Никога стремежът за щастие не е бил толкова на мода“,

...
Никога стремежът за щастие не е бил толкова на мода“,
Коментари Харесай

Щастието също е въпрос на тренировки

Никога стремежът за благополучие не е бил толкоз „ на мода “, колкото е в този момент. Мотивиращи изречения, книги за самопомощ, стратегии, които дават обещание да достигнем това положение на благозвучие със себе си, които толкоз доста желаем. Но в разликата сред визията ни за благополучие и модела на живот, който водим, се крият тези съдбовни резултати за нашето здраве, като депресията и тревогата. Това настояват лекарите по логика на психиката Аусиас Себоля и Давид Алвеар, които в книгата си „ Положителна съзерцателна логика на психиката “ се пробват за обяснят по какъв начин да насочим мисълта си към търсене на същинското благоденствие посредством съзерцателни практики, написа abc.es.

„ Ако попитате хората какво е да бъдат щастливи, по-голямата част от тях ще ви дадат доста мъдри дефиниции. Проблемът е, че нашият жанр на живот не се преценява с тази концепция за щастието, която имаме и, в която оценяваме възприятието си на баланс сред работа и отмора, себеприемането и хармонията със самите себе си “, изяснява психологът Аусиас Себоля.

Именно възпитаването на тези добродетели във всеки от нас са в основата на системата, показана от двамата специалисти, която има за цел да ни помогне да изградим положение на благоденствие, което да устои във времето.

Развитието на тези умения, психолозите изясняват посредством следните четири съставки: научете се да ускорявате позитивните емоции; насърчавайте способността за възобновяване от несполуките, съсредоточавайте се върху регулирането на отрицателните емоции; тренирайте способността си да задържите вниманието си към сегашното, и култивирайте държание на съчувствие и благотворителност.

Насочете вниманието си към сегашното

Става въпрос за способността ни да обърнем внимание на сегашното. Експертите изясняват, че е безсмислено да направляваме вниманието на мозъка си в моментите на вътрешна накърнимост, когато не се усещаме добре от постъпките си или от заобикалящата ни среда.  

„ Целта е да можем да си кажем: „ В момента върша нещо, от което не се усещам добре “ и да изключим вниманието си от негативните мисли, съсредоточавайки се върху нещо по-положително “, аргументира се психологът Аусиас Себоля.

Оценете добродетелите си като алтруизъм и съчувствие

Когато се упражнявате върху благополучието си, е от особена значимост да оцените силата на състраданието. Давид Алвеар, обаче, предизвестява, че не би трябвало да се бъркат понятията „ добродетел “ и „ стойност “. По думите му би трябвало да се насочим към добродетелите, на които държим като хора, а точно силата, смелостта, състраданието, лоялността, доверието и други.

„ Ако действаме в сходство с добродетелите ни, държанието ни въздейства позитивно върху нашето богатство. Това е единственото стабилно благоденствие във времето. Останалото е благополучие, фокусирано върху хедонизма “, споделя Аусиас Себоля.

Изградете си резистентност против негативните страсти

За да продължим да работим, също по този начин е значимо да се научим да контролираме негативните си страсти. Въпреки това не трябва да ги отхвърляме, както изясняват и двамата специалисти, защото доста пъти избрани негативни страсти могат да ни доведат до позитивни дейности. Трябва да приемем тези страсти, само че и да можем да ги контролираме.

„ Трябва да се научим да редуцираме отрицателната страст, да не й отделяме толкоз доста от времето си, с цел да не изразходваме ресурсите си. И когато си отговорим на въпроса: „ Колко време желая да посветя на този яд или омерзение? “ ще изградим умеене да насочваме вниманието си към идващите ни задължения “, разяснява психологът Себоля.

Насладете се на момента

И най-после, значимо е да се научим да оценяваме позитивните страсти, нещо, което наподобява просто, само че доста пъти не го вършим.

„ Трябва да се опитаме да осезаем страстта, да бъдем по-внимателни и най-много да не се бойкотираме. Затова е нужно да се научим да удължаваме и поддържаме позитивната страст “, предлага още Себоля.

Значението на бъдещото ни Аз

„ Ние имаме връзка с бъдещото си Аз, без значение дали ни харесва или не “, споделя психологът доктор Давид Алвеар. След като приемем това, специалистът изяснява, че би трябвало да мислим за това бъдещо Аз и да го култивираме, с цел да сме в естетика с нашите добродетели.

„ Бъдещото Аз е мощна точка на мотивация, значително държание за реализиране на щастието. Ако нямам способността да се планирам към щастливото бъдеще, това ще се отрази отрицателно на дейностите ми в сегашното “, разяснява докторът по логика на психиката Аусиас Себоля. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР