Никола Минчев или Асен Василев – кандидат за премиер? Експертен

...
Никола Минчев или Асен Василев – кандидат за премиер? Експертен
Коментари Харесай

Никола Минчев или Асен Василев – кандидат за премиер? Експертен или политически кабинет?

Никола Минчев или Асен Василев – претендент за министър председател? Експертен или политически кабинет?
Нинова или Иванов ще бъдат мандатоносителите на третия, финален вид за мандат в този парламент?

Ще сработи ли натискът на американското посолство за сформиране на кабинет по US кройка?

Отговорите на тези въпроса ще станат ясни при започване на идната седмица, когато президентът Радев ще вземе своето дефинитивно решение.

Новият кръг от съвещания по самодейност на президента за сформиране на нов кабинет завърши

Без да се плануват сходни диалози преди връчване на третия мандат, президентът предприе този ексцентричен ход по значими аргументи: невижданата интернационална обстановка, рецесиите, подбудени от нея (енергийна, икономическа, социална), рестартът на политическата рецесия у нас след рухването на кабинета „ Петков “ и неуспеха на първите два мандата.

Следващата седмица Радев би трябвало да връчи спешния мандат, като явно ще се търси държавно управление, подкрепено от политическите сили, които стояха и зад кабинета „ Петков “. Политическа партия обаче не съумя при първия мандат, като главната причина за това бяха взривените й връзки с „ ИТН “.

Сега се търси политическа мощ, която да успее да тушира несъгласията сред Политическа партия и Има Такъв Народ в полза на българското общество.

През погледа и реториката на Радев предизвикването наподобява по този начин: „ Необходимо е да има работещ парламент, с цел да може България по-лесно да премине през рецесиите и по-бързо да очертае стратегически небосвод, тъй че да не допуснем закъснение на страната и оставането й в периферията на Европа. “

Президентът неведнъж акцентира неналичието на дълготрайни контракти за доставка на природен газ за страната ни; забавянето на излъчванията за изтегляне на дълг, както е планувано в бюджета и при вероятността за растящи лихви; невъзможността да се поддържа транспортната мрежа на страната; неналичието на готови законопроекти, които да бъдат импортирани в Народното събрание, свързани с Плана за възобновяване и устойчивост; „ буксуване “ на правосъдната промяна и модернизацията на въоръжените сили.

Всичко това сочи, че излаз с третия мандат ще бъде издирван доста интензивно, с цел да се избегне разновидността за длъжностен кабинет без работещо Народно заседание и предварителни избори, които биха могли да задълбочат политическата рецесия.

„ Демократична България “, Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ?

Коя от тези три политически сили е с най-големи шансове за триумф, ерго - ще получи третия мандат?
Има Такъв Народ има подготвеност за разговор, само че е доста противоречиво дали Политическа партия ще одобряват присъединяване в кабинет с мандатоносител партията на Слави Трифонов. Толкова тежък компромис водещата политическа мощ надали ще направи, още повече, че ерозията в доверието към нея спря и Политическа партия е подготвена за предварителни избори.

И пред президента през днешния ден от Има Такъв Народ заявиха, че желаят още веднъж да станат част от четворна управническа коалиция, само че с условия – Кирил Петков и Асен Василев да правят отстъпка настрана, а кабинетът да е експертен. Тошко Йорданов, към този момент в режим на консенсус, сподели, че в случай че третият мандат бъде връчен на тях, няма да упорстват претендентът за министър председател да е от Има Такъв Народ.
От партията на Трифонов не виждат виновност в себе си за свалянето на кабинета „ Петков “, само че Политическа партия са на противоположното мнение. Това би трябвало да изключва Има Такъв Народ от сметките на президента за третия мандат.

Изборът на Радев за третия мандат е редуциран по-скоро сред „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия.

И двете заявяват, че ще беседват с сътрудниците, разликата е в колорит, който визира характера на кабинета.

Мандат при Директива за птиците - експертен кабинет

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стартира в последните дни концепцията за държавно управление с технократски профил с управническа стратегия, тъкмо написани задания и небосвод, който може да бъде даже до приемане на еврото в България.
В Народното събрание ще бъде препоръчана декларация с главните цели на изпълнителната власт още преди разискването кои да влязат в него.

Политическата обстановка обаче допуска различен вид държавно управление, защото на дневен ред са въпроси (изброени и от президента днес), които търсят политически решения.
Дори да има специалисти в новия кабинет, идните за решение тежки въпроси отново ще би трябвало да отидат в Народното събрание, което изисква политическо мнение на съответните партии.

Съпредседателят на Директива за птиците обаче е нерешителен и прекомерно хлъзгав в желанията си. Пред президента Христо Иванов направи лека промяна във визията си, като призна, че прекомерно експертна селекция поражда опасности от неразбираема политическа отговорност и заприказва за „ промеждутъчен вид “.
И още: „ Ако президентът реши да даде мандата на Българска социалистическа партия, ние доста съществено ще обсъдим тяхната визия и опциите, които се отварят. Ще бъдем градивни. “

Експертен кабинет с мандата на Демократична България в действителност е разновидността на американското посолство за така наречен евроатлантическо ръководство у нас. От Съединени американски щати този път са си харесали Никола Минчев за министър председател, по този начин, както преди година бяха показали Кирал Петков.
Никола Минчев обаче е безусловно необут в ръководството на изпълнителната власт и в случай че към това прибавим министри -експерти, това значи цялостна злополука за страната в интервал, когато би трябвало законодателно да се вземат решение рецесии.

Мандат при Българска социалистическа партия - политически кабинен с министър председател от Политическа партия

Ако мандатът отиде при Българска социалистическа партия, което се обрисува като най-вероятният вид, партията на Нинова ще заложи на разговора, като претендентът за министър председател ще бъде от редиците на „ Продължаваме промяната “.
Самата Нинова пък е политикът с най-стабилен политически опит, която резервира уважението на всичките си съдружни сътрудници до момента.

Днес Нинова сподели, че в основата на диалозите за сформиране на кабинет би трябвало да е програмата, направена неотдавна от съдружните сътрудници, която обрисува ясни периоди и цели, свързани с съответна обществена политика, постоянна стопанска система и прекъсване на корупцията.

Очевидно е, че работеща формула може да бъде открита към кабинет на ясна политическа основа, който да извършва управническа стратегия - най-вероятно тази, която бе направена за неслучилия се кабинет отпред с Асен Василев.

Възниква въпросът дали Василев още веднъж може да бъде номиниран за министър председател или ще бъде търсена друга фигура, която да получи утвърждението и на „ ИТН “.
Има Такъв Народ, да напомним, изключват Петков и Василев като претенденти за министър председател. Но при ловко водени договаряния от страна на Нинова (ако Българска социалистическа партия получи мандата) трудността, което слага Има Такъв Народ, може да бъде преодоляно.

Асен Василев или Никола Минчев?

Бившият ръководител на Народно събрание Никола Минчев бе считан за консенсусната фигура, към която може да има ново държавно управление в България.
В последните дни обаче обстановката се обръща.

Евроатлантическите ни сътрудници дадоха знаци, че предварителните избори не са вид, който биха приветствали.
Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели в изявление за БНР (13 юли), че „ Държавният департамент на Съединени американски щати предизвиква разговора за образуване на държавно управление “.

„ Надяваме се, че всички страни ще продължат да поставят оптимални старания, знаейки какъв брой значимо е това за бъдещия напредък, разцвет и сигурност на вашата страна “, акцентира той.
И още: " През идващите месеци България ще би трябвало да продължи да се оправя с редица провокации, които стават все по-големи поради войната на Русия в Украйна. "

Говорителят на американската дипломация прецизира, че съставянето на кабинет е вътрешнополитически въпрос, само че в това време акцентира, че разговор би трябвало да има.

Пред публичното радио Прайс изброи и областите, които са във фокуса на внимание на Вашингтон: законодателната рамка за Плана на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност, проектите за присъединение към еврозоната, модернизацията на въоръжените сили, енергийната сигурност и по-нататъшното подсилване на върховенството на закона в България.

Косвено удостоверение, че напън за сформиране на държавно управление има, пристигна и от доста остро изявление на Асен Василев (пред „ Капитал “), където той акцентира, че „ указания от посолства не одобряваме, без значение какви са “. От обявата и неговите думи излиза наяве, че с двама от съдружните им сътрудници били водени диалози с “подшушване отвън” за взаимоотношение сред Политическа партия и ГЕРБ - на база евро-атлантически полезности.

Но „ това за нас би означавало да върнем цялата политика на шкафчета, кюлчета и всичко, против което се борим. Това е невъзможна коалиция “, акцентира вицепремиерът в оставка.

Василев не споделя кое е посолството, само че през днешния ден, в деня на консултациите при президента, изтече информацията и за закуската в американското посолство, което сочи, че натискът евентуално идва оттова.

През главата на политическите водачи и партии бяха поканени обособени депутати от парламентарно показаните партии: Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Даниел Митов от ГЕРБ, Калоян Икономов от Политическа партия.

И двете страни в срещата прецизираха, че съставянето на държавно управление не е било предмет на диалога, само че думите на Василев, че е имало напън от непознато посолство остават.
Твърди се, че оттова са и опитите да се наложи Никола Минчев като претендент за министър председател при третия опит.

Отношенията сред Политическа партия и американското посолство наподобяват мощно разтърсени, а Василев може да се окаже политикът, който доста решително се опълчи на опитите за вмешателство.

Като теглим чертата, развръзката през идната седмица може да наподобява по този начин: мандат за Българска социалистическа партия, тежки договаряния с Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, а съгласно поръчките за взаимни отстъпки – кабинет с явен политически профил и ярка политическа фигура за кандидат-премиер. Асен Василев?

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР