Николай Бухалов е единственият български спортист с две титли от

...
Николай Бухалов е единственият български спортист с две титли от
Коментари Харесай

Николай Бухалов: Дано този коронавирус предизвика генерална промяна в отношението на държавата към спорта

Николай Бухалов е единственият български състезател с две трофеи от една Олимпиада, извоювани в едноместното кану в Барселона'92, бронзов медалист и от Сеул'88, има и седем международни трофеи, безчет победи в други надпревари. Преминал и през треньорското занятие, в това число и на националния тим, Бухалов през днешния ден е президент на родната федерация по кану-каяк.

- Г-н Бухалов, ограниченията против ковид към този момент са разхлабени, възвръща ли се естественият подготвителен развой в кану-каяка?
- Да, полека-лека спортният живот и при нас се завръща към естествения си темп. Донякъде казусът е, че имаше дълга пауза, само че състезателите са към този момент на вода. Когато човек изгуби навиците си в спорта, както се случи поради карантината, по-трудно ги възвръща след това.

- Когато вие бяхте играч, имаше доста сериозна централизирана подготовка на националния тим, респективно триумфи. Сега плануват ли се лагери за най-хубавите ни състезатели?
- Имаме 4-5 момчета в националния тим и им предоставяме всички условия съгласно опциите си. Днес животът въобще е напълно друг от преди 20-30 години, тъй че и в спорта е друго. Имаме млади състезатели, които приготвяме да показват страната ни, само че множеството избират да се занимават самостоятелно с персонални треньори. Демокрацията е хубаво нещо, само че на моменти някои я схващат погрешно. А в спорта е нужна огромна дисциплинираност, другояче няма достижения. Днес ни се постанова да разчитаме, че спортистите ще си я постановат сами, а това не всеки път се получава.

- COVID-19 провали ли сезона в кану-каяка?
- За жал, да! Остана ни единствено един старт, който бе очакван като част от веригата за Световната купа и международно състезание, само че за неолимпийските дисциплини. И двете през септември. Тук също мислим да създадем един или два старта.

- Неотдавна най-изявената ни състезателка в кануто Станилия Стаменова призна, че е разколебана, поради отлагането на Олимпийските игри...
- Станилия тренира, тя е доста сериозен и виновен човек. Квалификациите за Токио 2020 в нейната дисциплинираност бяха отсрочени и в този момент не се знае по кое време ще се проведат. Това е обезсърчително в действителност, само че тя е войник и ще се оправи в обстановката, имаме вяра в нея. Друг е въпросът, че откакто Олимпиадата ще е следващата година, би трябвало всички квалификации от 2019 година да бъдат анулирани и да се проведат още веднъж.

- Нови квалификации значи нов подготвителен проект, а въпреки всичко след четири години ще има и последваща олимпиада, за която би трябвало към този момент да мислите, въпреки тази в Токио да не се е провела. Как ще стане това?
- Доста е комплицирано, в действителност. Въпреки обстановката ние сме приели проект за развиване до 2024 година и започваме да работим по него. Независимо че всичко с олимпиадата, която трябваше да се организира сега, се обърка тотално. Предвид обстановката на държавно равнище би трябвало да се промени цялостната тактика за развиването на спорта. И нека казусът с този ковид да катализира генерална смяна в отношението на страната към спорта. Не можем да гледаме единствено мъжете и дамите, олимпийските спортове. Трябва политиката да се ориентира към децата, в учебните заведения, да обхване оптимално необятен кръг от тях. И това не може да е някаква тактика " 2024 " или " 2028 ", когато са олимпиадите, а да е неизменима политика и грижа от страна на страната. От една страна, е значимо здравето на подрастващите, а, от друга, когато се възпитават привички, когато се основава интерес към спорта измежду младите, то тогава можем да приказваме за високи достижения, медали и трофеи. Не приказвам единствено за нашия спорт, а изобщо. Други хора да кажат през комунизма хубаво ли беше или не, само че имаше грижа децата да спортуват. Имаха насочна точка, база за стъпване, мотивация да се занимават с това и в бъдеще. След това имаше фрагменти и грижа за високия спорт. Да не считаме извоюваните медали и трофеи от това време и тези от през 90-те години от насъбраната инерция. Днес времената са други и страната би трябвало да се замисли за съответни решения. Говоря за спорта, само че това е годно и за всяка друга сфера на обществото и стопанската система.

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР