Николай Хаджидончев е категоричен, че вместо да се мисли за

...
Николай Хаджидончев е категоричен, че вместо да се мисли за
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на „Актавис“: Без генерици нито една здравна система в света не би издържала

Николай Хаджидончев е безапелационен, че вместо да се мисли за събаряне на Данък добавена стойност за медикаментите, е по-добре страната да увеличи реимбурсацията. Той има над 18-годишен опит във фармацевтичната промишленост. От октомври 2011 година до 26.08.2016 г.  той е общоприет управител на „ Тева Фармасютикълс “ - България. След придобиването на „ Актавис “ от „ Тева Фармасютикълс “, от август 2016 г.  насам Николай Хаджидончев е изпълнителен шеф на „ Актавис “ –компания на Тева в България. Дългогодишен ръководител е на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФАРМА).
Г-н Хаджидончев, отърсвайки се от огромния удар на Ковид-19, може ли към този момент да проучваме през какво минаха в интервала на изключително състояние фирмите от Българската генерична фармацевтична асоциация?
Основно през цялостна готовност, която имаше за цел да подсигурява непрекъсваемост на доставките на лекарства за огромен брой български пациенти. Говорим за над 2 милиона пациенти, които са с хронични болести. И, популярност Богу, успяхме да се оправим с това предизвикателство. Един образец ще дам – заводите в България на членовете на нашата асоциация- Актавис, Софарма, не прекъснаха работата си и продължаваха да създават както за българския пазар, по този начин и за експорт. Това бе едно от главните ни провокации и считам, че се справихме извънредно сполучливо. 
Има ли потърпевши измежду вашите структури от самата болест?
Слава Богу, не. До огромна степен това се дължи на ограниченията, които взехме незабавно, дори преди още да бъде въведено изключителното състояние - за стерилизация, за обществена отдалеченост където е допустимо, за своевременна и потребна информация. Тук е мястото да кажа, че в компанията беше образуван екип, който на ежедневна база синхронизираше ограниченията, обменяше информация, набелязваше съответните ограничения, интензивно информираше чиновниците ни.
А потърпевши от рецесията финансово, дали членове на вашата асоциация са употребили мярката 60 на 40?
Не. Ние се изправихме пред едно голямо предизвикателство, което от една страна рефлектира положително, тъй като през март, изключително след въвеждането на изключителната обстановка, доста от пациентите се презапасиха с лекарства. Трябваше да се оправим с възходящите потребности от съответни лекарства. Взехме решение още в самото начало тези хора, които не са заети в производствата, да работят от у дома, имам предвид комерсиалните представители, които посещават медицински експерти и аптеки. Аз най-малко не знам за случай членове на нашата асоциация да са се възползвали от мярката 60/40, тъй като ние, по друг метод, продължихме да работим.
Логично е да предположим, че в интервала на изключително състояние ще е по-голямо търсенето на медикаменти поради по-голяма заболяемост. Точно толкоз разумно обаче е търсенето да е занижено поради това, че болшинството хора се пазеха да не излизат. Кое от двете се случи на процедура?
Комбинация от двете. В началото се увеличи извънредно доста търсенето на лекарства, които биха могли да се ползват при грипоподобна зараза. Имаше взрив в нарастване на продажбите. От друга страна всички с хронични болести, обезпокоени да не възникне липса на лекарства, се презапасиха. Трябва да заявя с голяма горделивост, че не допуснахме нито за момент липса на витално значими лекарства за хроничните болести. От друга страна доста от пациентите не вървяха на контролни прегледи, не посещаваха както персоналните си лекари, по този начин и експерти и това се отрази на потреблението. След взрива през март имаше спад през април и май, и този спад компенсира действително презапасяването през март. Като цяло не мисля, че имаме някакви съществени отклонения в нашия бизнес, от които да не можем да се възстановим.
Бум в изкупуването на кои медикаменти имаше?
Основно тези без рецепта - витамини, някои антибиотици, противовирусни препарати. Презапасиха се хора със сърдечно-съдови болести, с диабет. Почти във всички лечебни групи имаше увеличено търсене през март, само че то не беше съответно обвързвано с лекарства с приложение при зараза.  
Достатъчно добра опция за лекуване ли са генериците?
Да, те са прелестна опция. Благодарение на генеричните лекарства голям брой хора в целия свят със социалнозначими болести - като сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, захарен диабет, доста неврологични заболявания, получават действителен достъп до лекуване, било то заплащано от осигурителни фондове или от фамилните бюджети. Без генерични лекарства нито една здравно-осигурителна система в международен мащаб не би издържала на увеличаващите се разноски.
В процентно съответствие какво е желанието на хората – оригинал по отношение на генерик?
Не бих споделил, че е желание на хората, когато лекарят дава рецепта за терапия с лекарства по лекарско наставление. Ако погледнем в опаковки, тъй като заради голямата разлика в цената, е доста мъчно да съпоставяме ценово генеричните с новаторските, то броят генерични опаковки е 80% по отношение на 20% за новаторските.
Тенденцията, която следва Здравната каса, каква е във връзка с генериците и включването им в позитивния лекарствен лист?
Трябва да приветстваме през последните години напъните както на здравната каса, по този начин и на здравните управляващи да подхващат стъпки за стимулиране на генеричния бизнес в полза на бюджета на здравната каса и достъпа до лекарства на пациентите. Имаме добре работещ механизъм за доста бързо включване в позитивния лекарствен лист и в реимбурсация на генеричните лекарства. Разбира се, като приказваме за прогенерична политика, тъй като това са детайли от нея, тя  е много по-широко обхватна. Всички сме очевидци през последните години по какъв начин прогенеричната политика се употребява както в политически, по този начин и в стопански аспект. Има какво да се желае в посока да се намерят механизми, посредством които в допълнение да се подтиква производството и предлагането на генерични и биоподобни лекарства и тяхното нахлуване на пазара. Това би трябвало да стане посредством механизми, направени и одобрени от здравното министерство и здравноосигурителната каса. Положително е и това, че новият началник на НЗОК при встъпването си в служба разгласи, че ще работи в прогенерична тенденция за увеличение на достъпа и за реимбурсацията на социално-значимите болести, които главно подлежат на лекуване с генерични лекарства.
Кога бихме могли да кажем, че законодателството ни е прогенерично и какъв брой сме покрай прогенерична лекарствена политика?
В някои аспекти ние сме в тази догадка. Има още какво да се желае във връзка с биоподобните лекарства и регламентирането на достъпа до тях, както и до обосноваване на лекарите да изписват биоподобни. Това обаче ще отнеме време, тъй като са относително неотдавна на пазара и занапред следва тяхното по-широко разпространяване. Изключително значимо е да се усили броят на генеричните лекарства, тъй като това води до конкуренция, а тя - до стимулиране на такива ценови нива, които вършат медикаментите по-достъпни и усилват бюджета на здравната каса. Казвайки това, не трябва да забравяме, че в България имаме много механизми, които играят роля за понижаване на цената - външно и вътрешно ценово контролиране. Знаете, че ние се реферираме с най-ниските цени в Европейски Съюз и нашите би трябвало да бъдат по-ниски от тях. Отделно имаме вътрешна конкуренция. Смятам, че би трябвало да се търсят разновидности за стимулиране на конкуренцията за сметка на в допълнение търсене на референтни механизми, които водят до обстановка медикаментите да стигнат такива ценови нива, неефективни за производителите. Имаше такава наклонност до неотдавна. Приветстваме Министерство на здравеопазването и комисията по опазване на здравето към Народно събрание, които започнаха ограничения за стимулиране на конкуренцията, която да води до съответни ценови нива за сметка на изтъкване върху външното рефериране, което от време на време води до изхвърляне на генерични лекарства от пазара. А от това пострадали са българските пациенти.
Все още ли сме в обстановката на най-бедната страна в Европейски Съюз, която доплаща най-вече за медикаменти?
Да. За страдание това се случва най-много при медикаментите за хронични болести. Пациентите доплащат до 75% от лечението по отношение на аналогични случаи в други европейски страни, където доплащат до 30%. Затова приветстваме поръчката на новия началник на НЗОК, тъй като той за пръв път заприказва за търсене на запаси и благоприятни условия за увеличение поетапно на реимбурсацията навръх тези лекарства. Освен, че се доплаща най-вече, имаме и друга печална наклонност - имаме най-високата смъртност от сърдечно-съдови болести и една от аргументите е, че за тях пациентите доплащат най-вече. Някои, за жалост, не могат да си го разрешат. Те или се отхвърлят от лечението, или компрометират приема на лекарства, тъй като не могат да си разрешат постоянно доплащането.
Наскоро шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова прикани пациентите да изискват от лекаря, като предписва медикаменти, те да са генерици. Какъв е Вашият коментар в случай, че пациентите се тормозят да претендират какви по тип медикаменти да им изпишат?
В доста случаи към този момент и лекуващият доктор дава варианти на пациента. Приветстваме поръчката на проф. Стоименова - това е една позитивна стъпка. При в този момент съществуващото законодателство отговорността за лекуването е на лекуващия доктор. За нас е значимо лекарите, като предписват лекуване, да дават опция на пациента да си избера по-евтина опция, която съвсем постоянно е генеричен артикул.
След свалянето на Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги е настояща тематиката за понижаване на налога върху медикаментите, има ли късмет за подобен пробив на този стадий съгласно Вас?
Много мъчно. Това е тематика, която се дебатира повече от 10 година Не считам, че сега би могъл фискът да си разреши такава мярка. В същото време самата линия на дистрибуция и разпространяване на медикаментите е с доста съставни елементи. Не съм уверен дали свалянето на ДДС-то върху тях ще се отрази на крайната цена в подобен размер, че да се облекчи пациентите. ДДС-то е измежду главните ценови съставни елементи и бих споделил, че страната взе участие с една от най-големите порции в ценообразуването, само че доста по-важно е по какъв начин приходите, генерирани от Данък добавена стойност върху медикаментите, да се употребят за повишение на реимбурсацията, на достъпа на пациентите. Свалянето на Данък добавена стойност не е най-хубавата формула. То надали ще се почувства от пациентите по метода, по който ще почувстват увеличението на реимбурсацията.
Какъв метод избрахте като изпълнителен шеф за работещите в компанията Актавис, с цел да ги предпазите от болестта? 
Още в самото начало на рецесията имахме два целта. Първо, да запазим здравето и да минимизираме рисковете за зараза на нашите чиновници. Второ, непрекъсваемост на индустриалния развой за доставяне на пациентите с нужните лекарства. Ние организирахме активността си по подобен метод, че нашите чиновници от офиса да извършват отговорностите си отдалечено, а медицинските ни представители започнаха връзка онлайн и по телефона с нашите сътрудници - медицински експерти и фармацевти. Справихме се чудесно, тъй като нямаме случай на болен наш чиновник и към този миг. За " Актавис " -компания на Тева работят към 2000 души – в завода в Дупница, който е един от най-големите в Европа за твърди лекарствени форми, и в Троян - за течни форми и гелове. Отделно имаме чиновници на комерсиалната организация в София, които са както в централния ни офис, по този начин и по районите. В София имаме и доста сътрудници, които заемат световни функционалности.
Как мина през тестването Ковид-19 съответно компанията, която Вие ръководите?
За световната фармацевтична компания „ Тева Фармасютикълс “ и „ Актавис “, която е част от „ Тева ", се оказа, че ненапразно сме водачи на международно и локално равнище. През тази обстановка преминахме с отговорност към чиновниците и пациентите, с отдаденост към нашата работа и с ясното доказателство, че сме един извънреден екип. Мъдреците споделят, че един екип най-добре се демонстрира в изискванията на рецесия. Мисля, че ние успахме да го потвърдим прелестно. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР