Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с

...
Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с
Коментари Харесай

Ананиев: До две седмици ще имаме решение за ясли и градини

Никога не съм взимал самостоятелно решенията си, постоянно групово с сътрудниците от Министерския съвет и от Националния действен щаб (НОЩ). Така пред БНР министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев оправда неналичието си на терзание от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Той очерта два разновидността за дефинитивно приемане на законопроекта, който би трябвало да работи след 13 май, давайки опция за въвеждане на противоепидемични ограничения за " изключително санитарно състояние ":

" Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се трансформира философията на записаното в частта на опазването на здравето, а да се уточняват единствено някои тълкувания и дефиниции, с цел да няма несъгласие в тълкуванието. Според втората догадка – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се одобри вземането на решение за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура да става от Народното събрание след импортирано предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на опазването на здравето и от основния държавен здравен контрольор ".

В предаването " Неделя 150 " министър Ананиев акцентира, че критериите за налагането или за отменянето на ограничения ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър уточни, че след отпадане на изключителното състояние в действие ще остане краткотрайната възбрана за влизане на непознати жители на територията на страната; краткотрайна възбрана за напредване на територията на страната, в случай че има епидемиологични огнища; краткотрайно ограничение на употребата на обекти с публично предопределение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; докладът на заболелите от Covid-19.

" В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов проект за всяка последваща крачка при какви условия, с цел да стартира поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства “.

За Ананиев един от главните въпроси, който към момента остава без консенсус, е по кое време да бъдат отворени детските градини и яслите.

" До две седмици ще забележим резултатите в страните, които отпуснаха тези ограничения и на тази база, както и на наши разбори, ще вземем своето решение “.

По думите на министъра обстановката във всяка болница е друга и аргументите за това са разнообразни, " по тази причина има разнообразни ограничения, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на болни към лечебни заведения в други обитаеми места ".

" Имаме трайна политика при решаването на проблем с човешкия запас. Вече втора година предлагаме на МОН нарастване на броя на местата по медицина, изключително за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на експертите по медицински грижи, вдигнахме цените на много клинични пътеки, което ще се отрази за нарастване на заплатите на експертите ", съобщи Ананиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР