Никол Пашинян Подхващайки армията, после училищата и митниците, новият арменски

...
Никол Пашинян Подхващайки армията, после училищата и митниците, новият арменски
Коментари Харесай

Новият арменски премиер започва кръстоносен поход срещу корупцията


Никол Пашинян

Подхващайки армията, след това учебните заведения и митниците, новият арменски министър председател стартира изчерпателен кръстоносен поход против корупцията, откакто всеобщите демонстрации го доведоха на власт, не без опозиция от страна на елитите на тази дребна кавказка страна.

Никол Пашинян бе определен през май от депутатите на премиерския пост с разширени пълномощия, откакто събираше в продължение на седмици десетки хиляди арменци по улиците, с цел да стачкуват против някогашния президент Серж Саркисян и неговото желание да остане във властта като министър-председател.

Харизматичният 42-годишен някогашен публицист построи известността си върху обещанието да постави завършек на вездесъщата корупция, която отдавна бе главната причина за неодобрение на популацията от ръководещата класа.

Миналия месец арменското правораздаване започва две антикорупционни следствия, засягащи по едно и също време управляващите в столицата Ереван, армията, митниците, а също по този начин и учебните заведения. Бяха арестувани двама високопоставени чиновници.

Претърсванията засегнаха също брата и племенника на Серж Саркисян. Според следователите компанията на племенника на някогашния президент е обвинена в укриването на налози в размер, равняващ се на близо 500 000 евро.

Най-големият удар бе сбъднат в средата на юни с ареста на пенсионирания военачалник Манвел Григорян, който също по този начин бе народен представител от някогашната ръководеща Републиканска партия на Саркисян.

Тази уважавана фигура от войната с Азербайджан през 90-те години е упрекната в заграбване в огромни размери на полезности, представляващи държавна благосъстоятелност, и в нелегално владение на оръжия.

Оръжия и първокласни коли

Ръководството на Републиканската партия в началото разкритикува " противозаконния и политически " арест, само че в последна сметка реши да изключи някогашния военачалник след публикуването на доказателства от страна на следствието.

Обществената телевизия популяризира фрагменти, показващи претърсването на намираща се в провинцията вила на Манвел Григорян, където полицията откри укритие за оръжия, сбирка първокласни леки коли и коли, в началото предопределени за армията, само че трансферирани на името на околните му.

Според проверяващите, някогашният воин от войната, който бе претрупан със задачата да доставя армията с филантропична помощ в качеството му на ръководител на обществото на арменските ветерани, е присвоил изпратени от възпитаници за бойците хранителни артикули, с цел да храни с тях животните от частната си зоологическа градина.

Той бе лишен от парламентарен имунитет и краткотрайно арестуван в очакване на развой.

" Ние ставаме очевидци на най-голямото откриване на корупция в историята на страната ни ", акцентира министър председателят Никол Пашинян, разяснявайки този случай пред членовете на министерския си съвет.

" Съпротива "

Експерти считат, че размерът на корупцията на остарелия властови хайлайф, оголен с помощта на напъните на Никол Пашинян, нанесе съдбовен удар по контрола, упражняван от Републиканската партия над тази някогашна руска република.

" Корупцията в Армения е руско завещание, само че даже и през онази ера тя не бе така скандална и публикувана ", изяснява анализаторът Хакоб Бадалян, добавяйки, че популацията осъзнава, че " сходни закононарушения е нямало по какъв начин да бъдат осъществени без съучастието на бившето държавно управление ".

" Арестът на Григорян бе тежък удар за републиканците. Те понесоха за него морална отговорност и възможностите им да победят на идващите избори са към този момент покрай нулата ", акцентира различен специалист, Виген Хакобян.

Макар че кръстоносният поход на Никол Пашинян към този момент промени политическия пейзаж в Армения, прогонвайки старите елити, специалистите плануват " опозиция на корумпираните чиновници, които усещат, че доближава и техният ред ".

" Пашинян и държавното управление му водят битка против корупцията поетапно и деликатно, тъй като осъзнават, че могъщи сили могат да се опитат да нанесат ответен удар ", разкрива Хакобян.

Миналата седмица близкият съдружник на Пашинян Артур Ванецян, оглавяващ арменските служби за сигурност, разкри пред публицисти, че " избрани групи " възнамеряват нападение против премиера модернизатор.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР