Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти. Този

...
Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти. Този
Коментари Харесай

Политически дебати за енергетиката без яснота кога и как ще бъдат върнати надвзети пари

„ Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти ". Този израз използваха ръководещи и съпротива по време на дебата по Закона за енергетиката на първо четене в Комисията по енергетика. Те обаче по този начин и не дадоха изясненост по кое време и по какъв начин ще бъдат върнати надплатени средства за по-скъп природен газ на Булгаргаз.
Поради тази причина А социацията на организациите на българските работодатели изрично изиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.
Бизнесът изиска да бъдат възобновени на бизнеса 45 милиона лв., което следва да бъде направено, откакто " Газпром " възвърне парите на " Булгаргаз " поради поевтиняването на газа , показват от асоциацията.
Една от аргументите, които излагат работодателите, е опит за отклонение на големия паричен запас, който би трябвало да бъде възобновен на предприятията. Другата причина е слагането на промишлеността в спешна обстановка от 1 януари 2020 година да има контракти с " Булгаргаз " с неотменяеми количества с уговорка „ взимаш или плащаш “, само че по „ свободно “ контрактувана цена.
Разисквания
Не търсим дивиденти от усложнения на държавното управление в региона на енергетиката, тъй като сме се водили от правилото, че енергетиката няма цвят, а има консуматори. Всичко, което би трябвало да вършим, е в името на потребителя – на оня елементарен човек, който заплаща налози, заплаща ток “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Таско Ерменков от трибуната на Народно събрание.
Той акцентира, че позицията на парламентарната група на левицата е, че парите, които са надвзети на потребителите, би трябвало да бъдат върнати .
„ Ние сме за това тези пари да стигнат до оня първичен източник – до джоба на всеки един българин, който е плащал ток, който е плащал парно “, съобщи още Ерменков.
Депутатът счита обаче, че предложенията за промените в Закона за енергетиката не вземат решение казуса за връщането на парите на жителите. Този законопроект, по думите му, е трябвало да бъде подпложен на публично разискване, а вместо това е минал по бързата процедура и не е съпроводен от оценка на въздействието.
„ Обсъждаме връщане на пари на хора, само че в законопроекта и претекстовете не е записано какъв брой пари ще бъдат върнати “ , изясни Ерменков и акцентира още, че посочените в закона периоди са разтегливи.
Не диря никакъв политически дял със Закона за енергетиката, уточни от своя страна и ръководителят на Комисията по енергетика и народен представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на дебата.
" Ако би трябвало да кажа моето схващане по въпроса, в действителност е по-добрият вид да бъде обещано на фонд за енергийната система и да се понижи цената на тока и всички да могат да изпитат по някакъв метод това връщане на тези пари ", разяснява Николов.
" Този Закон за енергетиката се случи доста бързо, само че всички ние знаем и българското общество чака, че бързината, с която ще бъдат възобновени на хората средствата, които са надплатени, би трябвало да бъде съответна на техните упования.
Поради тази причина в Министерство на енергетиката беше основана такава работна група, включваща доста необятен кръг от специалисти, тъй че да можем да намерим в действителност най-хубавия вид и да предложим подобен закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, уточни от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.
Целта му е да подсигурява от една страна спазването на решението на Европейска комисия във връзка с антимонополното дело, въпреки това да подсигурява спазването на европейските правила в региона на конкуренцията.
Г-н Николов изясни по какъв начин и в какъв режим е работено. В рамките на тази работна група ние чухме мненията на всички заинтригувани страни. Не беше елементарно да се стигне до някакъв заключителен вид на Закон за изменение и дъпълнение на Закона за енергетиката, тъй като ползите и позициите бяха доста и бяха разнообразни ", добави министърът.
Тя посочи, че задачата е била да се откри най-точното и заслужено решение. Министърът посочи, че договарянето сред " Газпром " и " Булгаргаз " има ретроактивно деяние от датата, в която е подадено писмото с искане за предоговаряне на цените.
" В нашия случай това е датата 5 август 2019 година Тази ретроактивност, с която всички ние трябваше да се съобразим, е заложена в решението на Европейска комисия. Това няма по какъв начин да се избегне. Усложнението при нас и по-голямата специфичност пристигна от това, че " Булгаргаз " има две качества, в които се явява. Едното му е на публичен снабдител на природен газ, а другото на търговец.
От 1 януари 2020 година със единодушието на народните представители бяха направени промени в Закона за енергетиката и там доста ясно са дефинирани категориите лица, на които " Булгаргаз " продава природен газ по контролирани цени и тези категории, на които продава природен газ по свободно контрактувани цени.
По контролирани цени от 1 януари 2020 година " Булгаргаз " продава природен газ единствено на газоразпределителнит сдружения и топлофикационните сдружения. На всички останали свои клиенти " Булгаргаз " продава по свободно контрактувани цени. Всички тези условия трябваше да бъдат съобразени с оферти Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, тъй че те да дават отговор и на решението на Европейска комисия и на нашето национално законодателство и на европейските регламенти.
В тази връзка в законопроекта доста ясно е посочено първо на какво съображение се приготвя този ЗИД на Закона за енергетиката и това е решението на Европейска комисия. Ние работим в границите на неговите параметри и тук нямаме право на някакви свободни тълкования, тъй като Европейска комисия ясно е дефинирала всяка стъпка и ние сме длъжни да я следваме ", посочи министър Петкова.
" След като " Булгаргаз " реализира съглашение с " Газпром " и предоговори цените и според решението на Комисията те влязоха в действие от 5 август, ние трябваше да намерим златното сечение, с цел да можем да приведем това понижение в деяние и то час по-скоро да стигне до българските консуматори и бизнес. За тази цел трябваше да бъдат направени промени, които са свързани с активността на КЕВР ", изясни още министърът на енергетиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР