Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен

...
Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен
Коментари Харесай

Роден е Никола Тесла

Никола Тесла е сръбско-американски откривател, физик и електромашинен инженер, прочут най-много с достиженията си в региона на изменчивия ток и електроснабдяването.
Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по генезис Тесла е етнически сърбин, който след това приема американско поданство. Той постоянно е описван като най-значимия академик и откривател на модерната ера, индивидът който „ разпростря светлина върху лицето на Земята “. Известен е с доста и разнообразни революционни приноси в региона на електричеството и магнетизма в края на 19 и началото на 20 век. Патентите на Тесла и теоретичните му писания се трансформират в основа на актуалните електрически системи за изменчив ток, в това число многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за изменчив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и Съединени американски щати. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-много с патентованите от него правила на зареждане с изменчив ток, употребявани необятно и през днешния ден. Името на Тесла се употребява за мерната единица за магнитна индукция.
За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава обилни парични суми, само че употребява една огромна част от тях за опити. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „ Ню Йоркър хотел “ в Ню Йорк, съвсем пропуснат. Умира беден и задлъжнял.
Предполага се, че негови мемоари са конфискувани от американското държавно управление, защото Тесла няма директни наследници. През 1990-те ползата към него като персона и към научните му достижения се възобновява и при започване на 21 век нараства доста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР