Никога не сме се съгласявали медицинската експертиза да бъде на

...
Никога не сме се съгласявали медицинската експертиза да бъде на
Коментари Харесай

Предлагат електронно досие за хората с увреждания



Никога не сме се съгласявали здравната експертиза да бъде на две места. Така ножицата на надзор се уголемява, вместо да се стеснява. Оценката не е реалистична. Това сподели Адриана Стоименова – Стефанов, която е представител на Национално представителните организации на хора с увреждания в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

Всички знаят, че има един проблем и той е забележим за всички. Има проблем с подправените ТЕЛК-ови решения. Никой не може да каже какъв е техният брой. Това сподели от своя страна Александър Сиди, народен представител от Оперативна програма.

Има решения, които са взети въз основа на подправени документи, посочи Адриана Стоименова - Стефанов.

Това носи облаги на хора, които не ги заслужават. Факт е, че има цели махали, в които всички страдат от една и съща болест. Това което има по какъв начин да се случи е да се направи проверка на всички тези решения. Ние от Вътрешна македонска революционна организация считаме, че би трябвало да бъде изменена системата, само че да бъде щадяща към хората с увреждания. Толкова е комплициран въпросът, че още не сме се разбрали по сред си, призна Александър Сиди.

Според представителят на организациите на хора с увреждания концепцията не включва мнението на национално показаните организации. „ Внесли сме безапелационното си искане да влезе в действие електронното здравно досие, с което да може да се наблюдава какъв брой пъти е посетен експерт, дали се купуват медикаменти и така нататък Национален осигурителен институт да се върне в ТЕЛК-овите решения, да има контролна лаборатория, която Национален осигурителен институт да уточни. Ние организациите излязохме с една декларация, която сме връчили на институциите и сме предложили няколко опорни точки и съответни оферти, които да затегнат контрола в системата на ТЕЛК.

Едно от нещата, които предлагаме е електронно досие и правенето на всичко на едно гише. Ще се опитаме да създадем за хората най-лесното и най-бързо допустимо, увери Сиди.

Ние желаем тази промяна, само че да не ощетява хората с увреждания. Да им даде достъп до обучение и работа, приключи Адриана Стоименова - Стефанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР