Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Без

...
Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Без
Коментари Харесай

Тренировката успешна: ИТН, ГЕРБ, ДПС и `Възраждане` отстраниха Никола Минчев -

Никола Минчев към този момент не е ръководител на Народното събрание. Без никакви правни учредения след 5-часов спор новата коалиция сред Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " съумя да в профил Минчев със 125 гласа " за ", 113 " срещу " (ПП, Българска социалистическа партия, Демократична България и петимата отцепници от ИТН)и 1 " въздържал се " (ПП - евентуално Никола Минчев).

В пояснение на негативен избор Крум Зарков от Българска социалистическа партия съобщи, че първи си отиват достойните. Искрен Митев от Политическа партия пък се обърна към " Възраждане " и ги укори, че гласоподават с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Съпартиецът му Росен Костурков разгласи, че днешният избор е посочил прегръдката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Той съобщи, че предстоят избори, които ще бъдат " чистилище ".

Премиерът Кирил Петков взе думата, с цел да благодари на Никола Минчев за работата. По думите му Минчев през днешния ден е станал жертва на новосформиращата се коалиция.

" Промяната идва и малко по малко България ще бъде друга ", приключи той.



Според правилника на Народното събрание в този момент дилемите на Минчев следва да бъдат поети от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната ". След това може да бъде препоръчан нов претендент за председателското място. По-рано през днешния ден ръководителят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че ще предложат Ива Митева, която бе ръководител в 45 и 46-НС. В 47-НС обаче вместо ръководител тя стана зам.-председател. От този миг тя в никакъв случай не е сядала на местата за зам.-председатели, а вместо това избира мястото до Тошко Йорданов.

По-важното обаче е, че днешното гласоподаване се явява генерална подготовка за. Това ще се случи най-късно след тъкмо седем дни, през които Кирил Петков би трябвало да намери 7 депутати, които да обезпечат парламентарното болшинство и да спасят кабинета.

Управляващите пробваха да спасят Минчев с бюджета

Разглеждането на предлагането за предварително освобождение на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев бе включено като точка 5 в дневния ред - след актуализацията на бюджета. Това предложение бе признато с 224 гласа " за ", 2 " срещу " (ПП) и 5 " въздържал се " (ПП). По този метод ръководещите пробваха да забавят гласуването на освобождението на Минчев, по този начин да падне кворумът, след което гласовете на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България, както и на самостоятелните депутати, да са задоволителни, с цел да запазят председателското място на Никола Минчев.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ и досегашен съдружен сътрудник Тошко Йорданов изиска освобождението на Минчев да мине преди бюджета, а зам.-председателят на Народно събрание Мирослав Иванов направи контрапредложение - първо бюджет, а след това оставки. Той се аргументира с това, че за страната е доста по-важна актуализацията и заложените в нея антикризисни ограничения и нарастване на пенсиите. Очаквано новата коалиция сред Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " обезпечи болшинство и предлагането на Йорданов бе признато със 123 гласа " за ", 109 " срещу " и 2 " въздържал се ".

Министри и депутати посрещат Никола Минчев на крайници

Тошко Йорданов показа претекстовете за настояването, което бе направено през вчерашния ден. Причината - вчерашното съвещание на Народно събрание, когато Никола Минчев реши да не закрива чуването на външния министър Теодора Генчовска откакто народните представители гласоподаваха за намерено съвещание. Докато ръководителят на Има Такъв Народ четеше претекстовете, Минчев влезе в зала и седна при съпартийците си от Политическа партия. Депутатите от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, както и съвсем всички членове на Министерски съвет, измежду които и Асен Василев и Кирил Петков, го посрещнаха на крайници и с овации.

Веднага по-късно ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров излезе на трибуната и съобщи:

" Мафията си изиска страната, мафията безогледно желае да удари върху на нашата парламентарна република. "

По думите му днешният избор цели " мафията да си преброи гласовете в залата ". Той дефинира настояването като " поръчково почистване на сметки ".

Гюров още веднъж се обърна към депутатите от Има Такъв Народ и прикани още хора " да застанат от вярната страна на историята ".

" Ако депутатите са уплашени, то по какъв начин българите да бъдат смели. Не предавайте гласоподавателите си ", заключи той.

Николай Ангов (ПП) добави, че Има Такъв Народ е предала всичките си обещания и гласоподаватели, тъй като партията обещаваше да изчегъртва ГЕРБ, а най-после се прегърна с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че Никола Минчев е най-хубавият ръководител на Народно събрание, водил съвещанията в последните 8 години.

Зам.-председателят на Народно събрание и съпредседател на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов съобщи, че Минчев е честен човек, който опозицията пробва да в профил по политически аргументи. Той дефинира днешната процедура като " пълзящото начало на един прелом ". Христо Иванов пък изрази признателност към Никола Минчев.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък съобщи, че депутатите ще бъдат улеснени в случай че през днешния ден, дружно с оставката на Никола Минчев, гласоподават и оставката на държавното управление.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов проговори след 3 часа. Той сподели, че Минчев съзнателно е нарушил правилника и по тази причина трябвало да бъде отхвърлен.

Зам.-председателят на Народно събрание Мирослав Иванов , който опозицията опита да острани преди няколко седмици,  дефинира настояването за освобождение на Никола Минчев като " политически цинизъм ".

Кирил Петков отбрани Никола Минчев

Премиерът Кирил Петков, който  за да участва на днешното пленарно съвещание отбрани Никола Минчев. Той съобщи, че даже оставката на Минчев да бъде гласувана, то това няма да тормози държавното управление.

Изказването му бе част от дебата за освобождението на Никола Минчев като ръководител на Народно събрание, което депутатите разискват към този момент трети част.

Петков укори ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", че поставяли една оставка пред актуализация на бюджета. Причината - през днешния ден народните представители от тези групи отделят часове за диспути по освобождението на един пост, а не за актуализацията на бюджета, която е на дневен ред.

Премиерът съобщи, че Никола Минчев е   " доста добър, отличен експерт ". Той добави, че е чувал от ГЕРБ, " ИТН ", " Възраждане ", че Никола Минчев е доста добър експерт, макар че през днешния ден те поставят тематиката за отстраняването му като приоритет номер едно.

В прочувствено слово Петков се обърна към всяка една групите в новата четворна коалиция:

" Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като държавно управление и ще се договаряме с вас, грешите ", сподели той на ГЕРБ-СДС.

" На Движение за права и свободи ще кажа: Ако си мислите, че ще понижим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора съгласно американските управляващи, няма. "

На Има Такъв Народ Петков сподели, че знае, че са притискани от партийното управление. Последно министър председателят се обърна към " Възраждане " и ги попита по какъв начин ще се нарекат патриоти в случай че гласоподават с Движение за права и свободи. (По-късно това му изявление бе разкритикувано от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който го укори, че приканва за етническо разделяне.)

" Ето това е задкулисието, против което се борим всеки ден ", заключи министър председателят. Това му изявление бе посрещнато с овации от Политическа партия и възгласи " оставка " от Движение за права и свободи.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи отговори, че в действителност най-важната тематика не е оставката на Минчев, а оставката на държавното управление. 



След поредност от реплики и дуплики, които всъщност не бяха свързани с освобождението на Никола Минчев, спортният министър в оставка Радостин Василев изиска думата и съобщи, че Има Такъв Народ се сплотява с Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС. 

Той се обърна и към Ива Митева, спрягана за претендента на Има Такъв Народ за правоприемник на Никола Минчев като ръководител на Народно събрание: " Не ставайте изменник, не поемайте поста ръководител! "

Вицепремиерът Асен Василев също взе думата:



Корнелия Нинова също взе думата и разгласи, че новосформираната " различна коалиция " е обединена от мафията и корупцията. По думите ѝ е парадоксално по какъв начин стремежите на " Възраждане " за овакантяване на Европейски Съюз и НАТО се сплотяват с евроатлантическите полезности на Движение за права и свободи, а желанието за " изчегъртване " на ГЕРБ на " ИТН " - със самите хора, които желаят да изчегъртват. Нинова счита, че това обединяване се крепи единствено и само на пари и задкулисие.

" Тошко Йорданов ще ни трансформира в национални предатели! "

Иво Атанасов, един от отцепниците в Има Такъв Народ, заяви, че през вчерашния ден Тошко Йорданов е изпратил при него Виктория Василева и Момчил Иванов, с цел да му кажат, че може да се върне в партията.

" Каните " изменник, лукавец, " да се върне при вас ли ", попита той.

Атанасов разгласи, че през вчерашния ден е участвал на арбитражен съд в Народното събрание - имало съдии, прокурори, присъди. Присъда против премиера, че е народен изменник.

" Дали е отговорен обаче се взема решение от съда, не от народните представители или двама чиновници на Слави Трифонов. Има Такъв Народ показахме два пъти, че не можем да градим, показахме го в първите 2 Народното събрание, в този момент показахме, че може да разрушавам. Това е показателно за тази партия и по тази причина не съм в нея ". 

След това депутатът съобщи, че Тошко Йорданов ще трансформира Има Такъв Народ в национални предатели.

Атанасов отхвърли обвиняванията, че се е отделил от партията поради обещания за постове. Това са опорките на един чиновник на Слави Трифонов, който си е помислил, че е властелинът на пръстените, съобщи депутатът. 

В залата започнаха да ръкопляскат, някои от министрите също, а министър председателят Кирил Петков даже му стана на крайници и се ръкува с него. Очаквано от Има Такъв Народ желаеха думата за персонално пояснение, само че тя не им бе дадена, тъй като парламентарната група изчерпа времето си за изявления.

Минчев: Тези които щяха да изчегъртват, в този момент желаят да изчегъртват мен

Никола Минчев излезе на трибуната финален. Той стартира и приключи изявлението, до момента в който депутатите от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, както и представителите на Министерски съвет бяха на крайници и му ръкопляскаха.

Председателят на Народното събрание сподели, че постоянно се е стремял да демонстрира почитание към всички национални представиели. Той сподели, че постоянно е чувал думите, че е прекомерно добър за стандартите, с които е привикнала институция. Минчев счита, че претекстовете за оставката му съответстват с тези на вота на съмнение към държавното управление - целят запазване на копупционния модел.

" Оказа се, че тези които щяха да изчегъртват, в този момент желаят да изчегъртват мен. "

Минчев приключи изявлението си думите: " За мен беше чест. "

Протест в поддръжка на Минчев пред Народно събрание

Докато депутатите обсъждаха предварителното освобождение на ръководителя на Народното събрание, към 30 протестиращи се събраха пред Народното събрание, с цел да изразят поддръжката си към Никола Минчев.

" Мафията вън от Народното събрание ", скандираха те.

В обществените мрежи се провежда и втори митинг под надпис " Да защитим ръководителя на Народно събрание и европейска България без мафия ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР