Никола Василев е новият изпълнителен директор на Холдинг БДЖ ЕАД,

...
Никола Василев е новият изпълнителен директор на Холдинг БДЖ ЕАД,
Коментари Харесай

Никола Василев е новият шеф на БДЖ

Никола Василев е новият изпълнителен шеф на " Холдинг БДЖ " ЕАД, оповестиха от БДЖ.

Никола Василев бе определен за изпълнителен шеф на " Холдинг БДЖ " ЕАД от Съвета на шефовете на сдружението. По-рано денем имаше съвещание на новите членове на борда, по време на което бяха разпределени и техните функционални отговорности.

За ръководител на Съвета на шефовете е определен Григори Григоров, за негов заместител - Светломир Николов и за изпълнителен шеф на сдружението Никола Василев.

Никола Василев е магистър по " Бизнес администрация " от университета в Блед, Словения, както и по " Електроника и Автоматика " от Техническия университет, София.

Припомняме, на 7 ноември късно вечерта стана ясно, че трима от управлението на БДЖ са подали оставки - ръководителят на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на превоза, основният изпълнителен шеф Владимир Владимиров и финансиста на железопътната компания Филип Алексиев.

Първото пояснение за всеобщите оставки в БДЖ на транспортния министър Росен Желязков бе, че има неприятна връзка сред обособените членове в управителните препоръки и липса на работа в екип.

В края на месец май стана ясно, че са уволнени чиновниците на БДЖ, които разкриха фиктивните поправки на локомотиви. С тези локомотиви пътуват стотици жители.

На 31 май стана ясно, че седмица по-рано са запорирани 40 млн. лв. от сметките на БДЖ. Кредиторите по втория облигационен заем, който беше възложен на " Холдинг БДЖ ", са запорирали сметките на " БДЖ Пътнически транспорти ". Уверението от управлението на сдружението тогава беше, че няма да се продават активи на БДЖ.

Съвсем скоро по-късно - на 4 юни, стана ясно, че част от постройката, където е централата на БДЖ, е оповестена на търг от частен правосъден реализатор. Обявена е за продажба като офис с над 1800 кв. м повърхност. Исканата цена е повече от 7 млн. лв.. Срокът за подаване на предложения е до 2 юли.

Почти на финала на крайния период управлението на БДЖ съумя да контракти съглашение с банките кредитори по Втори облигационен заем на сдружението. С решението бе прекъсната (засега) продажбата на всички активи.

След това - на 4 юли, от Министерски съвет предоставиха финансова помощ съвсем 104 млн. лева за погасяване на отговорностите си към облигационерите. Точният размер на сумата за Министерството на превоза е 103 728 000 лева Парите се дават на " Холдинг БДЖ " ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възобновена до 28 декември 2020 година

Междувременно от гражданска самодейност за публичен и релсов превоз дефинираха като пагубна политиката на железниците. От сдружението, в което членуват много някогашни фрагменти на БДЖ, упорстват, че от 2007 година до момента са изразходвани към 3,8 млн. лева за замяна на железопътната инфраструктура. Въведената в употреба и осъвременена инфраструктура е предопределена да поддържа стандартни линии - особено преустроени за скорости от 200 км/ч на 160 км/ч.

На 18 юли от държавното управление отпусна до 100 млн. лв. целево финансиранеза " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД през 2020 година за новите влакове. Това взеха решение на днешното държавно съвещание министрите от кабинета " Борисов-3 ".

" Проектът за капиталов разход " Придобиване на нов преносим състав за потребностите на " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД " беше утвърден от държавното управление.

На 12 октомври Комисия за защита на конкуренцията спря социална поръчка за 42 влака " БДЖ-Пътнически транспорти ". Търгът с бюджет от 675 милиона лв. бе подготвян в продължение на две години.

На 31 октомври БДЖ получи година пролонгация за погашение на задълженията си. Почти по същото време бе поръчан и одит от новия транспортен министър Росен Желязков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР