Никола Димитров Грънчаров е български учител и политик, после съветски

...
Никола Димитров Грънчаров е български учител и политик, после съветски
Коментари Харесай

Роден е Никола Грънчаров, български учител

Никола Димитров Грънчаров е български преподавател и политик, след това руски правист.
Роден е на 25 октомври 1879 година в град Кюстендил. Завършва Кюстендилското педагогическо учебно заведение. Учи право в Загреб, само че заради липса на средства приключва единствено първи курс. От 1897 година до 1918 година учителства в Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско. Член на БРСДП от 1898 година
 Роден е Михаил Кантарджиев, български шахматист Роден е Михаил Кантарджиев, български шахматист
Михаил Кантарджиев е български шахматист. През 1937 година е първенец на България по шахмат. Участва на шахматната олимпиада през 1939 година,...
През 1919 – 1920 година взе участие в организирането и провеждането на транспортната стачка, след което е уволнен вечно като преподавател. През 1920 – 1921 година се включва в изборите за общински съветници. Кмет е на Кюстендил от 23 ноември 1920 година до 25 януари 1921 година на Втората кюстендилска комуна. Кметува единствено 3 месеца. Краткото време не му разрешава разгърне по-голяма активност, макар че е подкрепян от комунистите депутати в XIX-то Обикновено национално заседание Станке Димитров и Тодор Цеков. Под претекст, че кметът Грънчаров е родственик с различен консултант, централната власт разтуря Втората комуна и назначава Тричленна комисия с ръководител Никола Шопов (22 февруари – 9 април 1921).
След опит за нападение над него през 1924 година емигрира в Югославия, Австрия и най-после се открива в Москва, Съюз на съветските социалистически републики (1926}. Става член на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), работи в Московска област. Още същата година стартира работа като учител в Педагогическия колеж в гр. Преслав, Одеска област. През 1928 година е определен за секретар на Олшанския областен партиен комитет, по-късно е прокурор в Благоевски регион и основен редактор на вестник „ Комунар “ в Одеса.
Заподозрян, че е съперник на сталиновия режим, е разстрелян на 9 октомври 1939 година Реабилитиран посмъртно на 29 ноември 1955 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР