Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив[email protected]

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдивfolkduma@abv.bg
Коментари Харесай

Легендите на „Пирин Фолк” се завръщат в Сандански

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

[email protected]

След броени дни от 30 август до 1 септември в Летния спектакъл на Сандански ще се организира XXVII издание на одобрения и неповторим по рода си фестивал за авторска македонска ария и изпълнителско изкуство „ Пирин Фолк “. Почитателите на фестивала, който води началото си от 1993 година, към този момент знаят, че за трета поредна година ще се състои и „ Детски Пирин Фолк “, който се увенча с триумф още с първите си издания.

В състезанието ​за авторска ария ще се състезават 15 нови песни, като едни от изпълнителите са внучките на Гуна Иванова - Ива и Велислава Костадинови, с новата си ария „ С България в сърцето “ по музика и текст на Анна Христова и аранжимент на Светослав Лобошки. Общо три дуета ще стъпят на сцената на фестивала. Другите реализатори, които ще се показват на тазгодишното издание на „ Пирин фолк “, са Полина Порумова и Минчо Минчев, Галя Асенова, Дафина Димитрова, Валентин Велчев, Даниел Тошевски и Васил Вълканов от Пазарджик с песента „ Ей, судбо “. Песента, събрала най-вече точки от журито, ще получи почетения знак на фестивала, грамота и сумата от 1500 лв., които се разпределят процентно сред екипа, основал песента. Ще има класиране на публиката, телевизионните фенове и журналистическото жури.

Тази година сцената в Сандански ще посрещне едни от емблематичните имена на българския фолклор, свързани през годините с историята на фестивала, разяснява шефът Ненчо Касъмов, уредник за четвърта поредна година с екипа на „ Фен фолкТВ “

На 30 август рецитал дружно с Неврокопския танцов отбор ще изнесе неповторимата Николина Чакърдъкова. Тогава е изявата и на надарените деца и награждаването на спечелилите в „ Детски Пирин Фолк ”.

На идващия ден 31 август на сцената своя песенен родолюбив привет ще насочи обаятелният Илия Луков. Тогава са и двата състезанието - за авторска македонска ария и за изпълнителско изкуство.

На 1 септември обичаните Йорданка Варджийска и Райко Кирилов ще изпълнят незабравимите си дуети, а Радостина Паньова ще показа нови песни. Тогава е и галавечерта на лауреатите.

За първа година хореографиите са поверени на групировка „ Майсторите на танца “. Традиционно на децата ще партнират локалните самодейни танцови сформира от Сандански и района. Четири малките екрани ще излъчват „ Пирин фолк “, само че фенклубът на фестивала от Калояново и Ръжево Конаре държи да го следи онлайн и този път. Те са се организирали с рейс и ще участват през трите фестивални вечери.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР