Никога, откакто управлява София вече над 10 години, кметът Йорданка

...
Никога, откакто управлява София вече над 10 години, кметът Йорданка
Коментари Харесай

Фандъкова се разочарова от софиянци. А те от нея?

Никога, откогато ръководи София към този момент над 10 години, кметът Йорданка Фандъкова не е общувала толкоз интензивно със съгражданите си, както през последния месец и половина. От въвеждането на изключителното състояние до момента тя ежедневно информира или приканва за нещо хората в обществените мрежи и по малките екрани. Многократно благодари на лекарите и на тези поданици на града, които се държат отговорно и съблюдават новите правила за живот. Многократно се разсърди на безотговорните и на тези, които подценяват заплахата. " Чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите? ", ядоса се по Великден. Многократно повтори и на какъв брой възрастни и обществено слаби Столична община оказва помощ с храна и медикаменти.

Фандъкова натърти няколко пъти и че страната и в частност София са изправени пред невиждана рецесия, излизането от която може да стане единствено с всеобща и цялостна готовност и споделени старания. Софиянци също имат не по-малко упования и искания към кмета, като преди всичко чакат смяна в стила на ръководство на най-голямата община в България.

 

За каква смяна иде тирада?

 

Достатъчно е зам.председателят на ГЕРБ да прочете още веднъж постовете си и апелите си във " Facebook ". Но този път да обърне създателят и получатела и да си показа, че не тя написа на столичани, а те - на нея. Така Фандъкова най-лесно и бързо ще се ориентира защо приканват жителите на София кмета си и от подчинената й администрация.

Гражданите чакат от Фандъкова най-сетне общите пари, които общината събира от налозите на всички, да стартират да се ръководят транспарантно и заслужено. Това ще бъде изключително значимо столицата да се измъкне по-бързо от рецесията, която тропа на вратата. Софиянци имаха същото искане и преди епидемията, само че то все не се случваше. След като обаче през последните седмици Фандъкова толкоз пъти употребява думи като " отговорност " и " взаимност ", може би е пристигнал моментът самата тя да се замисли над тяхното значение. 

По тематиката с транспарантното ръководство на финансите кметът не би трябвало да не помни, че столичани чакат тя освен да ревизира и оповестява до каква степен е стигнал градежът на метрото или ремонтът на някоя детска градина. Очакват да управлява и да носи отговорност за парите, които се наливат в тези планове. И  да не се измъква от въпроси, свързани със съмнителните публични поръчки в общината. През почналия наскоро 4-ти неин мандат това към този момент се случи няколко пъти.

Например при последния конкурс за сметосъбирането и сметоизвозването на София, завършил през януари т.г. Тази процедура разпредели умопомрачителните 435 млн. лв. общи пари и за следващ път остави основателни подозрения, че 

бизнесът с боклука се пази съзнателно за определени компании

и че неналичието на конкуренция раздува сметките в ущърб на интереса на столичани. Фандъкова обаче не се появи нито при отварянето на офертите на кандидатствалите компании, нито взе отношение за резултатите от състезанието. След него за следващ път компании на братята Домусчиеви, Румен Гайтански и на добре известните притежатели на " Титан " останаха да чистят по-голямата част от кварталите на София.     

По въпроса с честното харчене на общите пари Фандъкова също има доста какво да направи. Особено в този момент, когато е ясно, че бюджетът на София ще бъде изумен тежко и че всеки лев ще би трябвало да се възнамерява и харчи отговорно. Обществените поръчки в Столична община неизбежно ще продължат и след края на епидемията и по този начин би трябвало да е, само че въпросът е по какъв начин ще се случва това. Преди дни да вземем за пример Следствен отдел към окръжна прокуратура стопира временно конкурс на стойност близо 7 млн. лева за избор на компании, които да й доставят цветя, фиданки и смески за тях. Причината е обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. Няколко дни преди този момент Фандъкова сподели, че поради рецесията тази година София ще се откаже от лятно зацветяване. В един миг този конкурс ще тръгне още веднъж, тъй като столицата не може да остане без цветя и без почви за развъждането им. Не е и належащо да остава, само че сигурно е належащо да се промени моделът, по който тази процедура, а и други като нея, са се провеждали до момента. Достатъчно е да вземем за пример да се отвори документите на предходния за озеленяване, с цел да се види, че цените, по които София е купувала част от цветята, не са конкурентни даже на цените на дребно по кооперативните пазари. Ако Фандъкова в действителност желае думата " отговорност " да стане синоним за публичните връзки в София, това би трябвало да проличи първо по

метода, по който общината харчи налозите на столичани.

Освен че чакат транспарантно и заслужено харчене, жителите на София чакат общинарите да дадат образец за солидарно посрещане на несгодите, причинени от рецесията. Зрителите на последното съвещание на Столичния общински съвет, което се организира отдалечено и онлайн на 16 април, станаха очевидци на афектиран за интелигентността им спор дали членовете на бордове на три общински структури - Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ), на Общинския гаранционен фонд и на Специализирания общински приватизационен фонд, би трябвало да понижат високите си хонорари от близо 4 000 лева. В тези органи вземат участие 31 от всички 61 членове на СОС, като според призната от същите тях разпоредба всеки член взима по 3 междинни заплати на администрацията в София. Неотдавна обаче опозиционната група " Демократична България " предложи хонорарите да паднат до 1 минимална заплата (610 лева към момента) с претекст, че членовете им работят не повече от 12-15 часа на месец. Мнозинството в лицето на групата ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака " обаче отхвърли предлагането с мотив, че то към този момент било предложило членовете на бордовете да дарят 4-те хиляди лв. за интервала на изключителното състояние на дейци на културата. /Вариация на  светлата концепция на Караянчева - ще си вдигнем заплатите, с цел да ви даряваме/  Наистина неравностойно и обидно за интелекта на гласоподавателите предложение от вида " кон за кокошка ", като се има поради, че спешните ограничения са за интервал от 3 месеца, а мандатът на общинарите в трите борда е 4 години. Възнаграждения от 4 000 лева звучат напряко скандално и на фона на изнесената преди дни информация, че точно СОАПИ е одобрила извънредно съмнителна договорка с общински парцел, при който Столична община един път го е продала за 2,15 млн. лева през 2015 година, а две години по-късно го е купила с над 4 млн. лева по-скъпо. Едва след мощния публичен отзив за тези 4 000 лева ГЕРБ и Съюз на демократичните сили внесоха предложение възнагражденията на членовете на бордове да не се изплащат най-малко до октомври. 

Ако тук възникне въпросът какво общо има Фандъкова със СОС, който по документи е нейн супервайзор, и със СОАПИ, чийто надзорници също са общинари, ще би трябвало да се повтори, че Фандъкова е водач на ръководещата партия ГЕРБ в София. И, както самата тя съобщи преди изборите, всички хора в листата на партията за съветници в СОС са категорично утвърдени от нея. В този смисъл кметът е изцяло виновен за дейностите на ръководещата група в столичния парламент.   

И най-после, само че не на последно място: софиянци чакат от Фандъкова и от подчинената й администрация да създадат Столична община по най-бързия метод в действителност цифрова община, като не отсрочват това за след няколко месеца или години. От експлоадирането на епидемията до момента се видя, че това е допустимо, стига да има предпочитание и служителите да бъдат изправени до стената. Доказателство за горното наблюдаване е, че само месец след въвеждането на изключителното състояние СОС съумя да се събере още веднъж и да вземе решения по изцяло нов метод, гласувайки по интернет от домовете си. Затова е неприемливо и комично предлагането на ръководещите на администрацията в Столична община да бъде разрешено да учи и тренира 2 години по какъв начин се качват документи в машинно четим формат в интернет. Този период бе разгласен от ГЕРБ през февруари, преди епидемията от коронавируса. Ако болшинството не ревизира и не премисли предлагането си, столичани ще би трябвало да чакат до 02.02.2022 година, с цел да могат да се срещат авансово с документите, които СОС ще разисква и гласоподава. Забавяне, които е доста комфортно публичните поръчки, за които към този момент стана дума, да продължат да се организират по схемите, по които се организираха до момента . Ако всичко изброено дотук не се случи, дали ще има някой, който идващия път да повярва на Фандъкова, когато напише в обществените мрежи: " На тези, които мислят, че разпоредбите не важат за тях, ще кажа, че през днешния ден не е време за увъртане и номера. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР