"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите

...
"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева ще се бори за равни права за жените на работното място

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от сътрудниците си мъже, в никакъв случай! ", прикани дамите новият ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решителност да се бори за пълноправие на дамите и мъжете на работното място, съобщи Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка през вчерашния ден Георгиева се разгласи в поддръжка на квотите, които ще дадат на дамите по-голям достъп до управителни постове.

"Квотите не са идеално решение, само че са едно прагматично решение ", означи тя, наблягайки, че "без квоти ще е нужно доста, доста време ", до момента в който се реализира еднакъв достъп до най-висшите постове в фирмите.

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за триумф в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете способена и да проявявате повече самонадеяност, а също да се представяте в най-хубавата си светлина. "

Позовавайки се на огласен през вчерашния ден отчет на Фонда, отдаден на незаплатения труд, Георгиева акцентира нуждата да бъде решен казусът с труда, за който не се заплаща заплащане, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските отговорности, осъществяван най-често от дами.

"Жените поставят приблизително по два часа повече незаплатен труд дневно от мъжете ", означи Георгиева.

Авторите на отчета показват, че въпреки неравенството сред половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то към момента е значително.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия дамите поставят най-малко 20 % повече незаплатен труд от мъжете, най-много домакинска работа.

Често дамите са принудени да носят бремето на домакинските отговорности, а времето, отдадено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните правила, неналичието на публични услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по фамилни аргументи, се отбелязва в отчета.

Дори когато дамите правят обезщетен труд, "професионалното декласиране е нещо всекидневно, защото дамите избират работа с по-ниско ниво на подготвеност или на повърхностен работен ден, с цел да съвместяват платената работа с грижите " за фамилията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР