Николай и Евгения Баневи © Цветелина Белутова Прокуратурата ще обвини

...
Николай и Евгения Баневи © Цветелина Белутова Прокуратурата ще обвини
Коментари Харесай

По свидетелски показания прокуратурата обвини Баневи за пране на 589 млн. евро

Николай и Евгения Баневи

© Цветелина Белутова Прокуратурата ще упрекна Николай и Евгения Баневи за пет типа закононарушения - присъединяване в проведена незаконна група, длъжностно заграбване, укриване на налози, пране на пари и нелегално държане на оръжие.

Днес Баневи дойдоха на летище София, откакто френският съд реши да ги съобщи на българските управляващи. От държавното обвиняване оповестиха, че в петък ще бъде пожелан непрекъснатият им арест.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Евгения и Николай Баневи бяха арестувани на 26 октомври на летището в Ница, Франция, по издадена от българските управляващи европейска заповед за арест. На 21 ноември Апелативният съд в град Екс ан Прованс даде единодушие за предаването им на българските управляващи, а Баневи оповестиха, че няма да апелират това решение.

Първото обвиняване против тях е за присъединяване в проведена незаконна група. Неин началник е Николай Банев, а участници - майка му Мария, на 78 години, и брачната половинка му Евгения. Те са упрекнати в източването на 84 млн. лева от приватизираните от фамилията предприятия " Полимери ", " Елма ", " Химически цех Панайот Волов " и " Топлофикация Казанлък ". На последващо място те са упрекнати за укриване на налози в общ размер от 4.3 млн. лева и пране на 589 млн. евро. Последното обвиняване против семейство Баневи е за нелегално държане на оръжие.

Зам. основният прокурор Иван Гешев съобщи пред публицисти, че няма да бъде поискано непрекъснато задържане единствено за майката на Банев заради възрастта й. По думите му фамилната проведена незаконна група е работила от 2005 година, а на въпрос за какво прокуратурата се е задействала чак в този момент, отговори: " По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ".

Наблюдаващият следствието прокурор Мария Дойчева изясни, че информацията за " изпраните " от Баневи 589 млн. евро. е получена от откритите в дома им документи на офшорни сдружения, както и от свидетелски показания за приблизителните суми по сметките на тези офшорки.

Акцията против Баневи е част от серията обществени интервенции на профилираната прокуратурата, почнала в края на лятото. По еднакъв метод бяха " ударени " хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и алкохолният необут Миню Стайков и синът му Стайко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР