Никола Николов, съсобственик и изпълнителен директор: Нашата цел е лидерската

...
Никола Николов, съсобственик и изпълнителен директор: Нашата цел е лидерската
Коментари Харесай

Domino`s Pizza ще отвори 10 обекта в страната през 2018 г.

Никола Николов, съсобственик и изпълнителен шеф: Нашата цел е лидерската позиция измежду заведенията за хранене

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Българското парче Domino’s

Веригата пицарии удвоява приходите си на локалния пазар, а експанзията й ще продължи и през 2017 година с нови осем обекта и плануван оборот от 40 млн. лева
6 яну 2017
Експеримент по италиански

Няколко заведения за бързо хранене пробват да вкарат италианската прясна паста в менюто на градския човек
8 апр 2011 Компанията за доставка на пици Domino`s ще отвори 10 обекта в страната през тази година. Единият към този момент беше открит през януари, четири ще са в Пловдив, по един във Варна и в Бургас, а останалите в София, стана ясно по време на конференция. Американската верига стъпи в България през 2010 година с помощта на Никола Николов и Лазгин Маджид, които посредством "ЛН сълюшънс " държат франчайз правата за страната, а от тази година – и за Сърбия.

В топ 3 измежду заведенията за хранене

Първият обект в България е в столичния квартал "Борово ", през днешния ден Domino`s заведенията са 16. Приходите на българското сдружение са нарастнали доста през предходната година и са достигнали 33.274 млн. лева, когато е имало 15 обекта. През 2016 година постъпленията са били 24.273 млн. лева с девет магазина.

"Оборотите за предходната година отреждат на компанията трето място измежду всички заведения за храна в страната, в това число и за онлайн доставки. Целта е следващата година да изпреварим KFC и да сме втори, а по-късно ще се целим към лидерската позиция на "Макдоналдс ", посочи за "Капитал " Никола Николов, съсобственик и изпълнителен шеф.

Счетоводната облага на българското сдружение за предходната година е 665 000 лева против 1.150 млн. лева през 2016. "Това е резултат от бързото развиване на компанията, която отвори осем нови обекта през 2017 ", изясни Емануела Николова, финансов шеф. "Инвестицията в един Domino`s магазин е приблизително към 250 хиляди евро ", уточни за "Капитал " Никола Николов.

Номер едно по брой поръчки приблизително дневно

Очевидно американската бизнес тактика за светкавична доставка до дома до 30 минути от поръчката е добре призната и в България. "През 2017 година са направени 1 881 726 поръчки, а продадените пици Domino`s са 2 565 212 ", заяви Емануела Николова.

"Средно на заведение се падат по към 400 поръчки дневно. Това отрежда на българското сдружение първо място по този индикатор измежду всички обекти на Domino`s в света, които са над 15 хиляди ", уточни Никола Николов. Началото на тази ранглиста е от 2014 година

И български снабдители

Близо 85% от приходите на компанията са от доставки. Компанията разчита на лична логистика. "Заради агресивното разгръщане не постоянно съумяваме да осъществим поръчките до 30 минути. Компенсираме недоволните клиенти с безвъзмездни пици и други бонуси ", изясни Николов.

Продуктите, които се употребяват в рецептите, са от утвърдени от централата снабдители. За нашата страна те са над 100, преди всичко задгранични.

От 2018 година Domino’s в България работи и с лицензирани български производители на месо, шунка и други "Беше ни мъчно да намерим наши снабдители, които подсигуряват непрекъснато качество на продуктите си. По предписание всички сътрудници минават през комплициран и дълъг развой на узаконяване и утвърждение през централата на Domino’s в Съединени американски щати ", изясни Никола Николов. Към наложителното меню, което е еднообразно за целия свят, в България да вземем за пример е утвърдено прибавянето на краве сирене към рецептите.

Първоначална инвестиция - към 350 хиляди евро

Никола Николов е приключил финанси в Съединени американски щати и е работил за американски и български финансови институции. Партньорът му - Лазгин Маджид (държи 61.5% от дяловете), е негов съученик и наследник на Заки Маджид, който посредством "Самекс " оперира българските заведения на KFC, Dunkin Donuts и Nordsee.

"Първоначалната инвестиция в Domino’s Pizza в България е към 350 хиляди евро. По-късно тя нараства до към милион, набавени от лични средства и заеми от фамилията на Маджид, които към този момент са издължени ", изясни за "Капитал " Никола Николов.

"Преминахме през доста компликации, срещнахме доста песимизъм. Наложи се да рестартираме бизнеса, да заработим нападателно и непрекъснато. Някои от съперниците ни крият обороти, не заплащат Данък добавена стойност. При нас всичко е бяло, чисто, транспарантно, работим напълно по западен модел ", съобщи Николов. По думите му българското сдружение печели, тъй като е заложило на местен маркетинг и мощен екип, който "влага цялото си сърце в работата ". Заетите в компанията са 823 при междинна възраст 24 години. "Разходите за личния състав порастват и доближават 7.640 млн. лева през 2017 година През 2016 година заетите са били 718, а разноските за тях - 5.329 млн. лева ", посочи Емануела Николова.

"Залагаме на онлайн реклама, насърчаваме покупките онлайн посредством по-ниски цени, разчитаме на обществените мрежи и на лична онлайн връзка с клиенти, които осведомяваме за новости в менюто и доставките. Това ни прави гъвкави и е надалеч по-евтино от обичайната реклама посредством билбордове и телевизионни клипове ", заключи Никола Николов.

"През предходната година финансирахме разрастването с банков заем, само че не сме подвластни от външно финансиране и можем да покриваме краткосрочните си отговорности с активите на компанията ", заключи Емануела Николова.

Тази година българската компания получи франчайз правата за развиване на веригата и в Сърбия. Двама чиновници от прилежащата страна към този момент са минали през образование в България. Очаква се от София да бъдат командировани български чиновници в Сърбия, с цел да се улесни стартът на веригата там. "Плановете са през 2018 година да отворим два обекта в Белград, а следващата година 5 или 6. Преговаряме с американската компания, с цел да получим франчайз права и в други прилежащи страни ", разгласи Никола Николов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР