Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане

...
Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg Тагарев в НС: Бил съм съветник в МО на Украйна, но не съм получил и една гривна

" Никога, по никакъв метод не е ставало въпрос за изпращане на военни формирования, дублирам го във всяко изявление. Няма проекти, не се дискутира и не се разисква присъединяване на български войски в спора в Украйна ", съобщи Тагарев пред пленарната зала.

Относно бойните санитари, Тагарев посочи, че става въпрос за украински медицински лица. И напомни, че още в решението на Народно събрание от предходния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него попада позволение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 4 дни. Те ще бъдат обучавани в подготвителния център на ВМА, който към този момент е построен с финансовите средства на Съединени американски щати и е оборудван на високо софтуерно равнище, стана ясно от думите на министъра на защитата.

България няма да вземе присъединяване в направлението за муниции, диаметър 155 мл, тъй като не разполага с такова произведение, стана ясно от думите му. Участието ни обаче в самодейността за увеличение на европейския потенциал на отбранителната промишленост на Европейски Съюз е единствено в наша изгода, тъй като е опция да развием военната си промишленост, акцентира министърът на защитата.

Той отговори и на въпрос на Радостин Василев имал ли е трудов или цивилен контракт с МО на Украйна, с цел да е ясно, че не е привързан към едната страна в спора. 

" Да, аз съм работил като консултант на МО на Украйна сред 2005 и 2015 година, посещавайки регулярно Киев, работейки в разнообразни интернационалните формати ", отговори Тодор Тагарев. Той изясни, че е съветвал украинското военно управление по какъв начин да се построи граждански потенциал и по какъв начин да увеличи военния си потенциал. " За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна ", съобщи от трибуната Тагарев.

Ивайло Мирчев от Демократична България изрази отвращение от въпросите, заложени към министъра, на който депутатите изгубили времето. И съзря съветска връзка във взривяването на оръжейните хранилища у нас.

" Ние си приказваме какво бил работил министър преди 15 година ", възмути се Ивайло Мирчев, като призна, че е очаквал " Възраждане " да реагират, да вземем за пример, за потопените от Русия 14 села от язовир Нова Каховка.

" Кой 15 години взривява хранилища, когато не му отърва? Всички знаят, че има ясна съветска връзка ", настоя Мирчев.

Преди чуването всъщност се разви къс спор сред Българска социалистическа партия и Демократична България по въпроса изпращани ли са оръжия за Украйна по времето на присъединяване на Българска социалистическа партия в четворната коалиция, или не.

" За европейската самодейност за мир - какво ще даваме, по кое време ще го даваме, ще се накърни ли нашата отбранителна дарба, ще пращаме ли жива мощ, както в едно изявление излезе, че ще се обумават медици, на идващия ден излезе, че украински ще се образоват - кое от двете е правилно? Вие не сте министър на защитата, а сте министър на войната ", съобщи Борислав Гуцанов.

" Аз ви запитвам какво тъкмо съдържа тази военна помощ и за какво се шикалкави по тази тематика? Ако е належащо да закрием съвещанието и на закрито съвещание да разясняваме какво тъкмо ще се дава ", добави той. И подсети, че за първи път военни са излезли с позиция против мнение на Тагарев преди да стане министър на защитата, като напомни декларацията на Военновъздушните сили.

Още първоначално се завихри спор сред Българска социалистическа партия и Демократична България изнасяла ли е страната ни оръжие за Украйна при присъединяване на Българска социалистическа партия в четворната коалиция, когато министър на стопанската система беше Корнелия Нинова. 

Йордан Иванов от Демократична България подсети, че износът не е спирал тогава, последва реакция от Георги Свиленски, който за следващ път повтори, че с автограф на икономическия министър Корнелия Нинова не е било изнасяно нищо за Украйна. 

Социалистът отклони предлагането на депутата от Демократична България да бъде закрито съвещанието. Йордан Иванов пък акцентира, че с избора си в новия 49-и парламент " българският народ даде своя геополитически императив ". 

" Българска социалистическа партия не са подписвали експорт, а " госпожа нито патрон " е подписвала експорт. Иронията е, че това точно го правеше водачът на Българска социалистическа партия в поддръжка на Украйна против Русия ", отвърна Йордан Иванов. " Коя госпожа и какво е направила? ", попита Свиленски. " Г-н Иванов, колкото пъти да излезе от тази естрада, оръжие и патрони не е изнасяно от България ", назова неистини изказванието му зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Излезте и се извинете на госпожа Нинова, в случай че сте мъж, в случай че сте честен народен представител ", прикани социалистът.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР