Николай Атанасов, Елена Жосан и Надя Валентинова радват публиката с

...
Николай Атанасов, Елена Жосан и Надя Валентинова радват публиката с
Коментари Харесай

Как “Сборная команда” заживя свой живот

Николай Атанасов, Елена Жосан и Надя Валентинова радват публиката с осъществявания на обичани съветски песни

- Г-н Атанасов, по какъв начин се роди " Сборная команда "? Тримата сте толкоз разнообразни и в същото време толкоз добре се вписвате в програмата. Как се намерихте?
- Първо се открихме с Надя Валентинова. Тогава още бях водещ на " Нощен небосвод " по БНР, а тя гостува в едно мое предаване и доста ми хареса. После й предложих да създадем нещо дружно, тя хареса концепцията, само че безапелационни дейности не предприе и по този начин продължи към година и половина. Реално започнахме да работим дружно преди половин година. С Елена Жосан започнах работа много по-рано. С нея се засякохме в една групировка. Но в тази групировка нещата се разсъхнаха и с Ели направихме дует. В края на предходната година към нас се причисли и Надя. Така първият ни взаимен концерт се състоя на 13 януари, в случай че не се неистина, в един софийски рок клуб. Имахме подозрения, дали ще се получат нещата, само че откакто видяхме реакцията на публиката, разбрахме, че нещата са тръгнали в позитивна посока. След това направихме още няколко концерта, като единият беше отдаден на Владимир Висоцки и по този начин " Сборная команда " заживя собствен живот.

- Вие изпълнявате обичани съветски песни, измежду които са и тези на Висоцки, от известни съветски филми и още доста други, като всякога залите на вашите концерти са цялостни. В тази връзка, можем ли да кажем, че българинът изпитва носталгия по едни отминали времена или просто има апетит за съветска музика?
- При по-възрастните ни слушатели има го детайлът на носталгия. Но като цяло за хора ценители, хубавата музика няма татковина. Тоест класиката, приказвам за класиката като съветски романси и бардови песни, те постоянно са били ценени на всички места. Тук към този момент не става въпрос за някаква носталгия по Съветския съюз и комунизма, в каквото ме упрекват от време на време. Тогава незабавно задавам въпросите: Защо най-великият музикант на ХХ век Луис Армстронг пее " Очи черные "? Защо песента " Натали " на Жилбер Беко с съветски детайли се пее от толкоз доста артисти, за какво Шарл Азнавур пее " Две китари " и други съветски песни? Защо на Висоцки издават плочи в Съединени американски щати и Франция, въпреки за Франция да е по обясними аргументи, само че в Щатите - за какво издават плочи на Владимир Висоцки? Тоест хората, които не се управляват от някакви конюнктурни съображения, от посоките на ветровете, които духат и от времето, в което живеем постоянно са били ценени в света.

- Каква е вашата аудитория? На концерта ви в с. Чавдар видях и много младежи.
- Младите хора откриват за себе си съветската ария. Те идват от любознание на такива концерти. И когато дойдат към този момент няма метод да не станат фенове на съветската ария. Преди години се провежда един концерт в Благоевград в един университет, само че се оказа, че ще пеем главно пред възпитаници и салонът фактически беше претъпкан с младежи. Аз толкоз доста подписи не съм раздавал за цялата си музикантска процедура. Така че, младите занапред ще откриват съветската ария. Просто няма кой да им покаже, тъй като в множеството фамилии се слуша чалга или друга музика. Затова те няма по какъв начин да открит съветската ария. И когато се озоват по случайност или от любознание на един подобен концерт, те откриват една Вселена, един Космос.

- Всъщност вие разпространявате съветската музика в България. Предвид обтегнатите връзки с Русия в геополитически и стопански проект, може би някой ви укорява за това, а други ви назовават русофил. Как реагирате на това?
- Какво значи дали съм русофил? Що се отнася до съветската просвета, музика, кино естествено, че съм русофил, по какъв начин няма да бъда русофил. И не ме интересуват връзките ни с Русия, аз не мога да не оценявам това, което целия свят е признал. Почитател съм на тази просвета, имам топло възприятие към руснаците и не тъй като ни свързва славянството, една легенда недоказана и така нататък От десетките, стотици контакти с руснаци през живота ми аз изпитвам единствено топли усеща към тях. Политиците са тези, които разединяват хората на планетата и основават едно друго въодушевление и отношение, до момента в който музиката, културата и изкуството сплотяват хората. Така през 2013 година получих една влиятелна премия за изкуства - " Золотая муза " за високи креативен достижения и принос в развиването на българо-руските културни взаимоотношения. Какво повече да кажа.

- Признавам, че даже измежду съветските реализатори не съм чувала някой да звучи толкоз сходно с Висоцки. Избягвам да ви назовавам подражател, тъй като ми се стори, че пеете от душа и просто звучите като Висоцки. Кога се роди това увлечение към творчеството му?
- Открих Висоцки, с помощта на един мой другар Иван Узунов, който през днешния ден е един от най-известните ландшафтни дизайнери. Бяхме още студенти при започване на 70-те години и един ден той донесе лентов магнитофон и ми сподели: „ Чуй в този момент един съветски артист. Гласовете ви са доста сходни! " Когато го чух напряко онемях и незабавно започнах да го усвоявам. С съветския постоянно съм бил на ТИ, само че от време на време за свалянето на текстовете от записите ми помагаха приятелите ми московчани. И по този начин стартира всичко.
По-късно, до момента в който майката на Висоцки беше още жива, я включвах в мои излъчвания по стратегия " Хоризонт ". Тя пък знаеше за мен от нейна българска другарка и в ефир ми е казвала, че се радва за това, че има един подобен българин, който продължава да пее песните на нейния Володя и ги прави по този начин, че е мъчно различимо. И да, аз не подражавам Висоцки, даже на всеки концерт пея съгласно настроението си и настроението на публиката. Всеки път пея неговите песни по друг метод, което е индикатор, че не подражавам.

- Наричат ви българския Висоцки. Как приемате това?
- Разбира се, че ме ласкае това. Защото де факто няма различен реализатор, който толкоз доста да се приближава до тембъра му и метода на осъществяване на неговите песни. Всички по този начин ме знаят " българският Висоцки " и това е ситуацията, без значение от това, че пея и други песни, в това число и български.

- Освен всичко, вие сте един от най-любимите радио водещи на доста слушатели, които сигурно желаят да схванат какви са вашите проекти в бъдеще.
- Не съм се отказал от желанието си да бъда водещ в радио. Имам предложения от разнообразни радиостанции, няма да споделям още кои са, да речем, че чакам нещо да се случи. Също по този начин имам оферти за телевизионно предаване, както и оферти от 2-3 малките екрани. Но аз съм на правилото, че каквото би трябвало да се случи, то просто се случва. Така че, времето ще покаже. Истината е, че сега съм зает повече с музикални планове и бленувам да пея на съветска сцена. И може би това ще се сбъдне, тъй като когато човек мечтае за нещо доста мощно, то се случва. Също по този начин опитвам благоприятни условия в някогашните руски републики, тъй като там има носталгията по Съюз на съветските социалистически републики и съветските песни са безпределно ценени по обясними аргументи. Тоест, огромната ми цел е да стъпим със " Сборная команда " на територията на някогашния Съветски съюз и най-много в Русия.
В по-близка вероятност ни чака един огромен концерт в Бургас, който ще се състои на 4 август в Летния спектакъл.

- Наде, по какъв начин от рок-банда „ Гранулом " мина към съветски песни?
- За мен е извънредно елементарно, тъй като аз пея всевъзможни стилове доста от дълго време. Любовта ми към съветската музика, освен към избран жанр, е повече от 21 години. И дори съгласно мен малко се забавихме с плана " Сборная команда - музикална стратегия ". Трябваше да стане най-малко преди две години, само че пък може би тъкмо в този момент му е пристигнало времето.

- Каква е задачата на " Сборная команда "?
- Основната ни цел е да представим нашето виждане и обич към съветската ария.

- Сигурно някои към този момент те назовават русофил, кой с положително, а кой с укор. Как реагираш на тези избрания?
- Разбира се, дори и комунистка ме назовават. Всъщност аз имам афинитет и към сръбската просвета, и към латиноамериканската ария, и изключително към немската хеви метъл школа и тяхната дискотечната музика от 80-те. По тази причина по какъв начин ли не са ме наричали през тези години, само че мен изрично едва ме интересува, аз съм експерт. Професионална певица съм и мога да пея каквото си желая.

- Ти пееш съветски песни освен в цяла България, само че и в други страни. Освен това пееш и на няколко езика. Как реагира задграничната аудитория, когато запееш съветска ария?
- Пея на седем езика. Публиката реагира доста позитивно.

- В България по какъв начин се посреща " Сборная команда "?
- На нашите концерти главно идват хора, които харесват съветската музика, а също и рускоговорящи. Това, което виждаме ние е едно топло посрещане, хората се радват и най-много се радват на разнообразието от песни, което предлагаме. Защото ние пеем всичко - естрадни песни, романси, бандитски или по този начин наречените блатные песни, съветски рок, песни от незабравимите киноленти, като " Беларуската гара ", " Бялото слънце на пустинята ", " Диамантената ръка " и така нататък И не на последно място песни от съветския фолклор.

- Казваш, че не сте групировка, нито група, а стратегия?
- Точно по този начин. Ние не сме група, групировка, състав и така нататък Защото нашата концепция в концепцията на " Сборная команда " е да предлагаме разнообразна съветска стратегия, т.е. всеки от нас да способства с разнообразни стилове и свои тълкования за приятното въодушевление на хората, които обичат съветската ария. Всеки от нас тримата има собствен репертоар и се редуваме в осъществяванията. Аз съответно способствам с песни от естрадния род, поп, рок и метъл. Точно тази комбинирана различност ни трансформира в един страховит артикул, съгласно мен, който ще поеме оптимално огромна публика. Ние сме широкоспектърни, неповторими сме сами по себе си и в действителност в България нямаме аналог. Пеем в цяла България, на всички места ни посрещат доста добре и това ни радва.

Инфо: Николай Атанасов, прочут публицист, дълготраен водещ на " Нощен небосвод " и музикант, именуван още българския Висоцки.

Концерт " Любими съветски песни " на " Сборная команда " в летния спектакъл в Бургас ще се състои на 4 август. Начало: 20.30 ч. Билети може да се закупят в билетната каса в градинката до хотел България в Бургас. Телефон за резервации: 0894-898-098

Автор: Олга Гурска, в. „ Русия през днешния ден - Россия сегодня "



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР