Николай Димитров е изпълнителен директор и член на Управителния съвет

...
Николай Димитров е изпълнителен директор и член на Управителния съвет
Коментари Харесай

Фондът за капиталови инвестиции ще осигури 65 милиона лева за растеж на българските компании

Николай Димитров е изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Българската банка за развиване. Той е лекар по стопанска система, приключил Университета за национално и международно стопанство със специалностите " Международни стопански връзки " и " Финанси ". В интервала 2007-2015 година минава през редица спомагателни курсове и квалификации в Бизнес учебно заведение " Джъдж " към Кеймбриджския университет (Великобритания), Investment Banking Institute (САЩ) и други

Кариерата му в банковия бранш стартира в края на 2003 година и минава през Райфайзен банк и Обединена българска банка. В Българската банка за развиване работи от юли 2011 година, като от януари 2012 година застава отпред на Отдел " Инвестиционно банкиране и планово финансиране ", а от април 2013 година е шеф на Управление " Корпоративно банкиране ". Паралелно с това, в последните седем години той е и хоноруван учител в катедра МИО в УНСС.

Money.bg беседва с него във връзка със основания от държавната банка Фонд за финансови вложения.

Господин Димитров, за какво ББР основава Фонда за финансови вложения?

Създаването на фонд за финансови вложения като дъщерно сдружение на банката е заложено още в Закона за ББР и в Стратегията ни за интервала 2017 - 2020 година Той е резултат на поредните ни старания за поддръжка на българския бизнес и на задачата ни за запълване на пазарен дефицит.

С това не желая да подценя работата на работещите сега институции за дялов капитал, защото те способстваха доста за възстановяване на капиталовата среда в страната, само че истината е, че огромна част от тях слагат приоритет главно върху започващи компании или високи технологии и нововъведения, до момента в който нашият фонд ще има много по-широк обсег. Сега в цяла Европа се финансират предпочитано осведомителни и биотехнологии - за 2017 година към тези два сегмента са ориентирани над 73% от вложенията в дялов капитал.

Данните демонстрират също, че както в България, по този начин и в Европа има задоволително финансиране за основаване на започващи компании, само че липсва задоволително дялов капитал за напредък. Чрез нашия фонд планираме да запълним тази липса и да подкрепим конкурентоспособността на предприятията - с спомагателни средства за разширение на бизнеса, научноизследователска и развойна активност, както и с експертен и управнически опит и положителни мениджърски практики.

 Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда посредством ББР
Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда посредством ББР

1000 от тях са започващи компании

Какви компании очаквате да се възползват от него? Има ли ограничавания отвън размера на предприятието - да вземем за пример претендентите да бъдат от избрани браншове или друго?

Както загатнах, Фондът за финансови вложения на ББР ще бъде с много необятен обсег и ще може да взе участие в капитала както на започващи дребни и междинни компании, по този начин и на предприятия във фаза на напредък. Няма да се концентрираме върху избрани браншове. Дяловите вложения като цяло са допълват избора от принадлежности за финансиране на бързорастящите компании, а такива има във всички сфери. Водещо при нас ще е желанието за развиване, капацитетът на концепциите за стартъпите, а при работещите предприятия - екипът, опитът и постигнатите досега резултати.

Ако въпреки всичко би трябвало да откроя някакъв приоритет, това са иновационните компании, създаващи добавена стойност и обществените предприятия, чиято поддръжка сме припознали като част от задачата си. Целта ни е обаче е да активизираме средства и да вложим запас в развиването на положителните хрумвания, като споделим риска с бизнесмените при предприемане на нови инициативи.

Как става кандидатстването, по кое време започва приемът на документи и докога ще продължи? Какви задължения има бенефициентът?

Фондът ще започва работа при започване на идната година, която е юбилейна за ББР. Банката навършва 20 години и се веселя, че се развива сполучливо и прибавя нови принадлежности за поддръжка на дребните и междинните предприятия.

Що се касае до кандидатстването, главните стъпки в процеса на вложение са нормалните - оценка на промишлеността и компанията, капиталов разбор, дю дилиджънс, подписване на контракт за нарастване на капитала, развиване на компанията и стратегически съвещания, излаз от инвестицията.

В момента сме в развой на детайлизиране на капиталовата политика на фонда, тъй че следва да навлезем допълнително конкретика във връзка с периодите и уговорките на фирмите, обект на инвестиция.

 ББР обезпечава 300 милиона евро за българския бизнес по проекта
ББР обезпечава 300 милиона евро за българския бизнес по проекта " Юнкер "

Държавната банка започва нова капиталова стратегия за дребните и междинни предприятия

Какъв резултат очаквате от вложението на тези 65 милиона лв.?

Фондовете за дялови вложения бележат развиване, като допълват екосистемата на финансовия бранш на световно равнище. В Европа за предходната година общата сума на дяловия капитал, вложен в европейски компании, е над 71 милиарда евро. Не са за подценяване и резултатите на корпоративно равнище, защото съчетанието на пресен запас и стратегически съвещания се оказва доста печеливша формула за разрастване капацитета на предприятията.

На нашия районен финансов пазар равнището на навлизане на бранша за дялови вложения е доста по-ниско от междинното за Европа и това основава забележителен капацитет за предстоящ растеж. Друг фактор, който ще дефинира бъдещото развиване на пазара за дялови вложения, е, че структурата на районните финансови пазари е непълна. Така фондовете за дялови вложения може да запълват значима ниша сред активността на банковия бранш и капиталовите медиатори от една страна и потребностите на бизнеса от друга.

Не бива да забравяме също, че стопанските системи в района към момента се нуждаят от трансфер на управнически опит, нововъведения и софтуерно ноу-хау. Един от методите за реализиране на този трансфер е точно активността на фондовете за дялови вложения. Нашите упованията са изброените условия в бъдеще да катализират процесите на възобновяване на броя и размера осъществени покупко-продажби от фондовете за дялови вложения, които от своя страна да поддържат икономическото развиване и напредък на стопанските системи от района.

Като цяло пазарът за дялови вложения в България към момента не е достигнал стадий на зрялост и развиването му демонстрира променлива динамичност. Нашата цел и предстоящият резултат са точно посредством активизиране на дяловите вложения да се основат условия за сполучливо развиване на пазара с години напред. Това е от основно значение за страна, която базира своето икономическо бъдеще и конкурентни преимущества на развиването на браншове и действия с висока добавена стойност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР