Никола Пусен е водещ художник в класическия френски бароков стил,

...
Никола Пусен е водещ художник в класическия френски бароков стил,
Коментари Харесай

Никола ПУСЕН | Класическа гениалност и поезия в картини

Никола Пусен е водещ художник в класическия френски бароков жанр, въпреки да прекарва по-голямата част от професионалния си живот в Рим. За неговата работа може да се каже, че се характеризира с изключителна изясненост, логичност и ред.

 (Self portrait by Nicolas Poussin, 1650)

Художникът се ражда на 5 юни 1594 година в Лез Андели, Нормандия. Талантът му да рисува се демонстрира доста рано. Негов пръв преподавател е Кантен Варен от Амиен. Той въодушевява младежа и по този начин у Пусен се ражда фантазията да стане фамозен живописец.

През 1612 година Пусен потегля за Париж. Пеш. Там Александър Кутуа, камердинер на краля, дава на младия художник опцията да посещава кралската сбирка с живописни платна. Десет години по-късно, през 1622 година получава първата си поръчка – поредица от картини, представящи живота на преди малко канонизираните за светци Игнатий Лойола и Франциск Ксаверий.

Кардинал Ришельо го назначава във Франция, с цел да служи като първи Художник на Краля и му разпореждат декорирането на Лувър. В Париж Пусен работи доста и геният му се радва на голям интерес. Но славата му ражда и конкуренция в лицето на художници като Симон Вуе, Брекиер и Мерсие. Най-големи интриги против Пусен плетат членовете на школата на Вуе, които се употребяват с покровителството на кралицата. Това принуждава Никола Пусен да напусне Париж през 1642 година и да се завърне в Рим, където живее до гибелта си.

Повечето от творбите му са исторически картини на религиозни и митологически тематики, в които постоянно участва пейзажен детайл. През целия си живот Пусен стои настрани от известната наклонност към декоративното във френското изкуство по това време и се вълнува от теоретичните въпроси на изкуството. Обича да се базира на античното изкуство като стандарт за качество. За него споделят, че е художникът, който най-силно се приближава до звуците и настроенията на поезията и съумява да откри салдото сред езическия и християнския свят.

Темите за нещастието и гибелта са доста ясно застъпени в работата му. Една от най-известните му картини „ Аркадийски овчари “ има две версии. Една в Англия, а друга – в Лувъра. На картината овчарите са се наредили към каменен саркофаг и един от тях показва нещо върху него – надпис, който гласи на латински „ Et in Arcadia ego “ ( „ И в Аркадия съм “). Тази картина е обект на разнообразни тълкувания. Смята се, че тези думи са анаграма на „ I Tego Arcana Dei “ („ Върви си, аз вардя Божиите секрети “) или „ Arcam Dei Tango Iesu “ („ Аз допирам гробницата на Господ Исус “) и в действителност картината показва местоположението на останките на Христос.

Мнозина са опитвали да открият, къде се намира мястото на същинския пейзаж от картината. Най-много са мненията, че това е покрай Понтил, в Лангедок, Франция. На сходен каменист рид там е имало такава гробница. След като нашумяват историите за загадката, притежателят на земята унищожава каменния саркофаг, с цел да избегне неканените посетители. Зад всичко това стои тезата, към този момент известна на всички: Пусен е желал да уточни нещо - евентуално къде е прикрит гроба на Исус, който в действителност не е умрял на кръста, а е пристигнал във Франция дружно с Магдалена и техните деца - и по този начин било сложено началото на кралската династия на меровингите...

Творчеството на Никола Пусен мъчно може да бъде оценено изцяло – той е създател на стила класицизъм и това е изцяло задоволително, с цел да го обезсмърти. Абсолютно пореден е в стила си, като изключително въздействащи са платната му с пейзажи. В тези картини сериозното, меланхолично въодушевление е доведено до вълнуваща церемониалност. Стилът му на изобразяване е обхванат от надълбоко познаване и гений за композицията; и по едно и също време с това картините му са издържани в непоколебим и верен жанр.

 The Triumph of Neptune, c.1634-1637, Philadelphia Museum of Art


Et in Arcadia ego (Les Bergers d’Arcadie), late 1630s

 Sacrament of Ordination (Christ Presenting the Keys to Saint Peter), c.1636-1640, Kimbell Art Museum

 The Abduction of the Sabine Women, c.1633-1634, The Metropolitan Museum of Art

 Death of Germanicus, 1628

 The Inspiration of the Poet, c.1630


A Dance to the Music of Time, 1640, The Wallace Collection

 Bacchanale or Bacchus and Ariadne, 1624-1625, Prado Museum

 The Annunciation, c.1655-1657

 The Triumph of Pan, 1636, National Gallery, London

 The Triumph of David, c.1630, Prado Museum

 Holy family in landscape

 Apollo and the Muses (Parnassus), 1630s

 Saints Peter and John Healing the Lame Man, 1655

 Landscape with a Calm, 1650


St. Cecilia, 1627

 The Finding of Moses, 1638

Картини: chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР