игрово време всеки кръг. Така ще се вдигне и равнището на националния тим. Там също желае нова визия. Хубаво е да зачертаем няколко цикъла за международни и европейски, само че да постановяваме гръбнак от млади играчи по на 22-23, с цел да се получи. Такава тактика няма да пречи нито на Лудогорец, нито на Левски, нито на ЦСКА. Техните притежатели постоянно могат да реагират съответно финансово и да върнат у нас по-голяма част от гениите, които търкат пейките по Европа.

efbet Лига 10 кръг, петък 20 септември  Черно море 17:30предстои  Ботев (Пловдив)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР