Никога не сме се замисляли, че и в животинското царство

...
Никога не сме се замисляли, че и в животинското царство
Коментари Харесай

Загадката на белогушите врабчета

Никога не сме се замисляли, че и в животинското царство има мода и нови привички, които последователно обгръщат цялостен тип.

Подобно нещо се случва с белогушите врабчета в Канада, които съумяха да шокират учените с държанието си от последните няколко години.

Ново проучване, оповестено в списание Current Biology, демонстрира, че един нов тип ария на въпросните птици се популяризира из цялата страна и замества до момента познатото им от повече от половин век свирукане.
 Снимка 487168

Врабчетата пеят, с цел да привлекат сътрудник, а нормалната им ария приключва с три ноти. Новата приключва с две ноти и евентуално е била районен " акцент ", който неизвестно за какво се е популяризирал и е станал преобладаващият метод, по който пеят белогушите врабчета.

Новата ария, зародила се евентуално в Британска Колумбия, е " минала " цели три хиляди километра от 2000 година, когато е и записана за първи път. Днес тя е известна и в Онтарио.

А огромната мистерия за учените е какво прави една нова мелодия по-привлекателна за тези птици от остарялата. Тенденциите в животинския свят занапред ще се учат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР