Никога в своята история родината не е била изправена пред

...
Никога в своята история родината не е била изправена пред
Коментари Харесай

Акад. Стефан Воденичаров: Нацията е силна, когато е единна

" Никога в своята история родината не е била изправена пред такива провокации. На нас ни би трябвало единство и приемливост. Нацията е мощна, когато е единна ". Това съобщи акад. Стефан Воденичаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ние разбираме единението не като помиряване във връзка с историческите събития и обстоятелства, а като обединяване към общи цели и цели за бъдещето развиване и разцвет на България. Това декларират от самодейността „ Национален събор за единство на българите “, която организира среща в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Инициативата за единство, чийто създател е някогашният ръководител на Българска академия на науките учен Стефан Воденичаров, е подкрепена от 33 организации и доста интелектуалци, общественици, индустриалци. Сред тях личат имената на проф. Михаил Неделчев, акад. Дамян Дамянов, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Марков, предприемачът Красимир Дачев и други

“Не можем да стоим безучастни към това, което се случва в обществото и страната. Имаме дълг към нашите предшественици и бъдещите генерации “, съобщи в обръщението си акад. Воденичаров.

Той напомни, че измененията преди три десетилетия са дали вяра на българското общество, само че разочарованието от неуспехите, измените и ограбването пристигнаха бързо. „ В резултат през днешния ден имаме един отчаян, обезверен и изгубил инстинкта си за взаимност народ. Българите не са уверени в своето бъдеще. Страната напуснаха 2 милиона най-вече младежи. Това са инициативни персони, на които не беше даден същински късмет. Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че още 1 милион български жители сред 18 и 65 години желаят да изоставен страната “, предизвести акад. Воденичаров.

Според него, в случай че стоим безучастни, ще се осъществен прогнозите за стопяването на българската нация. Той съобщи, че в продължение на 4 години общественици, учени и индустриалци са работили върху националните цели, които са показани на държавното управление, парламентарно показаните сили и българи от цялата страна. „ Голяма част от хората, с които разговаряхме считат, че това могат да бъдат задачите на България. Програмите, които са със период 20-40 години, би трябвало да реализират едно всеобщо утвърждение. Много български жители ще станат техни съавтори и по този метод ще ги почувстват като свои. Искаме да покажем на политиците решения по какъв начин България да върви напред и да бъде сполучлива “, сподели акад. Воденичаров.

Той е безапелационен, че „ предишното мъчно може да ни сплоти “. „ Няма да е елементарно. Трудно може да се реализира обединяване към цели, само че би трябвало да го създадем. Трябва същински да повярваме в себе си и да работим за устойчивото развиване на България. Никога в своята история родината не е била изправена пред такива провокации и рискове. На нас ни би трябвало единство и приемливост, да загърбим разликите и пристрастията, тъй като нацията е мощна, когато е единна “, прикани акад. Воденичаров.

Лицето на младата българска народна власт от началото на прехода Лиляна Панделиева съобщи, че един от най-големите проблеми, пред които е изправено българското общество през днешния ден, е всеобщото незнание и функционалната неначетеност на бъдещото потомство, което сега се образова в учебните заведения. Според нея това е една от аргументите за възходящата експанзия на всички равнища.

Проф. Велислава Петрова, млад и сполучлив български академик генетик в влиятелен английски университет, прикани да се разгласяват всички дипломи на политиците и хората, които заемат управнически длъжности, с цел да се види какъв ценз имат и дали дават отговор на условията за заеманата от тях служба. Според нея би било добре също по този начин министерствата да излизат с отчет за постигнатите цели през годината, които да са налични в интернет за всички жители.

Бизнесменът Красимир Дачев акцентира, че тяхната самодейност за единство е дълготраен план и не е обвързвана с президента или политическите партии.

„ Национален събор за единство на българите “ предлага да се провежда всенародно допитване за приемането на „ Национална тактика за единство “. Тя би трябвало да включва следните оферти:

1. Да се инкриминира насаждането на остра борба измежду обществото, която подкопава националното единение и българската държавности и обслужва непознати ползи.

2. Да се изключат от публичния и политически живот носителите на корупция. Лустрация за политиците на всички равнища обогатили се от престоя си във властта.

3. Да се сътвори Институт за национална памет, който да направи справедлива оценка на активността на архивите на органите на държавна сигурност от 1925 година до момента.

4. Да се резервира надпартийния темперамент на самодейността и да се сътвори „ Съвет на старейшините “, включващ персони с неоспорим престиж и самопризнание в обществото.

„ Националният събор за единство на българите “ предлага допитването да се организира през 2019 година Едновременно с него да се провежда всенародно разискване на документа на българските учени, индустриалци и общественици „ Възгледи за националните цели и целите за стабилно развиване на България “. След това, само че в границите на 2019 година, документите да бъдат връчени на Народно събрание, което да одобри Национална тактика за развиване на България. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР